fbpx

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Sara Dowling - Gayer Mátyás koncert: Teljes közönségsiker - teljes kritikusi érdektelenség mellett

2019. szeptember 19.

Talán második alkalommal teszem, hogy Kerekes Gyurival és Irk Rékával közösen szervezett hazai produkcióról lelkendezem. Általában csak a Harmónia Jazzműhely külföldi koncertjeiről írok, ahol nem elvárható a hazai ítészek jelenléte.  Távollétük szeptember 13-án, pénteken (talán ez a magyarázat?) egyáltalán nem zavarta a közel teltházas közönséget.  Csak engem, mert úgy éreztem, erről mégis hírt kellene adni valahogy.

Az Ománban született, ír és jordániai felmenőkkel rendelkező brit énekesnő a londoni jazz-szcéna egyik új szenzációja. Nemrég odatelepült, csodálatosan tehetséges hazánkfiával, Gayer Matyival  nagyon hamar megtalálták a hangot, mert zeneileg nagyon is egy húron pendülnek. Olyannyira, hogy Sara, aki pedig saját sikeres együttest vezet a nem kevésbé kiváló angol zongoristával, Gabriel Latchinnel, belement egy Nagykanizsa-Budapest duó túrába Matyival. Nagykanizsa, lévén Matyi szülővárosa, nagyon helyesen elsőbbséget élvezett a vízfejű fővárossal szemben, tehát ott volt Sara magyarországi premierje. Mi megelégedtünk a BJC-ben a második hellyel.

Sara operatikus stílusú énekesnő, gyönyörű tiszta hanggal, nagy hangterjedelemmel, kinek stílusa elárulja a (majdnem) névrokona, Sarah Vaughan iránti tiszteletét. Egyébként nem utánozza nagy amerikai pédaképét, csak azonos felfogásban énekel vele. Gyönyörűen modulál, nem maszatolja sem a hangokat, sem a szöveget, ha kell humorral is vegyített, kifogástalan drámai prezentációt nyújt anélkül, hogy melodrámába süllyedjen. Mondhatni, de mondták is, pontosan ezzel a nem egészen ural-altáji kifejezéssel, hogy "old school". De aki mondta, dicséretnek szánta és a dicséret helyénvaló volt. Mindvégig a Nagy Amerikai Daloskönyvhöz ragaszkodott. Kiváló, kifogástalan, szórakoztató előadóművész, aki nagyon is tud improvizálni, amit ezzel együtt, igen mértéktartóan tesz. A közönséget teljesen elbűvölte, tényleg a tenyeréből ettek. Kommunikációja, a nyelvi különbségeket is tekintetbe véve, páratlanul jó volt. Liane Carroll után, vagy talán Liane mellett, ő volt a legnagyobb hatású brit export a BJC-ben. 2021-ben feltétlenül visszahívjuk. Arról nem is szólva, hogy Gayer Matyi minden évben újabb magaslatokra hág. Nem meglepő módon, már most azon ritka eszkimók közé tartozik Londonban, aki bőven talál magának fókát. Matyi minden bűvészkedés és fakszni nélkül, teljesen közérthetően tesz magáévá minden számot, amihez csak hozzányúl, de teszi ezt a legmagasabb művészi szinten. Ezt a minőséget kíséretben is hozta, ezért írtam, hogy egy húron pendült Sarával. Nagyon nagy este volt.

 

Fotókat köszönjük Halász Gyulának; a kanizsai esten készültek.