fbpx

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V

Ezen a fesztiválon nem csak hallgatjuk, de tanulunk is a jazzről

2019. szeptember 13.

Még csak az első 3 napon vagyunk túl, de máris többet tudtunk meg a jazzről, mint más egész életében. Sőt más műfajokkal összefonódva is hallhattuk kibontakozását. És ez nem Budapesten, hanem a fővároson kívül történt, ahol túl nagy hagyománya nem volt a jazznek, viszont öt év alatt telt házat sikerült elérni ezekkel a nem mindennapi kulturális előadásokkal.

Érden ötödik éve rendezi meg a város a jazzfesztivált. Miután e cikk szerzője egyben az egyik szervezője is ennek a fesztiválnak, így picit szubjektív lesz a beszámoló, és lesznek benne műhelytitkok is. Kedden vette kezdetét a 6 napos Érdi Jazz Fesztivál, ami ma már hagyománnyá nőtte ki magát Érden, köszönhetően az Érdi Önkormányzat támogatásának. Minden évben a Jazz és irodalom műsorral kezdődik a fesztivál. Járt már nálunk Lackfi János Juhász Gáborral, Háy János László Attilával, idén pedig a könyves sikerlista élén álló Grecsó Krisztián képviselte az irodalmi szinteret, és aki a párja volt a színpadon, a kiváló cimbalomművész, a friss Martin György-díjas Balogh Kálmán. Kálmán nem csak a jazzt vitte játékába, hanem a népzenét is. Varázslatos este volt, szem nem maradt szárazon, hol a mély, megindító prózáktól, hol a vicces novellák miatt. Balogh Kálmán két felolvasás közt rabul ejtette a hallgatókat játékával, de a felolvasásra is reflektált folyamatosan. Grecsó Krisztián pedig azon kívül, hogy remek író, lehengerlő az előadása. Többen megjegyezték az előadás után, hogy szívesen hallgatnák hangos könyvben is a műveit. Egy dolog miatt voltam szomorú, hogy nem érkeztek tizenévesek, hiába jött egy híres, ahogy Krisztián mondaná „élő” költő, író városunkba, a gimnazisták hiányoztak a közönség soraiból, pedig csak 8 óráig tartott az előadás.

 

Másnap Tóth Viktor performanszát hallgathatta meg a közönség, aminek a „Könnyen érthető jazz” volt a címe. Miután Viktor műsorát ritkán lehet hallani, így megtippelni sem tudtuk mennyien kíváncsiak a jazz történetére. Alulbecsültem az érdiek és környékbeliek érdeklődését, nem gondoltam, hogy egy nem csak zenéről szóló ismeretlen előadás teltházat produkálhat. Tóth Viktor neve eleve nagyon jól cseng a jazz muzsikusok között, kitűnő szaxofonos, mindenféle stílusban bemutatkozott már, de előadói képességeit kevesen ismerhették. Rendkívül humorosan, dinamikusan, lendületesen és érthetően adott elő, egy percre sem hagyta elkalandozni a figyelmet, még mikor a videókat töltötte be, akkor is szolgált érdekes információkkal. És ez a legfontosabb, a történelmi áttekintés között mindig egy-egy különlegességgel és érdekességgel is előrukkolt. Ahogy kiderült az előző mondatból, nem csak szaxofonozott, hanem videó részletek segítségével mutatta be a stílusirányzatokat, zenéket játszott be, amin megmutatta, mik a jellegzetességei a jazz-zenének, miben különbözik a komoly zenétől. A stílusokat csak kis részben vettük végig az idő szűkössége miatt, a 60-as évekig jutottunk az afrikai zenétől. A közel két órás előadásba természetesen csak egy elenyésző része férhetett bele a jazz történetének, az előadónál ez leginkább a szaxofonosokra, fúvósokra, zenekarokra terjedt ki. Biztos vagyok benne, hogyha a következő előadásán a zongoristákról beszélne, akkor is teltházat vonzana.

Tóth Viktor műsorát mindenkinek hallania kellene!

 

Csütörtökön Elek István Érdre összeállított triója folytatta a fesztivált a zenei könyvtárban. Feltörekvő zenészeket hozott magával, akik még csak idén fogják elvégezni az egyetemet, de játékukon valami pluszt lehet már most hallani. Elek István egyik legkedveltebb szaxofonosom, mestere a hangszerének. Amilyen lágyan néha, ugyanolyan erővel fújja máskor az alt és szoprán szaxofonokat, kifinomult technikával adja elő mindig a standardeket vagy saját szerzeményeit. Ezen az estén a ritmusszekciót Arday Dániel és Márkosi András alkották. Úgy emlékszem, még nem hallottam Elek Istvánt ilyen formációban játszani, tehát a harmóniahangszer, a zongora nélkül. Nagyon jól szóltak a dalok. Arday Dániel bőgőjének egy csodaszép mély soundja van, jó hallgatni, ahogy játszik rajta Dani. Márkosi András pedig egy óriási tehetség, a swing dobolás ifjú titánja. Már három éve figyelem, és mindig a háttérben marad, mégis kitűnik a dobtechnikájával, olyan magától értetődőnek tűnik a dobolása, mégis bemászik a fülekbe.

Természetesen Elek István legújabb és egyben első CD-jéről, a „Jazz Elek”-ről hangzott el egy jó pár dal, de volt Sonny Rollins és Coltrane klasszikus is. Elek István a közönséget is megdolgoztatta, Arday Dániel „Belső tűz” nevű számának címét kellett kitalálni - nem hirdettek nyertest. A hangulatos este, vastaps után, Sonny Rollins „Tenor Madness” c. számával zárult.

 

Holnaptól a múzeumkertbe költözik a jazzfesztivál. Itt is kivételes formációk fognak fellépni:

péntek este 20 órakor Borbély-Dresch Quartet , akiknek a vendége Tálas Áron lesz,

szombaton  már 18:30-kor kezdenek a tehetséges egyetemisták: Nagy-Babos Rebeka és Rozbora Ádám Quartet,
majd 20 órakor Barabás Lőrinc Quartet lép színpadra, akiknek a vendége Birta Miki lesz.

Vasárnap is fiatalok érkeznek 18:30-ra, Az Év Fiatal Jazz Zenészei verseny győztesei és a Magyar Jazz Szövetség vezetőiből álló JazzFed Quartet.

20 órakor pedig egy szupercsapat koncertjét lehet meghallgatni Érden, nem szabad kihagyni:

Szakcsi Lakatos Béla - Tony Lakatos - László Attila - Kőszegi Imre - Orbán György

 

Fotó: Lázár Miklós

Balogh Kálmán - Grecsó Krisztián est

 

 Tóth Viktor - Könnyen érthető jazz

 

Elek István Trió