fbpx

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
19
Dátum : 2021. jún. 19.
28

Négy jazzművész „hajtásban”

2020. február 23.

A furcsa címet azért kapta ez a dolgozat, mert a lemez címe is „4 Wheel Drive” (röviden 4WD), ami ugyebár a négy-kerék meghajtású jármű megnevezése. De, mint az a kísérőszövegből kiderül, a kvartettet alkotó vezető jazzmuzsikusok egyúttal nemcsak zenekarvezetők, de ezzel a megnevezéssel szerepelnek mostanában – legalábbis, amikor ebben a formációban lépnek fel.  Ráadásul élő felvételen „hajtanak”, és nem is akárhogyan.

A régi szép időkben, úgy negyedszázada, nálunk is volt egy hasonló kvartett felállás „The Leaders”, azaz „(zenekar)Vezetők” elnevezéssel,  amelyben Tomsits Rudiolf trombitált, Babos Gyula gitározott, Pege Aladár bőgőzött és Kőszegi Imre dobolt. (Bizony ma már csak a 75 éves Imre van közöttünk.)

Az ACT kiadó négyesét fiatalabb muzsikusok alkotják: a svéd harsona fenomén, Nils Landgren, a nem kevésbé magasan jegyzett norvég bőgős, Lars Danielsson és két vezető német muzsikus: a zongorista Michael Wollny és a dobos Wolfgang Haffner.  A felvételek a stuttgarti színházban, a Theaterhaus Jazztage keretében készültek 2019. április 19-én. Ahogyan azt a Stuttgarter Zeitung megírta: „Győzelem, hogy a felvevő berendezés be volt kapcsolva. Ez a négyhengeres, négy- kerék meghajtású zenei gépezet a jazz robusztus területét birtokolja, ugyanakkor egyformán otthon van az élvezetes pop zenében is. A felszabadult játéknak őszinte lelkesedéssel párosult szenzációs bemutatását nyújtják.”    

Itt kell elmondani, hogy a 4 Wheel Drive együttes egy 12 számos stúdiólemezt is készített egy évvel az élő koncert előtt, amelyen a számok egy része azonos. De a dolog természetéből adódóan sokkal rövidebbek, mint a koncertfelvételek, amelyekből a CD-n csak nyolc szám található, ezek között azonban 10-12 percesek is akadnak. Azt már sokszor leszögezhettük, hogy a jazz műfajban kifejezetten a koncertfelvételek az igaziak, nem véletlenül szorgalmazza e sorok írója ezek látogatását.  

 A repertoár kialakításában mind a négyen szerepet kaptak, igaz Haffner két kompozíciót is jegyez. Továbbá elhangzik még két Sting szerzemény és egy Phil Collins dal is. Ami pedig a „kivitelezést” illeti mit is várhatnánk négy világsztárnak számító előadóművésztől?

Nils Landgren kvalitásait már jól ismeri a világ, ő első osztályú harsonás, és énekesnek sem utolsó. Emellett rendkívül termékeny, hiszen mind a közreműködő zenésztársak, mind a stílusirányzatok szempontjából igen változatos lemezeinek sokasága mutatja rendkívüli kreativitását.

Mindjárt az első, a címadó, és egyben a zenekar megnevezését adó „4DW” – Lars Danielsson szerzeménye – tízperces változatában megkapjuk a zenekar névjegyét, hiszen Wollny hosszú zongora introját Landgren terjedelmes pozán szólója követi, míg a szerző bőgőjátékát és Haffner szenzitív dobolását is hallhatjuk a „bemutatkozás” során. A dobos jegyzi a „Lobito”-t, amely egy fülbemászó karibi ritmusú gyöngyszem. Phil Collins „That’s All” c. kompozíciójában Wollny pianoja a főszereplő, majd Sting „Shadows in the Rain”-jében a harsonás remek énekhangját csodálhatjuk meg. Érdekes, hogy Wollny több mint 12 perces” Polygon”-jában hosszú bőgőszóló után indul be a lendületes zenekari rész. A mindössze kétperces „Le chat sur toit” egy remek pozán szóló, amire „ráindítják” a másik Sting számot (If You Love Somebody Set Them Free), ismét a harsonás remek vokáljával, és persze instrumentális szólójával. Végül Haffner „Silent Way” c. száma zárja az emlékezetes albumot, amely meggyőzően illusztrálja az európai jazz önálló művészetté válását.

Cím:  4 Wheel Drive Live – Landgren - Wollny - Danielsson - Haffner

Kiadó: ACT Music +Vision GMBH+Co. KG, 2019

Katalógusszám: 9895-2

Tracklista:

  1. 4WD
  2. Lobito
  3. That’s All
  4. Shadows In The Rain
  5. Polygon
  6. Le chat sur toit
  7. If You Love Somebody Set Them Free
  8. Silent Way

 

Közreműködnek:

Nils Landgren - harsona, ének
Michael Wollny - zongora
Lars Danielsson - bőgő, cselló
Wolfgang Haffner - dob