fbpx

Az Ethan Iverson Trio első alkalommal magyar színpadon

2024. január 22.

Az idén is folytatódik a már egy évtizedet is meghaladó „Világsztárok a Budapest Jazz Clubban” koncertsorozat a főváros legnépszerűbb jazz színhelyén. Január 31-én este 20 órakor – egyetlen koncertet ad napjaink egyik legkeresettebb billentyűsének formációja, az Ethan Iverson Trio. A cél: megismertetni a hazai jazzbarátokkal a jazz fővárosának legkiemelkedőbb képviselőit. Az őszi James Carter, Jonathan Kreisberg és Kevin Hays koncertek méltó folytatása az Ethan Iverson Trio fellépése.

Ethan Iverson Trio 

Iverson (1973) az új évezred elején alapította nagy feltűnést keltett The Bad Plus elnevezésű avantgárd zongoratrióját, amellyel számtalan koncertet és tizennégy lemezalbumot jegyzett. Két alkalommal mi is láthattuk őket, először még 2009-ben a Millenárison, majd 2015-ben három neves jazzfúvóssal (Tim Berne, Sam Newsome és Ron Miles) Ornette Coleman Science Fiction c. lemezének sajátos újraértelmezését adták elő a Trafóban!  A The Bad Plus 2018-as és 2022-es fellépésein már nem Iverson volt a zongorista, mert ő 17-ben megvált a formációtól és új utakat keresett. Közel tíz éven át csak remek ECM lemezein követhettük pályáját, mégpedig a Mark Turner tenorossal készített Temporary Kings c. duó albumán és a saját kvartettjével felvett Common Practice-en, amelyen Tom Harrell trombitál és ismert jazz sztenderdeket játszanak a New York-i Village Vanguardban rögzített felvételeken. Két éve a patinás Blue Note-hoz igazolt át, ahol elkészítette Every Note is True c. óriási feltűnést keltett debüt-albumát saját triója élén. (Ez egy igazi all-star csapat, hiszen Larry Grenadier bőgőzik és Jack DeJohnette dobol!) Iverson avatott komponista is, az album tíz számából kilencet ő jegyez, de Mark Turner említett lemezén is túlnyomó részben az ő szerzeményei hangzanak el.

Ezúttal európai turnéjának első állomása lesz a BJC, másnap pedig a bécsi Porgy & Bess-ben lép fel, majd Spanyolországban folytatja a turnét. A trió felállása nagyon érdekes: két fiatal muzsikussal jön Európába. Régi ismerősünk a bőgős Thomas Morgan (1981), aki már többször járt nálunk sideman-ként. Tavaly kétszer is élvezhettük játékát: tavasszal Bill Frisellel játszott duóban a Magyar Zene Házában, ősszel pedig a Müpában a Jacob Bro/Joe Lovano együttesben bőgőzött Larry Grenadierrel. A fiatal fekete dobos, Kush Abadey (1991) a Berkleen tanult, többek között Terri Lyne Carringtonnál. 16 évesen már a Wallace Roney Quintet tagja volt. Két év különbséggel Michelle Obama meghívására a Fehér Házban játszhatott Paquito D’Rivera és Wynton Marsalis társaságában.

Ethan Iverson Trio

Fokozott érdeklődéssel várjuk ennek az érdekes formációnak budapesti fellépését!

Ethan Iverson Trio • Budapest Jazz Club • 2024. 01.31. • 20:00

Fotó: BJC, suedtirol.info

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005