fbpx

Szabó Gábor: In Budapest Again

2019. máj. 03.

Szabó Gábor az egyik legnépszerűbb és szakmailag legelismertebb magyar jazz-zenész a mai napig. A hazai jazz szakma az Amerikában megjelent rendkívül sikeres, de populárisabb hangvételű lemezei miatt sokáig nem becsülte eléggé munkásságát, ezért neve még mindig jobban cseng külföldön, mint itthon. 

Talán ez az oka, hogy a most megjelent lemez címében is az angolszász írásmód szerepel.

Egészen mostanáig csupán egy, még az életében megjelent albuma volt Magyarországon, valamint egy limitált példányszámban megjelent posztumusz kiadvány - CD és lemez formátumban - így ez a mostani nem csupán hiánypótló, de mondhatjuk jazz történeti jelentőségű esemény. A korong anyagát két felvétel; az 1978-ban a magyar televízió által a Hilton Hotelben rögzített zárt körű koncert, és egy nem sokkal a halála előtt a Pulzus című műsor számára készített trió felvétel adja. Sajnos ezeket az információkat nem tudhatjuk meg a lemezborítóról, de Libisch Károly kitűnő biográfiai könyve átfogó képet ad pályájáról.

A Hilton-beli koncertre Módos Péter zenei szerkesztő állította össze a kísérő zenekart (Babos Gyula - gitár, Dandó Péter és Sipos Endre – basszusgitár, Lerch István – szintetizátorok, Kőszegi Imre – dob, Másik János – Fender Rhodes). Bontovics Kati és Dés László neve is szerepel a borítón, ám ők mindössze egy számban a "Killing Me Softly"-ban hallhatóak. Szabó Gábor elégedetlen volt az eredménnyel, mert úgy érezte, hogy a közreműködő zenészek egy része  nem tudott azonosulni az ő zenei elképzeléseivel.  Végül a másfél órás koncert egy részét adta csak le a televízió. Ez az anyag tükrözi a kor latinos jazz-rock hangzását, még ha feszessége, pontossága el is marad néhol a korszak legjobb amerikai lemezeihez képest. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Szabó eddigre már nem csupán alkohol problémákkal küzdött, de rendszeres heroin fogyasztó is volt, ami valószínűleg nem segítette a közös munkát.

Az album utolsó számában két olyan zenész - Dandó Péter basszusgitáron és Garay Attila zongorán - működött közre, akikkel zenekart tervezett létrehozni. Ez a terv romló egészségi állapota miatt már nem valósulhatott meg. Szabó Gábor egyéni hangzása magyar származásából és abból fakadt, hogy elsőként és sokáig egyedüliként használt fémhúros gitárt a jazzben. Ez a poszthumusz lemez annak ellenére, hogy helyenként zenei hibák, illetve digitális pattanások hallhatóak csodálatosan közvetíti mindazt a zeneiséget, ami őt jellemezte.

 

Moiras Records, KAR CD 014