fbpx

Avishai Cohen –Yonathan Avishai: Playing The Room

2019. december 14.

A negyvenes évei elején járó két izraeli zenész már gyermekkorában is jóbarát volt, majd mindketten nemzetközi karriert csináltak. 

Ahogyan az ma szinte elvárás, mindketten komponálnak is, de korábbi ECM lemezükhöz viszonyítva érdekes, hogy itt beérték egy-egy szerzeményük előadásával, valamint elhangzik még egy izraeli bölcsődal és Stevie Wonder egyik sikerszáma.  Az összes további darab olyan jazzikonok tollából való, mint Coltrane, Ellington, Abdullah Ibrahim, Ornette Coleman és Milt Jackson. Szokatlan ugyan a trombita-zongora duó, a fúvós hangszer inkább szaxofon szokott lenni, de annál érdekesebb ez a formáció. Két briliáns zenész csodás együttműködése jól illusztrálja azt, hogy nem az előadók létszáma határozza meg a zeneművészet minőségét.

A trombitás Cohen játékát már „élőben”is megcsodálhattuk a Mark Turner Quartetben és saját triója élén is. Miles Davisre emlékeztető soundjával hangszerén egyike a jelenlegi jazzszcéna legkiemelkedőbb képviselőinek. A zongorista Yonathan Avishai különleges hangzásvilága és érzelmes játéka nagyszerűen illeszkedik Cohen interpretációihoz, és ezt már korábban a Third World Love Quartetben is bemutatták. A lemez jó példája annak is, hogy a műfaj standard repertoárjának használata nem zárja ki, hogy kiemelkedő produkció szülessen.

ECM Records – Hangvető, 2019

ECM 2641   775 2277

 

 1. The Opening
 2. Two Lines
 3. Crescent
 4. Azalea
 5. Kofifi Blue
 6. Dee Dee
 7. Ralph's New Blues
 8. Sir Duke
 9. Shir Eres (Lullaby)

 

Közreműködnek:

 • Avishai Cohen - trombita
 • Yonathan Avishai - zongora