fbpx

VILÁGSZTÁROK A BAZILIKA ELŐTT

2023. augusztus 17.

Immár harmadik alkalommal ad világsztárokból verbuvált zenekarával ingyenes koncertet a Németországban élő hazánkfia, Leslie Mandoki. Tavaly a Szentháromság téren a közelgő vihar miatt félbe kellett szakítani a koncertet, idén újra a Bazilika előtt, a Szent István téren találkozhatunk a sztárcsapattal augusztus 18-án, pénteken, az este hét órakor kezdődő koncerten.

Mandoki Soulmates 2023

Mandoki Soulmates 2023

Az augusztus 20-a előtti Mandoki Soulmates koncertek hagyománnyá váltak, és mint ahogy az idei esemény júliusi sajtótájékoztatóján elhangzott, hagyománnyá vált, a világsztárok között a magyar zenészeknek is kezdettől meghatározó feladat jut a zene megszólaltatásában. „Pesti srác vagyok, minden, ami zeneileg az utóbbi évtizedekben történt velem, az a budapesti gyökerekhez vezethető vissza. Máig imádom a Syrius zenéjét, Török Ádám szintén egyik példaképem volt. Nagyon sokat köszönhetek Szakcsi Lakatos Bélának, aki már az első budapesti Soulmates koncerten is fellépett velünk, és még játszott a Bartók előtt tisztelgő 2019-ben, majd nálunk 2022 végén megjelent Magyar Képek felvételein, melyet most először adunk majd elő magyarul. Emellett a koncerten a közelmúltban elhunyt két kiváló magyar zenészről is megemlékezünk.”

Mandoki Soulmates 2023

A zenész-producer szólt arról is, hogy a magyar változat elkészítéséhez komoly lökést adott számára az East együttes szövegírója, Márkus József barátja kitartó bíztatása, aki Horváth Attilával és vele, valamint Kovács Ákossal együtt az eredeti angol szövegeket magyarra ültette át. Az Artisjus szövegírói alkotói életműdíját 2007-ben elnyert Horváth Attilát a világszint feletti magyar dalszövegírók, Dusán, Bródy János, Adamis Anna, Demjén Rózsi közé sorolta. A dalokat éneklő énekesek közül Charlie már az első, debütáló koncerten is énekelt, és Zséda is régóta ismerőse, Takáts Tamásra, Mező Misire, Pápai Jocira és Caramelre pedig barátai hívták fel a figyelmet. A tervek szerint a pénteki koncerten valamennyien fellépnek majd, Takáts Tamás viszont a sajtótájékoztatóra is eljött.

Mandoki Soulmates 2023

Tamás a próbák alatti, számára elsőre kissé szokatlan, Mándoki diktálta katonás fegyelemről mesélt, melynek az általa is kamaszkora óta csodált sztárok is zokszó nélkül alávetették magukat. Felismerve a célt, a csúcsminőségre törést, hamar rájött, a demokrácia csak a próba után, a büfében valósulhat meg. Az eredmény ismert, a korábban világszerte Utopia for Realists, illetve Living in the Gap/Hungarian Pictures címmel megjelent Magyar Képek aranylemez lett Magyarországon.

Mandoki Soulmates 2023

Az 1975-ben kalandos úton NSZK-ba jutott Mándoki Laci a brit progresszív rockot (leginkább Jethro Tull, Cream, Emerson, Lake & Palmer) és az amerikai gyökerű ma fúziósnak nevezett jazz-rockot (leginkább az akkor elsősorban a Miles Davis formációkból megismert, önálló karrierbe kezdő muzsikusok, a Zawinul, McLaughlin, Corea alapította Weather Report, Mahavishnu, Return to Forever) akarta összehozni, nem is akárkikkel. Már a menekülttáborban megosztotta álmait az adatai és céljai iránt érdeklődő hivatalnokkal, aki miután meghallgatta, hogy a jószerivel egy szál farmergatyába érkezett migráns priccsen tervezett zenekarában rövidesen Jack Bruce és Ian Anderson fog játszani, enyhén szólva elmosolyodott. Álmodni lehet, gondolta, de álmodni lehetett! A legendás Petőfi Sándor utcai Építők jazzklubjában is fellépett Jam trió dobos zenekarvezetője mert egy nagyot álmodni, és egy anyagilag sikeres diszkó kitérő után (Dschinghis Khan) belefogott a megvalósításba. Messze földön híres stúdiót épített, ahol a legnagyobbak készíthettek csúcsminőségű felvételeket, majd 1992-ben Mandoki Soulmates néven megalapította álmai zenekarát. Ian Anderson mellett Al Di Meola és Randy Brecker kezdetektől a mai napig tagja a 30 éves jubileumát ünneplő zenekarnak, melynek tagjai eddig összesen több mint 35 Grammy-díjat nyertek el, az eladott hanghordozóik száma pedig meghaladja a 350 milliót. A lemezen közreműködött lelki társak közül a Szent István-napi ünnepségsorozat keretében létrejövő koncerten fellép többek között Al Di Meola, Mike Stern, Bill Evans, Richard Bona, Randy Brecker, akiket a két évvel ezelőtti első Bazilika előtti koncerten is megcsodálhattunk, és akik saját formációikkal külön-külön is megtöltötték volna a teret.

Mandoki Soulmates 2023

Mandoki Soulmates 2023

Két éve a székfoglaló már koradélután elkezdődött, a Szent István térre kirakott összes szék jóval a koncert este hétórai kezdete előtt gazdára talált, a később érkezők pedig már jó, színpad közeli állóhelyet is egyre nehezebben találtak. Érdemes tehát idén is jóval a hétórás kezdés előtt kiérni a Bazilika elé, ha látni is akarjuk a fellépőket. Addig sem fogunk unatkozni, a kivetítőkön idén is egy profi módon készült, remekül szerkesztett összeállítás avat majd be a stúdiómunkák kulissza titkaiba, és felvillannak az előző koncertek nagy pillanatai is. Ennyi világsztárt egy színpadon nem igazán láthatunk, kiegészülve az ugyancsak komoly népszerűségnek örvendő magyar énekesekkel, szólistákkal, fellép Charlie, Zséda, Takáts Tamás, Mező Misi, Pápai Joci és Caramel, úgyhogy augusztus 18-án csak a jó időért kell szorítanunk!

Mandoki Soulmates 2023

 

 

Fotó: Somogyvári Péter

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005