fbpx

Elhunyt Szandai Mátyás jazz-nagybőgős - Pallai Péter nekrológja

2023. augusztus 29.

A Párizsban élő, de rendszeresen hazai közönség előtt is koncertező jazzbőgős, Szandai Mátyás tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában elhunyt, amit édesapja jelentett be Dresch Mihály oldalán. Pallai Péter nekrológja következik (- a szerk.)

Elhunyt Szandai Mátyás

Matyi volt a Dresch Quartet horgonya. Imádtam a zenéjét és nagyon szerettem magát az embert. Emlékszem, amikor Archie Sheppel játszott a Dresch Quartettel a Fonóban, Shepp mindig figyelmesen hallgatta a játékát és nem tudott betelni a szólóival, folyamatosan integetett neki, hogy többet, többet, mert Matyi amilyen tehetséges volt, annyira nem volt magamutogató.

Amikor 2008-ban „menedzserként” volt szerencsém Indiában turnézni a Dresch Quartettel, a néhai Szakcsi Lakatos Bélával és Vukán Gyurival, Matyi volt a legnyitottabb és legérdeklődőbb a helyi kultúra iránt. Állandóan nyitott szemmel és nyitott füllel járt. Szerény volt, kedves és jó humorú, kiváló társaság. Természetére mi sem jellemzőbb, hogy amikor a közel 7 milliós lélekszámú városban, Chennaiban csak egyetlen bérelhető bőgőt találtunk, de annak is csak három húrja volt meg, Matyi zokszó nélkül választott egy basszusgitárt és hatalmasat játszott a koncerten, (amelyen Lukács Miki csodálatosan zongorázott, mert a légitársaság már eleve nem volt a hajlandó a cimbalmot szállítani).

Matyi nagyon sokoldalú volt. Elég, ha belegondolunk, hogy mennyire eltérő zenei szerepekben remekelt, mint például a Dresch Quartet vagy Szabó Dániel Trió tagjaként.

Váratlan távozásával betölthetetlen űrt hagy maga mögött.

Isten nyugosztalja.

Elhunyt Szandai Mátyás Dés András Erdőkerülő Quartettel 

 

Fotó: Irk Réka

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005