fbpx

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V

Interjú Az év fiatal jazz-zenésze nyertesével, Egri János Jr.-ral - videóval

2021. március 10.

Ebben az évben is megrendezte az Év fiatal jazz-zenésze versenyt a Magyar Jazz Szövetség, ám zárt kapuk mögött. Szerencsére a közönség nem volt kizárva, sőt olyan sokan követték a BJC streaming adását, amennyien be sem fértek volna a klubba. A közönségszavazást is megoldották, az ötletgazda Pintér Zoltán, egy csoportot hozott létre, amibe belépve szavazhattak a koncert végéig a nézők.


https://www.youtube.com/watch?v=D5kXwn31msg

A koncert előtt interjú is készült a versenyzőkkel, akik idén óriási figyelmet kaptak, köszönhetően az online közvetítésnek. Mind az öten fantasztikus előadást nyújtottak. A versenyzőket idén is a JazzFed Quartet kísérte, tehát Bágyi Balázs (elnök, dobok), Pintér Zoltán (ötletgazda, zongora), Elek István (szaxofon) és Orbán György (bőgő).

Az abszolút győztes Egri János Jr. lett, aki mind a közönséget, mind a zsűrit meggyőzte tehetségéről. Azonban az idén meghozott új szabály szerint, a két díjat nem kaphatja egy zenész, így lett a közönségdíjas Bangó Adrienn.

Talán az online közvetítésen nem lehetett hallani, ám a helyszínen érezni lehetett, hogy a verseny győztese valódi koncertet adott, ahol a kísérő zenekar egyáltalán nem kísérőként volt jelen, nem a támogatás volt a fő cél, hanem teljesen belemerültek a zenélésbe, amiben nekik is régen volt részük a lezárás miatt, örömzenét hallhattunk.
Természetesen Egri János Jr.-nak abból a szempontból előnye volt, hogy rangidősként sokszor tudott játszani a Budapest Jazz Club színpadán, sőt a koncertek utáni jamen is már évek óta biztos fellépő. Tavaly májusban végzett jazz-ének szakon a Zeneakadémia Jazztanszékén, szeptembertől pedig már jazz-zongora szakra jár mesterszakon.

A videó-interjúban Egri János Jr. beszél magáról, az idáig vezető útról, terveiről, és a versenyből is néhány részlet hallható, sőt édesapjával, az iF kávézóban felvett duókoncertjükből is. 

Ami kimaradt az interjúból, az az alábbiakból elolvasható, a többi a videóban megnézhető.

 • MagyarJazz: Gratulálunk a győzelemért! Miért zongorázni kezdtél, egyáltalán hány éves korodtól játszol zongorán?
 • Egri János Jr.: Köszönöm szépen! Egyrészt a zongora egy zenész életében nélkülözhetetlen, legyen szó bármilyen hangszeresről. Mindennek az alapja. Másrészt a család nagy része zongorista. Édesanyám klasszikus zongorista volt. Keresztapám, Oláh Kálmán és az unokabátyáim, Ifj. Szakcsi Lakatos Béla és Szakcsi Lakatos Róbert jazz-zongorista. Számomra a mai napig, mind a négyen rendkívül inspiráló személyek. Hét éves korom óta tanulok zongorázni. 2004-től 2012-ig Tollasiné Kelemen Lívia tanította meg az alapokat a Józsefvárosi Zeneiskolában, 2012-től 2013-ig pedig Nagy Gáborhoz jártam klasszikust zongorázni a Weiner Konziban. Ezután úgy döntöttem, hogy jazz-ének szakon folytatom középiskolai tanulmányaimat, mivel énekesi tehetségem is megmutatkozott kiskoromban. 2015-ben elkezdtem magamtól foglalkozni a jazz zongorával. Nagyrészt autodidakta módon sajátítottam el a jazz-zongorázás fortélyait. Azóta már énekesként és zongoristaként is tevékenykedem, sokszor a kettőt egyszerre is művelem.

 

 • MagyarJazz: Milyen zenéket szeretsz? Kik a kedvenceid? Változott évek alatt a zenei ízlésed?
 • Egri János Jr.: Rengeteg zenei stílusban nőttem fel, és szeretek. Hat évesen magyar, amerikai és mexikói slágereket énekeltem. Édesapám, Egri János jazzbőgős és basszusgitáros, így szinte mindennap szólt otthon a jazz. A felmenőim pedig kávéházi cigányzenészek voltak, így mindkét műfajt rendkívül kedvelem. Emellett szeretem az igényes popzenét, a dél-amerikai latin irányzatokat, az amerikai hip-hopot és az r’n’b-t. Rengeteg kedvenc előadóm van mind a jazzben, mind a könnyűzenében. Nem tudok konkrétat mondani.

 

 • MagyarJazz: Énekesként, énektanárként már végeztél az egyetemen, több cikkben is leírtam, hogy a scattelésed kiemelkedő. Fogod folytatni a tanulást vagy most egyedül a zongorázás érdekel?
 • Egri János Jr.: 2020-ban szereztem a (BA) alapképzési jazz-ének előadóművész szakképzettségi diplomámat. Igen, leginkább a hangszerszerű megszólalás jellemzi énekes szólóimat. Jelenleg Oláh Kálmán növendéke vagyok a Zeneakadémia (MA) mesterképzési jazz-zongora szakán. Egyelőre a célom a tanulmányaimban, hogy lediplomázzak mesterképzésen, jazz-zongora szakon. A muzsikus életben pedig próbálom összekötni mindkét hangszert, sajátos elemekkel.

 

 • MagyarJazz: Hogyan töltötted a karantén időszakot? Kislányod már 2,5 éves, ő a legnagyobb nyertese az időszaknak talán.
 • Egri János Jr.: Két éve tanítok zongorát alapfokon egy sződligeti általános iskolában. A karantén alatt online módon tanítottam, és most újra úgy fogok a szigorítások miatt. Mellette magánúton tanítok, leginkább jazzt. Az egyetemi órákra és vizsgákra is szintén úgy készülök, mivel minden felsőoktatási intézményben digitális távoktatás működik. A szabadidőmet többnyire a kislányommal töltöm, aminek nagyon örülök.

 

 • MagyarJazz: Mit gondolsz az online egyetemi tanításról? El tudod képzelni, hogy maradhatna valami belőle a jövőben is? Nem gyakorlati órákra gondolok…
 • Egri János Jr.: Őszintén szólva, fogalmam sincs. Örülnék neki, ha legalább az egyéni főtárgy órák és a zenekari gyakorlat órák minél előbb újra élőben zajlanának.

 

 • MagyarJazz: Hogyan éli meg egy fiatal a bezártságot? Tudjátok tartani a barátokkal a kapcsolatot? Tudtok néha gyakorolni zenekari muzsikálást is?
 • Egri János Jr.: Tanítok, gyakorlok és leginkább a feleségemmel és a kislányommal töltöm a szabadidőmet. Néha van rá lehetőségünk, hogy pl. a jazz-gitáros kollégám, Varga Balázs kvartettjével valamelyikünknél összehozunk próbákat.

 

 • MagyarJazz: Édesapád a híres és kedvelt jazzbőgős, Egri János. Keresztapád pedig a zongoraművész Oláh Kálmán. Volt rajtad nyomás amiatt, hogy megfelelj nekik vagy a közönség által kialakított képnek?
 • Egri János Jr.: Sosem volt bennem emiatt stressz, mert mindketten bíztatnak és támogatnak karrierem fejlődésében. Édesapámmal 2015 óta rendszeresen játszom, keresztapám pedig tavaly szeptember óta tanít az egyetemen.

 

 • MagyarJazz: Bár kicsi a remény, de ha lenne idén is Érdi Jazz Fesztivál, szívesen látnánk. Mit vársz a győzelemtől?
 • Egri János Jr.: Tudom, hogy nem egyszerű a helyzet a járvány miatt, de örülnék neki, ha minél több fellépésem lenne fesztiválokon, klubokban és egyéb művészeti helyszíneken.
  A versenyhez kötődően legközelebb március 30-án fogok játszani a HunJazzFed Quartettel az IF Cafe Jazz Clubban, mint szakmai díjas, abszolút győztes.

 

További sok sikert kívánunk!

 

Fotó: Irk Réka

 

 Kapcsolódó cikk:  Az év fiatal jazz-zenészei 2021-ben Egri János Jr. és Bangó Adrienn