Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
3
7
10
27

A jazz színei – Hiromi a Müpában

2019. október 14.

Három évvel ezelőtt már járt Budapesten, akkor Jimmy Johnson basszusgitárossal és Simon Phillips dobossal kiegészülve, trióformációban nyűgözték le a Müpa közönségét. Október 29-én ismét a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben üdvözölhetik őt a magyar jazzrajongók – ezúttal viszont izgalmasnak ígérkező szólóestet ad majd.

Hiromi 1979-ben született Japánban, Hamamatsu városában, hatéves korában kezdett zongorázni. Első tanára, Noriko Hikida bátorította, hogy a zene intuitív és technikai aspektusait is elsajátítsa, az általa mutatott koncepció szerint mindig a színek felől közelíti meg a zongorajátékot. „Állandóan telis-tele volt energiával, érzelmekkel” – mondta Hiromi első tanáráról. „Ha azt akarta, különböző dinamikai szinteken játsszak, nem zenei szakkifejezéseket használt. Amikor egy szenvedélyes darabot játszottam, azt mondta, »játssz vörösen«, de ha valami lágyról volt szó, »kéken« kellett játszanom. Így mindig szívből játszottam, nem csak a fülemet kellett használnom.”

2009-ben jelent meg első szólólemeze Place to be címmel. Hiromi akkor döntött úgy, hogy egyedül járja végig ezt az évtizedes utat, mely során tapasztalatokat gyűjtve és ezek révén fejlődve talált rá saját hangjára, csiszolta azt tökéletesre.

Japán olyan lenyűgöző jazz-zongoristákat adott világnak, mint Toshiko Akiyoshi és Makoto Ozone. Most, a 21. századba lépve a zongorista-zeneszerző Hiromi képviseli a zenei kiválóságok legújabb generációját. Mióta 2003-ban Telarc kiadó megjelentette Another Mind című debütáló lemezét, Hiromi újra és újra sokkolja a közönséget és a kritikusokat Keleten és Nyugaton egyaránt, kreatív energiáival körbejárja, de le is rombolja a jazz határait, zenéjét a pop és a klasszikus zene jellemzőivel ruházza fel, az improvizáció és kompozíció révén a komplexitás és kifinomultság új szintjeit éri el. 2019-ben jelent meg legfrissebb albuma, a Spectrum, káprázatos módon idézi meg a zenéjét megtöltő, vibráló színskálát. Ezt a lemezt negyvenedik születésnapján rögzítette lemezt, amellyel azt mélységet és érettséget ünnepli, amivel a harmincas éveiben körbeutazta világot, a közönséget felvillanyozva játszott szólóban, vagy működött együtt a leginvenciózusabb jazzművészekkel.

Új albumának anyagát most élőben is meghallgathatja a budapesti közönség, egészen biztosan sokszínű, izgalmas kompozíciókat (és improvizációkat) hallhat, aki október 29-én ellátogat a Müpába.

Hiromi a legegyedibb és legsokoldalúbb jazz-zenészek egyike, zenéje behatárolhatatlan és magával ragadó. Saját stílusát így jellemzi: „Nem akarom elnevezni a zenémet. Mások nevet adhatnak annak, amit csinálok. Csak összegzése mindannak, amit hallgattam és tanultam. Táplálkozik klasszikus zenéből, rockzenéből, jazzből, de mégsem akarom elnevezni.”