Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Mary Lou Williams: Zodiac Suite

2020. máj. 09.

Ebben részben egy különleges jazzművész különleges lemezét mutatom be. Ma a kiváló zongorista és komponista Mary Lou Williams: Zodiac Suite című CD-jéről lesz szó, amely eredetileg 1945-ben került lemezre, majd amelyet a Smithsonion Falkways lemeztársaság 1995-ben adott ki CD formájában.

 

 

A lemez különlegessége, hogy a zeneszerző Williams a zodiákus jegyekre írt kis darabok gyűjteményét tartalmazza. Vannak olyan jegyek, amelyekre két variációt is komponált, így a CD-n nem csak a tizenkét asztrológiai jegy zenében megfogalmazott formája található, hanem a változatokkal együtt tizenhét.

Bevezetésként fontosnak tartom, hogy Mary Lou Williamsről néhány jellemző adatot elmondjak. Mary Elfrieda néven 1910. május 8-án született Atlantában. Remek tehetsége korán megmutatkozott, hiszen már hat éves korában koncerteken lépett fel, mint zongorista. 16 éves korában férjhez ment a szaxofonos John Williamshez. A negyvenes évek közepétől főként trióban és szólózongoristaként készített felvételeket és szerepelt különböző amerikai és európai klubokban. Mary Lou Williams mélyen vallásos, nagyon művelt, intelligens személyiség volt, aki nagyon jól érzékelte a világ ellentmondásait és választ keresett azokra művészetében.

Ennek a folyamatnak egyik érdekes állomása a most bemutatásra kerülő lemez is, hiszen a tizenkét zodiákus jegy mindegyike egy-egy típust jelenít meg, melynek zenébe való ültetése olyan különleges vállalkozás, amely speciális asszociációra készteti mind a szerzőt, mind a hallgatót.

Mint a Zodiákus sorrend, úgy a Zodiac Suite című lemez zenei sorrendje is a Kossal, azaz az „Aries” jegyével kezdődik. A kompozíciót Mary Lou Williams két régi kedves barátjának, a tenorszaxofonos Ben Websternek és a szenzációs énekesnőnek, Billie Holidaynek ajánlotta.
Hallgassuk meg az „Aries” című szerzeményt.

A zodiákus jegyek sorrendjében a Taurus, azaz Bika következik. Mary Lou Williams a suite második darabját Duke Ellingtonnak, Bing Crosby énekesnek és saját magának ajánlotta. Majd így folytatja:
Így hangzik a „Taurus”, azaz a Bika jegye jazzbe fogalmazva.

A harmadik jegy az égi ikreké, azaz a Gemini jegye. Williams a Gemini című darabját a klarinétkirály Benny Goodmannek, és az énekes Paul Robesonnak ajánlotta, de gondolt Miles Davisre is.
Hallgassák meg a „Gemini”, azaz az ikrek jegye című Williams szerzeményt.

A negyedik zodiákus jegy a Rák, azaz a Cancer. Mary Lou Williams a darabot a nagyszerű altszaxofonosnak Lem Davis-nek írta, aki Eddie Heywood zenekarában játszott és egyike volt azon kevés Rák jegyűeknek, akit Williams ismert. A „Cancer” a rákot szimbolizáló kompozíció.

Az Állatöv ötödik jegye az Oroszlán, azaz a Leo. Ez az egyetlen jegy, amelynek a Nap az uralkodó bolygója. A jegyre vonatkozó muzsikát Williams az egyik legkedvesebb kollegájáról, a trombonos Vic Dickensonról mintázta, akivel az Eddie Heywood zenekarban játszott együtt.
Hallgassuk meg, hogyan mondja el Williams az Oroszlán, azaz a „Leo” jegyét  zenében.

A következő jegy a Virgó, azaz a Szűz jegye. E jegy megfogalmazásában több kiváló zongorista is mintául szolgált Mary Lou Williams-nek. Phil Moore-ra és Nat King Cole-ra például igen sok jellemző illett. Hasonlóan jó példa a kemény zongorázás egyik jellegzetes figurája Earl Hines is. Mindezek mellett Williams a kiváló jazz kritikusnak Leonard Feathernek ajánlotta ezt a darabot.
Íme a „Virgo”, azaz a Szűz.

A Mérleg jegyéről írt darabot Williams a kiváló partnereknek, Dizzy Gillespienek, Art Tatumnak, Bud Powellnek és Thelonius Monknak dedikálta, mivel e jegy szülöttei remek barátok és segítőkész emberek.
Maga a szám egy attraktív szép nyitással indul, melyhez a szerző impresszionista harmóniákat alkalmaz. „Libra”, vagyis a Mérleg.

Az Állatégöv nyolcadik jegye a Skorpió. Mary Lou Williams ezt a darabot az akkor népszerű komikának Imogene Coca-nak, a kiváló énekesnőnek Ethel Waters-nek és a balett-táncos Katherine Durhamnek ajánlotta. Durham egyébként koreográfiát is írt a számra. „Scorpio”.

A kilencedik zodiákus jegy az égi kentaur, a Nyilas. A szólózongora darabot Mary Lou Williams a volt zenekarvezetőjének Eddy Heywoodnak és zenésztársának Bob Cranshownak ajánlotta.
Íme a „Sagittarius”, vagyis a Nyilas.

A Capricorn, azaz a Bak jegye a tízedik a sorban. A Bak jegye volt Mary Lou Williams egyik kedvence. A Bakról írt darabját a magas intelligenciájú trombitásnak Frankie Newtonnak dedikálta, akivel a Cafe Society-ben játszott együtt, és aki több felvételén is közreműködött.
Ilyen tehát a „Capricorn” című kompozíció.

A Zodiákus tizenegyedik jegye a Vízöntő, vagyis az „Aquarius”. Mary Lou Williams a kompozíciót Franklin D. Rooseweltnek elnöknek és a gitáros-énekes Josh Whitenak ajánlotta.
Erre a jegyre is két változatot írt Williams. A felvétel érdekessége, hogy mivel az első variáció 3’38”-es volt, azaz hosszabb, mint ami egy 78 fordulatszámú lemez egyik oldalára elfér, elkészített egy rövidebb darabot is.

Az „Aquarius” hosszabb változatát is érdemes meghallgatni.

Az utolsó jegy a sorban a Halak jegye. A kedves kompozíciót Williams a bőgős Al Hallnak és Barney Jeffersonnak, egykori Cafe Society-beli muzsikustársainak dedikálta. 
Következik a Halak, azaz a „Pisces”.

Mary Lou Williams a Zodiac Suite-et 1945-ben komponálta és vette lemezre. A tizenkét téma közül 5-re dallamban és ritmusban változó variációkat is írt. Mindezeket a darabokat kiváló megfigyelő- és asszociációs képességgel, klasszikus zenei ihlettettséggel és remek zenei kifejező készséggel alkotta meg.

Jó szívvel ajánlom ezt a lemezt azoknak, akik szívesen vállalkoznak absztrakciós játékra és azoknak is, akiket érdekel az asztrológia és kíváncsiak arra, hogy hogyan transzponálhatók az emberi jellemvonások a jazzbe.

Befejezésül „Scorpio” jegyéről írt második változatát javaslom meghallgatásra..