Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
4
10
18
20
26
27
28
29
30

Pleszkán Frigyes Emlékverseny novemberben – interjú Gayer Ferenccel

2020. október 06.

2019 júliusában készült interjú Gayer Ferenccel, aki többek közt a Pleszkán-versenyről is beszélt. Akkor végül is halasztásra került a verseny, amit 2020. november 6-án rendeznek meg Monoron.
Pleszkán Frigyes idén lenne 61 éves. Jövő februárban lesz 10 éve, hogy tragikus körülmények között meghalt. Csodagyerekként emlegették, virtuóz, komoly technikai tudású jazz-zongorista volt, akit 16 éves korában a „Ki mit tud?”versenyen ismert meg az ország, amikor már Gonda János tanítványa volt. Remek hangulatot tudott teremteni nagy koncerttermekben és kis klubokban egyaránt. Pleszkán életvidám, az akkori jazz szcéna kiemelkedő alakja volt. Az életéről Péterffy András készített filmet, Jazzember címmel.

Pleszkán Frigyes emlékére rendezik meg a szóló zongoraversenyt novemberben, ahova fiatal jazz-zongoristákat várnak. A verseny fő támogatói az EMMI, a Monori Vigadó és a Magyar Jazz Szövetség.

Gayer Ferencet kérdezem a versenyről, aki kitalálta és elindította ezt a versenyt.

 • MagyarJazz: Miért tartod szívügyednek, hogy megrendezhessétek a versenyt?
 • Gayer Ferenc: Pleszkán Frigyest 1977 óta ismerem. Kollégák voltunk és nagyon jó barátok. Sokat dolgozott külföldön, és ha itthon tartózkodott, koncerteztünk és felvételeket készítettünk, nem beszélve arról, hogy kivételes tehetségű zongorista volt.

 

 • MagyarJazz: A MagyarJazz statisztikájából látszik, hogy óriási érdeklődés van a művész és a verseny iránt. Szerinted mi ennek az oka? Ez érezhető volt tavaly a jelentkezők számán is?
 • Gayer Ferenc: Sokan ismerték és elismerték és mivel egy kedves, közvetlen figura volt, nagyon sok muzsikus kollégával ápolt jó viszonyt. A verseny pedig egy díjazott megmérettetés, ahova reméljük az idén is sokan fognak jelentkezni.

 

 • MagyarJazz: Idén kiket vártok a versenyre, mi a jelentkezés feltétele és határideje, hol kell regisztrálni? A versenyen hány darabot kell majd eljátszaniuk a döntőbe jutott versenyzőknek?
 • Gayer Ferenc: Várunk minden 15 és 30 év közötti zongoristát. Öt darabot kell megjelölni és abból majd a zsűri hármat választ, amit majd elő kell adni. Regisztrálni a cikk végén található linken lehet, ahol a feltételek is megtalálhatók. Több fórumon is reklámozzuk a versenyt.

 

 • MagyarJazz: Kik a zsűri tagjai és hány jelentkező kerülhet be a versenyre?
 • Gayer Ferenc: A zsűri elnöke: Binder Károly - a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - Jazz Tanszék tanszékvezetője, egyetemi docens – zongoraművész, zeneszerző
  tagjai: Bágyi Balázs jazzdob-előadóművész, zeneszerző, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség elnöke,
  Gayer Ferenc – jazzbőgő-előadóművész, zenekarvezető, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja
  Pozsár Máté – zongoraművész - zeneszerző.
  A versenybe 6 versenyző kerülhet.

 

 • MagyarJazz: Mi a helyszíne a versenynek, és hogy lehet eljutni oda? Hány órakor fog kezdődni a verseny?
 • Gayer Ferenc: A helyszín a Monori Vigadó, akik részt vettek a szervezésben, és Frici Monoron élt. Az új autóúton 20 perc alatt le lehet érni Pestről. A Monori Vigadó a Fő téren található. A verseny 16:00-kor fog elkezdődni.

 

 • MagyarJazz: A díjakról is beszélnél egy kicsit?
 • Gayer Ferenc: A díjak: 1. helyezés 400.000.-Ft, 2. helyezés 250.000.-Ft és a 3. helyezés 150.000.-Ft.

 

 

További információ: https://www.vigadokft.hu/index.php?&i=monor-vigado-esemenyei&r=hamarosan&cs=rendezvenyek&es=pleszkan-emlekverseny

 

Fotó: Monor Vigadó