Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
4
10
18
20
26
27
28
29
30

Paloznakon mégis szól a jazz – interjú Bágyi Balázzsal (MJSZ)

2020. augusztus 14.

10 nappal a jazzpiknik előtt, még nem egészen egyértelmű, hol és mikor kik fognak fellépni a pikniken. Augusztus 20-án viszont biztos, hogy a Magyar Jazz Szövetség ünnepli a 30. évfordulóját a Müpás autós koncert után ismét – legalábbis a jazzpiknik Facebook oldala szerint.

A Jazzpiknik honlapja szerint csak 6 koncert lesz a Fábián Juli Színpadon, a Jazz Szövetség honlapján semmi hír, a paloznaki Facebook oldalon viszont már több koncert is megjelent a Szövetség logójával, de a helyszínnek a Fő utcát megadva.

Bágyi Balázst, a Magyar Jazz Szövetség elnökét kértem meg, vegyük végig a programokat, hogy tisztába kerüljünk kit, mikor és hol láthatunk, hallhatunk.

Ezt senki ne vegye komolyan:

 • MagyarJazz: Mielőtt nyaralni mentem, lemondtátok a fesztivált a pandémia okozta helyzetre hivatkozva. Ahogy nézem, csak pár nap telt el, mikor bejelentettétek, hogy mégis meg tudjátok rendezni ezt az újabb nagyszabású eseményt, amin végre közönség előtt ünnepelhetitek meg, hogy 30 éves a Magyar Jazz Szövetség. Mi történt a pár nap alatt? 
 • Bágyi Balázs: Pontosítanék. A fesztivált maga a Jazzpiknik mondta le, a vírushelyzet és azt annak kapcsán kialakuló körülmények, törvényi szabályozások miatt, a Magyar Jazz Szövetség nem rendezője, hanem együttműködő partnere a fesztiválnak. Sajnos, a többszöri újratervezés okozott némi kommunkációs káoszt, de ezt most akkor helyretesszük. A Piknik általi lemondás és a Paloznaki Jazz Napok kommunikálása között a mérlegelés, újabb tárgyalások és győzködés zajlott. Mi, mint Jazzszövetség kitartottunk amellett, hogy bár szerényebb keretek között, nagyszínpad és külföldi sztárvendég nélkül, de megtartsuk a Magyar Jazz Napját, amely így augusztus 20-ára esik, ami nem szándékos egybeesés a nemzeti ünneppel, egyszerűen így állt fel a program. Így viszont 44 magyar jazzmuzsikus játszani tud, illetve a mi NKA forrásunk is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy legyen értelme mégis csak rendezvényt szervezni arra a hétvégére Paloznakra.

 

 • MagyarJazz: Miért mutat mást a paloznaki honlap és a Facebook oldal? A honlapon csak a Szövetség elnökségi vagy volt elnökségi tagjainak zenekarai vannak feltöltve. Melyik az irányt mutató, mert vannak, akik nem FB tagok, így nem látják azokat az eseményeket, amiket oda töltöttek csak fel? Tételesen felsorolnád kérlek, kik fognak a Jazz Szövetség égisze alatt fellépni? A fiatalokról írnál pár szót, hogy tudja az olvasó, miért pont őket választottátok? 
 • Bágyi Balázs: Három színpadon zajlanak majd az események, a promóciót a Piknik stábja irányítja és kezeli, ha bármi kérdésed van, akár a többi napra vonatkozóan, őket is keresheted bizalommal. A nagyszínpad kiesésével a faluban lévő Fábián Juli Színpadé lesz a főszerep. Itt 16 órakor a Budapest Ragtime Band kezd, őket 17.30-kor Gáspár Károly Triója követi, 19 órakor Elek István Quartetje Gyárfás István vendégszereplésével játszik, utánuk 20.30-kor Kollmann Gábor Quintetje, majd 22 órakor a Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta lép fel. Az estet a Finucci Bros Quartet zárja 23.30-as kezdéssel. Ezek a zenekarok mind ismert, állandóan dolgozó, fix tagsággal rendelkező formációk, így a tagok felsorolásától eltekintenék. A Zsoldos Béla által kitalált műsorszerkesztési koncepció ezúttal az volt, hogy míg a MÜPÁ-s koncerten szélesebb szakmai merítéssel, nem csak MJSZ kötődéssel állt fel a produkció, ezen az alkalommal azokkal ünneplünk, akik a jelenben aktívan és legszorosabban kötődnek a szövetséghez. Mondjuk ez csak 6 fellépő, miközben aznap 44 magyar muzsikus játszik majd. A kisebb, a faluközponttól távolabb eső színpadokon is zajlik a jazzélet természetesen, itt kaptak helyet a duó formációk és a fiatalok. A Sáfrán Jazz Stagen két kiváló ének -gitár formáció szerepel majd, először Hász Eszter és Rodek Balázs, majd Hajdu Klára és Szakonyi Milán játszanak. Eszter korábban egyébként az év fiatal jazz-zenésze volt. A Homola Pezsgőterasz fellépőit azok közül választottuk, akiknek szeretnénk lehetőséget adni, illetve a jazzszövetség valamely programjában vagy versenyén jeleskedtek. A gitáros Fehér Fábió trióját alelnökünk Bordás József ajánlotta, ahol a dobos poszton Fazekas Tamás szintén hatalmas tehetség. Bolyki Tamás kvartettje megnyerte a jazzszövetség combo versenyét, ők ezen a jogon vannak itt, Horváth Albert zongorista pedig az idei „év fiatal jazz-zenésze” cím birtokosa, az ő zenekaraikban is hasonló kvatlitású ifjú muzsikusok játszanak.

 

 • MagyarJazz: Miután ez a nyár csapadékos, van tervetek arra az esetre, ha 20-án esne az eső? Van fedél a színpad és a nézőtér felett? Akkor is meg tartjátok a koncerteket, ha zápor érkezik?
 • Bágyi Balázs: Mivel külön eső helyszín és esőnap sincs, ilyen esetben a Fábián Juli Színpad fedettsége miatt a zenekarok tudnak játszani és a programokat is megtartjuk. Érdemes esőkabáttal, esernyővel felszerelkezve érkezni. Vihar esetén természetesen ez a megoldás sem lehetséges, de reméljük a legjobbakat. 

 

 • MagyarJazz: A 30 év alatt sok zenész és nem zenész vett részt a Magyar Jazz Szövetség életében. Kérlek mutasd be a volt elnököket, és azokat, akik az elmúlt években nagyban hozzájárultak a Szövetség munkájához.
 • Bágyi Balázs: Minden esetre ki kell emelni Gonda Jánost, mint a szövetség életre hívóját és örökös tiszteletbeli elnökét. Az alapításnál ott lévők köre elég széles, a teljesség igénye nélkül meg kell említeni Berkes Balázst, Berki Tamást, Deseő Csabát, Szigeti Pétert vagy Dr. Lénárt Bélát és Kármán Sándort. Ők egyébként ma is a közgyűlések állandó résztvevői, felszólalói. Gonda Jánost Kőszegi Imre követte az elnöki poszton 1992-1999-ig, aztán László Attila 1999-2005-ig, majd Márkus Tibor 2005-2013-ig, majd onnantól jómagam vezetem a szervezetet. A volt elnökök, mind elismert szakmabeliek, munkásságuk, életművük az internetnek hála elég jól dokumentált, az elmúlt 30 év vezetőségi tagjainak pedig még a felsorolása is kimerítené ennek az interjúnak a kereteit, úgyhogy mindezektől itt eltekintenék.

 

 • MagyarJazz: A februári interjú óta fenekestül felfordult a világ. Sok tervetek volt az idei évre. Remélhetőleg elkerül minket a koronavírus újabb hulláma. Milyen tervetek van még erre az évre?
 • Bágyi Balázs: Ez így igaz, folyamatos újratervezésekben vagyunk, hogy a járvány dacára de mindennek, amit fontosnak érzünk és az éves munkatervünk része, helyt tudjunk biztosítani. Ez rengeteg munkával, egyeztetéssel és kompromisszummal jár, de úgy néz ki sikerült megmenteni ezt az évet azért. A szakmával közös MÜPA big band koncertet sem így képzeltük, de mégis sikeres volt, sőt film formájában dokumentálásra is került. A Magyar Jazz Napjáról esett elég szó az interjú elején. A másik elmaradhatatlan ünnepünk, a Magyar Jazz Ünnepe pedig a tavaszról átkerült őszre és október 7-10. között kerül majd megrendezésre a Budapest Jazz Clubban. A nyári jazztáborban való részvételekhez sikerült a támogatásokat kiosztani, az „év fiatalé jazz-zenésze” mentorprogram folyamatosan üzemel, novemberben lesz ismét combo verseny és a jazzgenerációk előadásaira is sort kerítünk majd.

 

 • MagyarJazz: Hadd kérdezzem meg, hogyan tudtok segíteni a vírus miatt nehéz helyzetbe került zenésztársaitokon? Van erre már programja a Magyar Jazz Szövetségnek?
 • Bágyi Balázs: Bár a Jazzszövetség nem szakszervezet, segélyezésre sem apparátusa, sem jogosultsága nincsen, közvetlen pénzügyi támogatást nem nyújthat, közvetetten sok mindennel próbáltunk hozzájárulni a gondok enyhítéséhez. Rengeteg egyeztetést folytattunk szakmai szervezetekkel, ebbe a szakszervezeten keresztül, a Music Hungary szakmai ernyőszervezet és a Köszönjük Magyarország programot is beleértve. Folyamatosan minden fontos pályázati, segélyezési információt közreadtunk a Facebook oldalunkon, arra bíztatva a zenészeket, hogy éljenek a lehetőségekkel és pályázzanak. Ezen kívül írtunk egy 10M-s pályázatot EMMI forrásra alapozva, amely pénzből 30 magyar zenekart szeretnénk 30 vidéki helyszínen koncerteztetni. Ez még nem bírálták el, de komoly esélyünk van elnyerni és nagy reményeket fűzök hozzá.

 

 • MagyarJazz: Köszönöm az interjút Balázs! Kívánok 499 fős közönséget, és nagyon szép időt augusztus 20-ára Paloznakra, ahol az első program 16 órakor kezdődik a Budapest Ragtime Band koncertjével.
 • Bágyi Balázs: Köszönöm szépen!

 AUGUSZTUS 20.

MAGYAR JAZZ NAPJA

Fábián Juli Színpad:

16:00 Budapest Ragtime Band
17:30 Gáspár Károly Trio
19:00 Elek István Quartet Feat. Gyárfás István
20:30 Kollmann Gábor Quintet
22:00 Bágyi Balázs New Quartet & Pocsai Kriszta
23:30 Finucci Bros Quartet

Sáfrán Jazz Stage (ingyenes):

19:00 Hász Eszter – Rodek Balázs Duo
21:00
Hajdu Klára – Szakonyi Milán Duo

Homola Pezsgőterasz (ingyenes):

18:00 Fehér Fábió Trio
20:00 Bolyki Tamás Quartet
22:00 Horváth Albert Quartet

 

 További programok a paloznaki piknik Facebook oldaláról:

 Augusztus 21.

Fábián Juli Színpad: 

17:15 Smooth Jazz Brothers
19:15 Perpetuum
21:15 Subtones
23:15 Stinky Bugs

Sáfrán Jazz Stage (ingyenes):

20:00 Gyémánt Bálint Trió

 

Augusztus 22.

Fábián Juli Színpad: 

19:15 Belau
21:15 Sárik Péter Trio X Bartók
23:15 Barabás Lőrinc Quartet

 Homola Pezsgőterasz (ingyenes):

17:00 Nagy Emma Quintet
19:15 Patché
23:00 Pátkai Rozina Trio

Sáfrán Jazz Stage (ingyenes):

20:15 Pálmai Panna & Kardos Dániel Duo
22:45 Lilienn & Kónyai Tibor Duó

 

 

 

Fotók: Chripkó Lili, FB