fbpx

Két szenzációs koncert, két kitűnő zongorista vezette két szenzációsan játszó zenekar, két csodálatos énekesnővel, és végig óriási hangulat – röviden így foglalható össze a Budapest Jazz Club az újév első szombatján rendezett 16. születésnapjának programja. Tizenhat év alatt a BJC mozaikszó három betűje fogalommá vált, a kezdetektől a mai napig meghatározó szerepet játszva a jazz népszerűvé tételében, a főváros kulturális életének fontos része lett. A január eleji születésnapok évről-évre piros betűs ünnepé váltak minden zenésznek és jazzrajongónak, idén is ingyenes koncerteken közösen ünnepelhettük a klub fennállását, az általunk szeretett műfajt, és a végén a hagyományoknak megfelelően, a „Happy Birthday” dallamai közepette a torta is megérkezett.

BJC-16 éves

A hagyományokhoz tartozott az is, hogy az ülőhelyeket jóval az este nyolcórás kezdés előtt elfoglalták, a nyitott ajtók ellenére még állva sem fért be mindenki a nézőtérre, de örüljünk, szemmel láthatóan egyre több ember kedveli a jazzt, és szereti ezt a 2007-ben a Múzeum utcai Hadik-palotában nyitott, majd 2012 őszétől a Hollán Ernő utcába, az egykori Duna mozi helyére költözött klubot. Az est háziasszonya, Micheller Myrtill lebetegedett, így mindannyiunk nevében mielőbbi gyógyulást kívánva, a klub vezetősége részéről Keleti Kristóf konferálta be ifj. Szakcsi Lakatos Béla 2022 vége felé „Renaissence” néven alakult új formációját. Szakcsi Jr. a már több sikeres koncertet adott zenekarába a hozzá hasonlóan a középgenerációhoz tartozó bőgős-basszusgitáros Torma Rudolf mellett olyan fiatalokat hívott, akiket az Egressy Református Művészeti Szakközépiskolában vagy a Snétberger Tehetség Központban akár főtárgy órán, akár zenekari gyakorlaton vagy jazztörténet órán az elmúlt 12 évben tanított. Az egykori tanítványok, a nagyközönség által is ismert, már eddig is számos rangos díjjal elismertek, az énekesnő Claudia Castagno, és az általa egész pici korától ismert gitáros, Varga Balázs, valamint az eddig szűkebb körökben elismert dobos tehetség, Fazekas Tamás már a színpadra vonuláskor önbizalom növelő nagy tapsot kapott.

BJC-16 éves

BJC-16 éves

BJC-16 éves

BJC-16 éves

BJC-16 éves

Akik először találkoztak a zenekarral, meglepődhettek a konzervatív kategóriába sorolt, akusztikus hangszerekhez kötődő Szakcsi Jr. új hangzású zenéjén. Készülő lemezük anyagából adtak ízelítőt, melyre többségében saját szerzemények kerültek. Elsőként mindjárt az egyik kivételt, Szakcsi Lakatos Béla „Adam’s Apple” című szerzeményét játszották el, kicsit másképpen, erre a zenekarra hangszerelve. A folytatásban Szakcsi Jr. új szerzeményei közé egy Varga Balázs által írt is bekerült, melyekhez a csodálatos hangú Castagno Claudia énekelte angol szövegeket Hárs Viktor és Szőke Nikoletta írta. Szakcsi Jr. elektromos és akusztikus zongorán játszott szólói, Torma Rudolf a virtuozitás mellett a szólistákat segítő basszusgitározása, Varga Balázs ördögien improvizatív, mégis dallamos gitárjátéka alaposan lázba hozta a közönséget. A „Renaissence” kortárs hangzása, a jazzhez új eszközökkel, de továbbra is kompromisszum nélkül kötődő zenéje állótapsos sikert hozott.

BJC-16 éves

Az eddigi születésnapokon mindig egy olyan sztárcsapat lépett fel utoljára, amelyik képes volt akár az extázisig fokozni a hangulatot. A jól bevált hagyomány idén folytatódott, a dallamos latin jazzt játszó Révész Richárd Latin Quartet és kubai vendégénekesnőjük, Yulaysi Miranda idővel a közönséget is megtáncoltatva igazi örömünnepet varázsolt.  

BJC-16 éves

BJC-16 éves

BJC-16 éves

BJC-16 éves

A zongorista zenekarvezető kvartettjében Fonay Tibor basszusgitározott, Molnár Mátyás dobolt és Tar Gergely játszott ütőhangszereken. A fergeteges instrumentális Afro – Cuban kezdés után szólították színpadra a 2022-es Sztárban Sztár leszek üstökösként feltűnt harmadik helyezettjét, a válogatókon várandósan színpadra állt, a döntőben viszont már második lányának is boldog édesanyjaként éneklő Yulaysi Mirandát.

BJC-16 éves

Az akár Michael Jackson, akár Beyoncé, akár Little Richard „bőrébe” bújva megismert, Tóth Gergő hegedűművész férjével már régóta hazánkban élő énekesnő most saját magát adva is mindenkit elkápráztatott. Bár kiváló előadói képességeinek és csodás hangjának köszönhetően az amerikai sztárokat is hitelesen mutatta be, de most Ricsinek köszönhetően azokat a dalokat énekelhette, amelyeket gyerekkorában hallott, amelyeket Havannából hozott magával szívében, amelyeket igazán sajátjának érezhet. A pergő karibi ritmusokat lassú, de izzó szenvedélyű ballada követte, majd újból vulkánkitörés-szerű ritmusorgia szabadult ránk. Csacsacsa, salsa, Chucho Valdés, és a megbeszéltek szerint felcsendült a „Happy Birthday”, amely közben a torta is megérkezett.

BJC-16 éves

BJC-16 éves

BJC-16 éves

BJC-16 éves

Az eddigi évfordulókon csendben zajló szertartásos tortaszeletelés és osztás most zenei kíséretet kapott, Santana „Abraxas” lemezén világszerte ismerté vált Tito Puente szerzemény, az „Oye Como Va” refrénjét már az egész nézőtér Mirandával énekelte, a tortáért sorban állók is ritmusokra kezdtek mozogni. Először pár kislány ugrott fel a színpadra táncolni, majd több felnőtt is felbátorodott, és önfeledt tánccal, közben megindító pillanatokkal, közös énekléssel, karibi fiesta hangulatban ért véget a születésnapi ünnep a koncertteremben, amely természetesen a jammel pár lépcsővel feljebb folytatódott.

BJC-16 éves

BJC-16 éves

A BJC 16. születésnapján két szenzációs zenekar különböző módon szólaltatta meg azt a zenét, amit úgy hívunk, jazz. Abban, hogy ezt a zenét már nem egy szűk kör elvont rétegzenéjének tekintik, és a jazz mára sosem tapasztalt népszerűségnek örvend hazánkban, ennek az immár nemzetközi hírnévnek örvendő klubnak oroszlánrésze volt. Programjaira az ország távolabbi pontjairól is elzarándokolnak egy-egy különleges koncert kedvéért, és a nézőtér nemcsak a Világsztárok sorozat hírességeinél telt meg, a hasonló színvonalon játszó magyar előadók és együttesek közül is egyre többen telt házas koncerteket adtak. Mellettük rendszeresen lehetőséget kaptak a holnap sztárjai, azok a fiatalok, akiknek kibontakozó tehetségét a klub színpadán kísérhetjük figyelemmel fellépéseik során. Örülhettünk, hogy sikerült egy nehéz időszakot túlélniük, és továbbra is remek koncertekkel várhatják a közönséget!

Köszönet érte, és köszönet a semmi máshoz nem hasonlítható közösségi érzésért, amellyel gazdagabb lettem, és amit csak ez a klub tud adni. Nehéz ezt megfogalmazni, érezni kell, amit akár a hétköznapokon is meg lehet tapasztalni.

 

Budapest Jazz Club, 2024. január 6. 

Fotó: Somogyvári Péter

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005