fbpx

Örvényesvölgyben a Freedom Trioval - interjú Németh Ferenc dobossal

2023. június 08.

A keszthelyi dobos, Németh Ferenc, akinek az amerikai álom valósággá vált, szerte a világban koncertezik, latin Grammy-díjat nyert, és hol az amerikai kontinensen, hol Európában él. Nemrég a Budapest Jazz Clubban dobolt Jure Pukl zenekarában, a hónap közepén pedig a Freedom Trioval tér vissza a Zalacsány melletti Örvényesvölgybe.

Nemeth Ferenc Freedom Trio

A mai napig a Facebookon online tanácsokat adó mestert kérdezem a legutóbbi interjúja óta eltelt időről és az örvényesvölgyi fellépéséről.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Kevesen adnak hírt magukról azon zenészek közül, akik külföldön építik karrierjüket, de Németh Ferenc rendszeresen. Fontos ez ennyi év után és akkora sikerek után is, amit elértél külföldön?
  • Németh Ferenc: Én szeretem tartani az emberekkel a kapcsolatot, ezért aztán e-mailben, Facebookon és Instagramon is általában megosztom merre járok, mit csinálok. Így úgy érzem, szorosabb a kapcsolatom a közönséggel, emberibb. Ez szerintem egy emberi tulajdonság, van, aki kevesebb siker után sem ad hírt magáról, van, aki meg nagyon nagy sztár és mindig. :-)

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Online tanítást is vállalsz, és tudom, van magyar tanítványod is, sőt ajándékot is kapnak időnként a lelkes tanulók. Tanítasz még Olaszországban?
  • Németh Ferenc: Igen, van egy online coaching programom, ami igazából nem csak a dobolásról szól, hanem arról is, hogy mi szükséges még a sikerhez a zenén kívül, pl. gondolkodásmód...stb. Mivel ez elég sok időmet veszi igénybe, mert mindenkinek 100%-ot nyújtok, ezért az olaszországi tanítás már nem fért bele az időmbe, így tavaly szeptemberben azt lemondtam.

 

  • IR / Jazz.hu: Jelenleg milyen projektekben vagy benne? Készülsz a következő Grammy-díjra?
  • NF: A legfontosabb a saját projektem, amin most megint elkezdtem dolgozni. Ezenkívül Emilio Solla-val van egy új quartettünk, és most jelent meg a Chick Corea tribute album, amit az Alicante-i szimfonikus zenekarral csináltunk, akikkel koncertünk is lesz később.

    Ezenkívül most éppen Dániában vagyok, ahol Benjamin Koppel és Randy Breckerrel veszünk fel lemezt, közben adtunk koncerteket, előtte pedig Jure Pukl-lal, Ralph Alessivel és Joe Sandersszel turnéztam, majd Nikola Bankovval lesznek még koncertjeim, úgyhogy nem unatkozom. :-) Az idei Grammy-re nem készülök, mert az új lemezem csak később jelenik meg.

  • IR / Jazz.hu: Az Örvényesvölgy Fesztiválon fogsz fellépni június 17-én délután. Kicsit változott a budapesti fellépésed óta a trió összetétele. Saját számokat fogtok játszani a koncerten?
  • NF: Igen, ez a folytatása a Freedom triómnak, csak más tagokkal. Szeretem váltani a zenészeket, mert mindenki új impulzust hoz a zenébe. Igazából két féle variációm van, az egyik zongora és szaxofon, (általában Tzumo és Greg Tardy), majd van a gitár és szaxofon verzió (ott Gilad Hekselman vagy Lionel Loueke gitározok és Chris Cheek, Chris Potter vagy most éppen Seamus Blake szaxofonozik). Saját számokat játszunk leginkább, de van egy-két standard is benne, amiket én hangszerelek általában.
    Örvényesvölgyön most fogok először játszani, de már évek óta beszéltünk róla Tamással. Nagyon várom már, a környezet is hihetetlen szép és a zene is kicsit más lesz, mint a megszokott. Mindenkinek ajánlom, nem csak azért, mert a COVID óta most játszom először a saját zenekarommal otthon, hanem amiatt is, mert ilyen helyszín tényleg a világon is csak pár helyen található. Ezenkívül a rajongók megismerhetik a szülőfalumat és persze egy nagyon jó koncertnek lehetnek szem- és fültanúi. :-)

 Nemeth Ferenc Freedom Trio

  • IR / Jazz.hu: Tavaly jelent meg legutóbb lemezed, az Unstandard. Mikorra várhatjuk és kikkel a következőt?
  • NF: Az év vége felé fog megjelenni az UnStandard Vol. 2 lemezem, amin ismét Dayna Stephens, Marcus Strickland és Massimo Biolcati fog játszani. Teljesen új számok és pár örökzöld jazz standard is lesz rajta, természetesen kicsit másképp, mint az eredeti. :-)

  • IR / Jazz.hu: Hol leszel hallható a júniusi koncert után? Maradsz még Európában vagy mész vissza New Yorkba? Mi az, ami foglalkoztat mostanában?
  • Németh Ferenc: A nyáron itt leszek most Európában, Dánia után Belgium, Magyarország, Szlovénia, Svájc, Spanyolország, Franciaország és még pár helyszín következik. Ezenkívül van még egy nagyobb dolog is, ami miatt most Európában turnézok, de azt egyelőre nem árulhatom el. :-)

 

2023. június 17., szombat

Örvényesvölgy Nagyszínpad

16:30 - FERENC NEMETH FREEDOM TRIO feat. SEAMUS BLAKE & GILAD HEKSELMAN - koncert
18:00 - KEVIN DAVY WHITE - koncert
20:00 - CANDY DULFER - WE NEVER STOP TOUR - koncert
22:00 - DELADAP - Crazy Swing & Dirty Jazz - SHAKE IT UP WORLD-TOUR - koncert

Safari Lodge színpad

10:00 - „VÁSÁRFIA” jelmezes, interaktív gyerekműsor – a PRIMA díjas HOLLÓ EGYÜTTES műsora
11:00 - "Három bajusz gazdát keres" - Víg Balázs interaktív irodalmi műsora gyerekeknek
13:00 - GYÁRFÁS ISTVÁN TRIÓ - IN MEMORIAM SZABÓ GÁBOR - koncert
14:00 - Kortárs Költőnők Klubja - nők az irodalomban
15:00 - SZILI PÉTER SUSU: Dalok a könyvtárból - zenés irodalmi műsor

 

 

 

 

 

Fotó: Örvényesvölgy Fesztivál

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005