Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Sepsiszentgyörgyi Jazz Tábor

2019. július 26.

Remek légkör, családias hangulat, több tucat tanulni vágyó csillogó szeme. És ez még csak pár jellemző, amivel leírhatjuk ezt a tábort.  

Idén a 13. alkalommal került megszervezésre a sepsiszentgyörgyi Jazz és Improvizációs Zenei Tábor július 13-tól 20-ig, ami minden más jazz-zenével foglalkozó szervezethez hasonlóan, egy különleges környezetet alkot. Itt az erdélyi emberek, a székely szokások és életérzések közvetlenül találkozhatnak a jazz-zenével és annak az életérzéseivel. A műfajnak az egyik sajátossága, hogy gond nélkül tud fuzionálni más műfajokkal, a mi esetünkben a népzenével. Erre az évek során több példa is akadt úgy, hogy közben mindkét fél megőrizte autentikus mivoltát. Ez a tény is bizonyítja, hogy a jazz valóban nemzetközi, és hogy bárki rendelkezhet vele.

 

A tábor fölöttébb hasznos azok számára, akik meg akarják ismerni ezt a zenét, fejlődni akarnak benne, vagy nagy szeretettel hobbikén űzik az egész éves elfoglaltság mellett. Az idei 42 diák közül szinte lehetetlen feladat lenne olyasvalakit találni, aki nem valamelyik okból kifolyólag vett részt az eseményen. Igen fontos szempont az is, hogy az itt élőknek könnyen elérhető, nem kell több száz kilométert utazni ahhoz, hogy hozzáférhessenek egy ilyen magas szintű oktatáshoz, biztos információkhoz. Mondhatni házhoz jön a jazz. Sok erdélyi fiatalt, köztük engem is felbátorított arra, hogy tovább haladjunk ezen az úton és egy számunkra hatalmas ugródeszkaként szolgált, aminek az iránya Budapest és annak valamelyik jazz-zenét oktató intézménye lett. De vannak olyan Erdély vagy Románia-szerte aktív, professzionális zenészek, akik a kezdetektől ezen nőttek fel, és ezek után is visszalátogatnak erre a helyszínre.

 

Az egy héten át tartó intenzív tábor órarendje így nézett ki:

Hangszeres vagy énekórák, zenekari gyakorlatok, csoportos zeneelmélet óra, workshop Tóth Viktorral, és ami még nagyon fontos, az esti jam session-ök. Itt szinttől függetlenül, mindenki lehetőséget kapott, hogy élesben próbára tegye a képességeit, zeneiségét és várt, váratlan helyzetekből sokat lehetett tanulni. Hatalmas élmény látni, ahogy a fiatalság (mondom én 19 évesen, aki ugyanebben a cipőben jár) erőt merít és megmutatja mindazt, amin sokat dolgozott. Szerdán a tanári kar tartott egy emlékezetes koncertet, az utolsó nap, szombaton pedig izgalmak között, a zenekari gyakorlatokon tanult műsor került előadásra. A tábort pedig a helyi népzenészek játéka zárta.

 

A tanári kar pedig szakmailag elismert tanárokból állt:

Kovács Linda, Horváth Cintia - ének, zenekari gyakorlat

Márkus Tibor - zongora, zeneelmélet

Juhász Gábor - gitár, zenekari gyak.

Tóth Viktor - szaxofon és fúvósok, workshop

Bartók Vince - basszusgitár/nagybőgő, zenekari gyak.

Jeszenszky György - dob, zenekari gyak.

A tábor vezetője: Lázár-Pezsmer Endre

 

Erdélyben igazán színes a jazz-élet, több városnak is van nemzetközi jazz fesztiválja, pár példát megemlítve: a nagyszebeni Sibiu Jazz Festival, a kolozsvári Jazz in the Park, a temesvári JazzTM, a Garana, de ami számomra mégiscsak a legmeghatározóbb, a csíkszeredai Csíki Jazz. Érdemes ezekre ellátogatni.

 

Utolsó gondolatként: kis ember nagy dolgokat mond, de ez így van rendjén, hiszen itt nagy dolgokról van szó!

 

Köszönjük a szép fotókat Toró Attilának / Sepsiszentgyörgy.info / Facebook