fbpx

A sárkányt megszelídítették Esztergomban 2021-ben is

2021. augusztus 05.

Vasárnap nagyszerű hangulatban, a László Attila Fusion Circus fantasztikus koncertjével zárult a Dunakanyar egyik legjelentősebb háromnapos jazz-zenei rendezvénye, az esztergomi Sárkányszelídítő Jazz Napok. A negyedik alkalommal megrendezésre került koncertsorozat osztatlan sikert aratott mind a közönség mind a fellépő művészek körében.

A rendezvény előkészületeit a tavalyihoz hasonlóan idén is beárnyékolta a Covid-19 járvány okozta bizonytalanság, de a szervezők és a fellépő zenészek rugalmassága és kitartása végül meghozta gyümölcsét és egy egyedi hangulatú intim szférájú családias környezetben élvezhette a zeneszerető közönség a magyar jazzélet kiemelkedő művészeinek koncertjeit.
A tartalmas zenei hétvégének ismét az esztergomi Szentgyörgymezői Olvasókör adott otthont. 

Idén viszont minden koncertet az udvaron felállított fedett színpadon terveztünk megvalósítani, a nagytermet fenntartva esetleges esőhelyszínnek, gondolva arra, hogy a jelenlegi vírushelyzetben a zárt terek riasztóan hathatnak a közönségre. Az udvar az elmúlt évekhez képest újabb árnyékoló napvitorlákat kapott, növelve ezzel a hallgatóság komfortérzetét. Igényes zenei kínálatunkban továbbra is törekedtünk a legmagasabb művészi színvonal megtartása mellett a zenei sokszínűségre, nem köteleztük el magunkat a jazz egyetlen irányvonala mellett sem, törekedve arra, hogy mindenki találjon számára különösen vonzó zenei produkciót. Stílusok tekintetében képviseltette magát a klasszikus vokális jazz, a modern instrumentális jazz, a jazz fusion, a mainstream, valamint a jazz és a népzene fúziója egyaránt. Intim hangzású duótól a nagyzenekari hangzást idéző szeptettig szinte minden felállást hallhattunk. A tradicionális jazzhangszereken kívül olyan a jazzben ritkábban előforduló szólóhangszerekkel találkozhatott a közönség, mint a cimbalom, tárogató, furulyák, tilinkó, buzuki, harsona, fuvola. A koncertsorozaton, összesen 10 zenekar - ebből 2 gyermekzenekar -, közel 40 zenész lépett fel péntek délutántól vasárnap estig.

A jazznapokat péntek késő délután a jazz-zenészek legfiatalabb generációjából álló D.A.S. Trió (Nagy Ábel Márton, Sárdi Ádám, Fábry Adonisz) koncertje nyitotta. A modern fúziós jazzt játszó zenekar tagjai óriási lendülettel kezdtek bele műsorukba és korukat meghazudtoló virtuozitással és könnyedséggel adták elő a legtechnikásabb darabokat is. Izgalmas szólókkal tarkított, váratlan fordulatokban gazdag saját szerzeményeiket adták elő. A koncert második felében egy vendégművészt is a színpadra szólítottak Rafael Trujillo személyében, aki lendületes játékával tökéletesen illeszkedett a csapatba.

 

Az este második koncertjét a Szabó Gábor-díjas, és többszörösen az év jazzgitárosa címmel kitüntetett Gyárfás István vezette trió (Gyárfás István, Oláh Zoltán, Cseh Balázs) kezdte. A koncert első felében a Cartoon Jazz című lemezükről hallhattunk néhány ötletesen meghangszerelt darabot a magyar animációsfilm zenei remekeiből, hamisítatlan „Gyafi” stílusban. Majd csatlakozott a zenekarhoz a varázslatos hangú fiatal énekesnő Molnár Enikő, aki a saját hangjára formálva adott elő a jazztörténet ismert darabjai közül néhányat, kitűnően kiegészítve a trió játékát.

Szombat reggel a legkisebbeké volt a főszerep. Délelőtt tíz órától a Kokopelli Jazz Matiné (Vörös Niki, Strausz Eszter, Sélley Szabolcs, Varga Nóra, Vörös László, Bögöthy Ádám, Cseh Balázs) adott koncertet a zenekedvelő közönség legifjabb korosztálya számára. A közel teltházas koncerten a legkisebbek bepillantást nyertek a jazz harmónia- és dallamvilágába, megismerkedhettek a swing és a latin zene lüktetésével, az improvizációval és hallgathatták a jazztörténet legnagyobb alakjainak – Charlie Parker, Miles Davis – meghangszerelt szólóit a szeptett formáció játékos előadásában.

 

A szombat délutáni programot Bolba Éva Triója (Bolba Éva, Cseke Gábor, Sárkány Sándor) nyitotta. A zenekar egy teljesen új, kifejezetten erre a koncertre felépített izgalmas koncepcióval tartotta sakkban a hallgatóság figyelmét. Miután korhűen, szerzőjük elképzeléseinek megfelelően bemutattak egy-egy jazz örökzöldet, eljátszották még egyszer, a saját elképzeléseik szerint megformálva, áthangszerelve. Egy rövid beszélgetésben még a kiváló zongorista, zeneszerző Cseke Gábor hangszerelési metódusaiba is bepillantást kaptunk. Egy gyönyörű énekhangra hangszerelt előadást hallhattunk mesterien megformált hangszeres szólókkal tarkítva.

 

A következő koncerten a gitáré volt a főszerep. Juhász Gábor, a kiváló jazzgitáros és zeneszerző alapította trió (Juhász Gábor, ifj. Tóth István, Jeszenszky György) koncertjét hallhattuk. Műsorukat saját szerzemények, valamint finoman megmunkált jazz örökzöldek alkották. Egy roppant szuggesztív előadást hallhattunk, nagy ívű, érzéki gitárszólókkal, egy teljesen egyedi zenei világot tárva elénk, melyben a három kiváló zenész játéka szervesen forrott eggyé.

 

A szombati nap záró koncertjét, mind hangszerösszeállítás mind stilisztikai szempontból egy igazán különleges zenekar adta: a Borbély Mihály Balkán Jazz Project (Borbély Mihály, György Mihály, Lukács Miklós, Horváth Balázs, G. Szabó Hunor).  Zenéjükben a Balkán és a Kárpát-medence zenéjének lendületes lüktetését, páratlan ritmikáit ötvözték a jazz improvizációs technikáival, atonális skáláival. Mindez virtuóz hangszeres tudással párosult, aminek eredményeképp egy órás koncertjük roppant intenzív, változatos, energikus, máshoz nem hasonlítható zenei élményt nyújtott.

 

Vasárnap ismét a legkisebbeké volt a főszerep, s bár borongó esős időre ébredtünk, a Bolba Éva és a JAZZterlánc (Bolba Éva, Szili Róbert, Bera Zsolt) mindezt feledtette velünk egy nagyon vidám, nyárias hangulatú interaktív koncerttel, melyen a gyerekek gyönyörű akkordfűzésekre, és változatos harsonaszólamokra táncolhattak.

 

A délutáni nyitó koncerten ismét az élvonalbeli jazz előadók legfiatalabb generációjának képviselőivel találkozhattunk. Rafael Márió jazz-zongorista, zeneszerző, 2014-ben alakította meg zenekarát (Rafael Márió, Bartók Vince, Hidász Tamás). A trió zenéjének a zenekarvezető egyedi kompozíciói, hangszerelési ötletei, zenei elképzelései adnak határozott irányt, melyben a három fiatal zenész egyaránt otthonosan mozog. Ötleteikkel, reakcióikkal pedig gazdagítják a kialakuló zenei képet. Gyönyörű kompozíciókat hallhattunk, technikás és egyben érzéki szólókkal tarkítva.

  

A koncert után özönvízszerű esőzés érkezett Esztergomba. Így Kovács Linda és Bögöthy Ádám duó koncertjét az Olvasókör nagytermében rendeztük meg. A két előadó már az első pillanatban megteremtette azt az intim zenei szférát, amely egész koncertjükre jellemző volt, és amelyben a közönség lélegzetvisszafojtva tudta figyelni előadásukat. Komplex és változatos zenei anyaguk gerincét saját kompozíciók alkották. Izgalmas, elektronikai eszközök használatával ízlésesen átszőtt, részletesen kidolgozott, érzéki előadást hallhattunk.

A három napos zenei rendezvényt László Attila Fusion Circus (László Attila, Nagy János, Lattmann Béla, Zombori Attila, Pecze Balázs, Soso Lakatos Sándor, Csapó Krisztián) formációjának sodró lendületű koncertje zárta. A több mint egy órás előadás alatt a zenekarvezető eredeti hangzású saját szerzeményei hangzottak el három fúvósra és ritmusszekcióra hangszerelve. Energikus, erőteljes ritmusokat és lírai melódiákat egyaránt hallhattunk, mindez átszőve hazai jazz kiemelkedő szólistáinak briliáns játékával. Felejthetetlen zenei élmény volt.

 

A rendezvény ismét hatalmas élményt nyújtott az idelátogató vendégeknek, illetve a fellépő művészeknek egyaránt. Külön öröm, hogy az idei jazz napokra különösen nagy volt az érdeklődés, nézőszámunk minden eddigit felülmúlt. A három nap alatt több mint 400-an látogattak el hozzánk, ami egy ilyen családias, intim hangulatú rendezvényen óriási sikernek mondható. Köszönjük a közönségnek, hogy érdeklődésükkel segítenek életben tartani ezt a magas színvonalú zenei rendezvényt! Köszönjük a fellépő művészeknek a sok különleges, felejthetetlen zenei pillanatot!

Aki pedig nem tudott eljönni, de utóbb szívesen meghallgathatná az itt elhangzott koncerteket, a Bartók Rádión megteheti, mely várhatóan ősszel tűzi műsorára a jazznapokon készült felvételeit.

 

2021.08.03. 

                                                                                  Vörös László
                                                                                  művészeti vezető

                                                                                 

 

Fotó:  Szi Zsolt

IV. Sárkányszelídítő Jazz Napok
2021. július 30. - augusztus 1.
Esztergom, Szentgyörgymezői Olvasókör

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
29
31
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005