fbpx

Jövőre már Szakcsi-díjjal jutalmazzák a jazz-zenészeket

2024. január 04.

A Máté Péter-díj, már a kezdetektől borzolja a jazz-zenészek ideigeit, a kedélyeket, hiszen Máté Péter kiváló és népszerű énekes, zeneszerző volt, de semmi köze nem volt a jazzhez.

Szakcsi-díj

A 2018-ban alapított állami, művészeti középdíjat a Liszt Ferenc-díj helyett ajánlották fel azon zenészeknek, akik a könnyűzene és a jazz területén kiemelkedő munkát folytattak. A díjat március 15-én adományozzák oda minden évben, aminek az átadásakor érmet és pénzjutalmat kap a díjazott. Eddig három jazz-zenész vehette át a Máté Péter-díjat az öt év alatt: Berki Tamás 2018-ban, Gayer Ferenc 2020-ban és tavaly Borlai Gergő.

2018 óta próbálták a jazz-zenészek elérni, hogy a nevet módosítsák, sikertelenül. A Jazz.hu-n az évek alatt majdnem minden interjú végén megkérdeztük a művészeket a díjról, az elnevezésről, valamint az évzáró köszöntő utolsó bekezdése is erről szól már két éve. Szakcsi Lakatos Béla érdemes művész tavalyelőtti halála után megerősödött az a kívánság, hogy hazánk legnagyobb jazz-zongoristájáról nevezzék el a díjat, amit a legkiemelkedőbb jazzművészek kapnak.

A Magyar Jazz Szövetség új elnöksége már szeptemberi megválasztása után kitűzte céljául, hogy kilobbizzák a Kulturális és Innovációs miniszternél, Csák Jánosnál a díj átnevezését, esetleg külön díj létrehozását. Az új elnök, Gayer Ferenc szeptember közepén létrejött első tárgyalása alkalmával már pozitív visszajelzést kapott, majd a további tárgyalásoknál sikert aratott, miközben az októberben alakult Szakcsi Jazz Egyesület ugyanezzel a kéréssel kereste meg a miniszter urat.
A döntésnek köszönhetően, legkésőbb jövő márciusban Szakcsi-díjat vehet át két jazzművész!

Köszönet minden elhivatottnak, aki hitt benne, hogy megváltoztatható a név! Köszönet a Miniszter úrnak!

Szakcsi-díj

                

Fotó: Magyar Jazz Szövetség

 

Kapcsolódó cikk: Nincs jazz-zenész a Máté Péter-díjazottak között 2021-ben

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005