fbpx

Junior Prima díj

2023. november 24.

Idén is megrendezték ünnepélyes keretek közt a Junior Prima díjátadót, ezúttal az Eiffel Műhelyházban. Több jazzhez köthető fiatal is részesült a díjban.

Junior Prima díj 2007 óta kerül kiosztásra, amikor a Prima Primissima díj életre hívói úgy döntöttek, hogy önálló díjjal jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok közül azokat, akik a jók közül is a legjobbak. Az MVM Csoport vezérigazgatója, Mátrai Károly és a Liszt-díjas Balázs János mondott beszédet, amit ahogy megkaptunk, közreadjuk:

Az MVM Csoport örömmel támogatja a tehetségek felemelését és büszkék vagyunk, hogy részt vehetünk ebben az elismerésben. Nem kell ahhoz energiavállalatnál dolgozni, hogy érezzük: a zene egy rendkívül gazdag energiamező. Ereje alakítja és meghatározza mindazt, amit érzünk, gondolunk, vagy csak ahogy éppen létezünk. A díjazottak inspirációt jelentenek mind művésztársaik, mind a zenét kedvelők számára. Kívánom, hogy zenéjük itthon és világszerte tovább emelje a magyar zene presztízsét, és kiváló tudásukkal járuljanak hozzá a magyar kultúra terjesztéséhez és népszerűsítéséhez” – mondta Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója.

Az ifjú zeneművészek nem csak tehetségük miatt állhatnak most itt. Kitartás, alázat és kemény munka árán jutottak el oda, ahol most vannak. Ezt a rengeteg befektetett időt és energiát tanúsítja a Junior Prima Díj, mint az egyik legnagyobb presztízsű elismerés a hazai zeneművészetben” – mondta Balázs János , Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, Prima- és Junior Prima-díjas, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, az MMA rendes tagja.

A zsűri tagjai voltak: Bágyi Balázs, Balázs János, Balogh Gabriella, dr. Bozóky Anita, dr. Kapusi Kálmán, Keller András, Rúzsa Magdolna, Zsoldos Dávid.

Idén kiszélesítették a kört a könnyűzene irányába, miután Rúzsa Magdolna énekesnő is zsűritag lett, aki a többi zsűritaggal egyetértésben a pop zenéből válogatott zenészeket. Meglepetésként érte a csekély számú közönséget, hogy két a jazz-zenében is kedvelt előadó, a dobos Gudics Marci és a basszusgitáros Gudics Martin lett a kiválasztott. Az ikerpár a Kodolányi Főiskolán végzett és a sok pop zenekar mellett a smooth jazzt játszó és sűrűn Amerikában is fellépő Peet Project oszlopos tagja, de más jazz-zenekarban is sűrűn fellépnek. A jazzben idén nem egyetemi tanár, sőt nem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének vezetője, ahogy eddig, Binder Károly és Bacsó Kristóf, hanem a Jazz Szövetség volt elnöke, Bágyi Balázs ajánlott fiatalt a többi zsűritaggal egyetértésben. Talán emiatt nem lett idén egyetemista a díjazott, hanem egy énekesnő, Nagy Emma, aki a Bartók Konziban végzett és a saját kvintettjét vezeti. Helyesbítés: a Zeneakadémia alkalmazott zeneszerzés szakára jár szeptembertől az énekesnő.

Eddig a Junior Prima díjat megkapta Horváth Balázs, Egri János Jr., Oláh Kálmán Jr., Várallyay Petra, Cseh Péter, Rafael Mário, Balogh Tamás, Oláh Krisztián, Fonay Tibor, Tálas Áron, Szőke Nikoletta, Fenyvesi Márton, Balogh Roland, Oláh Dezső.

Itt hívnám fel a zsűri figyelmét tisztelettel, hogy az egyetemen fantasztikus zenészek tanulnak jelenleg is, tehetségesebbnél tehetségesebbek, akik többek közt külföldi versenyeken is bizonyítanak. A szerkesztői szavazatok is azt mutatják, hogy jobbnál jobb, tisztábbnál tisztább hangú énekesnők járnak a híres egyetemre, mint Orbay Lilla, Hárs Róza, akik zongoristák és zeneszerzők is, de hangszeres zenészek is kiválóan teljesítenek, mint Horváth Szabolcs, aki a nyár végén nyerte meg a Vukán György által alapított Creativ Art díjat, vagy Tűzkő Salamon, aki a Grazi egyetem hallgatója vagy Papp Márton, aki a bécsi egyetemen tanul, Gyányi Tamás, aki több versenyen is előkelő helyen végzett, nem is beszélve a Symbiosis 5 zenekarnak tagjairól, akik ugyancsak versenyek győztesei. De sorolhatnám: Fazekas Tamás, Szabó Máté, Usztics Dániel, Molnár Alíz, Zsombori Bíborka, Bangó Adrienn, Csizmár Zsolt…

Gratulálunk minden díjazottnak!

 

Fotó: MVM Junior Prima

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005