fbpx

Nart Orchestra újra a Trafóban - interjú Meggyes Ádámmal

2023. október 31.

A Dj-vel turbósított 18 tagú big band újra a Trafóban lép fel. Igaz, ezúttal nem lemezbemutató koncertre készülnek (mint tavaly), ám így is lesz különleges meglepetés a közönségnek.

Nart ORchestra a Trafóban

A Nart Orchestra vezetője a zeneszerző, trombitás Meggyes Ádám mesél a november 4-ei koncertről.

 

- Irk Réka / Jazz.hu: A Nart Orchestra nem hagyományos big band, melynek ritmusszekciója ritkán szólózik és nem hárul nagy szerep. Miért alakítottad így ki az erőviszonyokat a zenekaron belül?

- Meggyes Ádám: Az alapvető célkitűzés az volt mindig is, hogy olyan zenét hozzak létre, melyben a jazz és a könnyűzene olyan szimbiotikus kapcsolatban tud megnyilvánulni, amiben az arra rátaláló hallgatók a saját komfortzónájukból éppen csak annyira lesznek kizökkentve, hogy nagyon.

 

- Irk Réka / Jazz.hu: Úgy látom, hogy idén is lesz vetítés és videóbejátszás is. Sokan attól tartanak, hogy a képi elemek elvonják a figyelmet a zenéről. Számodra mégis miért fontos?

Meggyes Ádám: Az a tapasztalatom, hogy bizonyos zenei jelenségek sokkal könnyebben értelmezhetőek sokak számára vizuálisan megtámogatott környezetben. Ez egyfajta kiegészítésként szolgálhat, mintsem elterelésként. Mindenki a saját szűrőjén keresztül éli meg a pillanatot, de mi a képi eszközök alkalmazásával megpróbálunk egy saját atmoszférát teremteni a teremben, ami mi vagyunk és meg van az esélye annak, hogy azonosulni tudnak a világunkkal.

 

- Irk Réka / Jazz.hu: Milyen meglepetéssel készültök még, amit elárulhatsz?

 Meggyes Ádám: Kodály nyomdokain járunk szegről-végre...

Fotó: Trafó

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005