fbpx

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
19
Dátum : 2021. jún. 19.
28

MAO plays the Music of Szabolcs Oláh: Winding Road

2019. máj. 09.

A Winding Road a gitáros-zeneszerző Oláh Szabolcs olyan kompozícióit és hangszereléseit tartalmazza, amelyeket a MAO-nak készített az elmúlt évtizedben.  

A lemezen szereplő muzsikusok teljes névsorát helyhiány miatt nem közölhetem, de olyan mesteri muzsikusok valamennyien, mint a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél, a szaxofonos Bacsó Kristóf és Ávéd János, a trombitás Subicz Gábor, a harsonás Korb Attila, valamint a ritmusszekció: Cseke Gábor zongorista, Soós Márton nagybőgős és Csízi László dobos. A lemez utolsó három száma élő koncertfelvétel, és a fiatal, elképesztően tehetséges szaxofonos, Bolla Gábor szólóit is tartalmazza.

Oláh Szabolcs kompozíciói a szerző igen széles zenei horizontjáról árulkodnak. Formai változatosságuk, szerkezeti felépítésük és dinamikai ívük a szakma és a közönség számára is érdekfeszítővé teszi őket, témáik elegánsak és egyedi hangvételűek. A hangszerelések ugyancsak a legmagasabb képzettséget és kreativitást engedik feltételezni az alkotóról.

A lemezen található stúdiófelvételek globális hangzása fényes és tiszta, a gyakori unisono állások mellett mozgékony, olykor riff-szerű párbeszédet hallunk a réz- és a nádszekció között. Az ötletesen meghangszerelt passzázsok üdeséget kölcsönöznek a számoknak. A zenei móduszok karakterisztikája ízlésesen domborodik ki a hangszercsoportok előadásában; fényes dúrhangzatok szólalnak meg a meleg hangzatú szaxofonok és a mélyrezek összjátékában, vagy matt mollbársony simogatását érezhetjük a ritmusszekció légies-melankolikus kísérete mellett.

Az albumot záró három koncertfelvétel az előzőekhez képest straight ahead jazz; az első mozzanat uptempo-ja tökéletes terep Bolla Gábor szólójának. Ezután egy ballada következik, mely felvételen a szaxofonos romantikus oldalát is megmutathatja. Az utolsó mozzanat latin alaplüktetése kiegészíti a lemez zenei mikroklímáját, melynek valamennyi részletében a legmagasabb színvonalú előadásokat élvezhetünk.

A Modern Art Orchestra már számtalan alkalommal bizonyította kiválóságát, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ez a zenekar folyamatosan új tartalommal jelentkezik – külön hangsúlyt helyezve a fiatalabb generáció kivételes tehetségű zeneszerzőire –, így bármikor érdemes őket meghallgatni lemezen vagy koncerten egyaránt.

 

Tom-Tom Records