fbpx

Ének-zongora-trombita – interjú Karosi Júliával

2024. április 04.

Karosi Júlia egy izgalmas koncertre készül, ami egyben a még meg nem jelent lemez bemutatója is lesz a Bartók Tavasz keretein belül. A lemezt már kézbe foghatják a nézők április 5-én a Magyar Zene Házában, de az online zenemegosztókra csak később kerül ki. Naná, hogy lesz Bartók-átdolgozás a trió koncertjén.

Karosi Júlia, Kristjan Randalu,  Ingrid Jensen

Elég sematikus hírt kaptunk a fesztiváltól, így Julitól kérdeztem meg, mire számíthatnak azok az érdeklődők és kedves olvasóink, akik meg akarják hallgatni ennek a különleges triónak a zenéjét.

„Három rendkívül egyedi hangú és bátran kísérletező zenész, az énekes Karosi Júlia, az észt zongoraművész, Kristjan Randalu és a kanadai trombitás, Ingrid Jensen lemezbemutató koncertje különleges csemegének ígérkezik. Az Inner Voice (Belső hang) című új lemezen Karosi Júlia és Kristjan Randalu új kompozíciói mellett népdalfeldolgozás és klasszikus szerzők (Muszorgszkij, Bartók, Villa-Lobos) műveinek átiratai is szerepelnek. Többségük letisztult, intim hangzással párosul, az album nagyobbik része ugyanis ének-zongora duó, csak néhány dalban egészül ki a hangzás trombitával.
„Kristjan Randalu zenéje és játéka évek óta fontos ihletforrás számomra. Ahogyan klasszikus zenére improvizál, az egészen egyedülálló, saját kompozíciói pedig egy különleges univerzumot tárnak elénk. 2021-ben adott koncertünk után kezdett körvonalazódni egy közös album koncepciója. Kristjannal rendkívül inspiráló volt a munka, jelentős részt vállalt a kompozíciós munkában és a hangszerelésben egyaránt. Ingrid Jensen munkásságát is hosszú ideje követem, csodálatos művész, aki hangzásvilágával, érzékeny játékával sokat adott az albumhoz.” (Karosi Júlia)”

 

A két külföldi jazz-zenészről is jó, ha tudjuk, hogy jegyzett zeneművészek. Ingrid Jensen kanadai jazztrombitás, aki a Berklee-n tanult és olyan hírességekkel lépett fel, mint Maria Schneider, Jeff "Tain" Watts, Dr. Lonnie Smith, Gary Bartz, Bill Stewart, Terri Lyne Carrington, Dianne Reeves. Több, mint tíz saját lemeze jelent meg és ennél jóval több albumon volt sideman.
Kristjan Randalu generációjának egyik leglenyűgözőbb zongoristája, szólistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként keresett, zenéjét a Jazz Times "megnevezhetetlen egzotikus földnek" minősítette. Észtországban született, de Németországban nőtt fel. Az ECM-nél két lemeze jelent meg. Fellépett többek közt Mark Guilianaval, Ari Hoeniggel, Nguyên Lê-vel, Dave Liebmannel.

 

- A távolság mennyire nehezítette a munkátokat?

- Kristjannal szinte teljes egészében online raktuk össze a lemez repertoárját. Én küldtem neki az ötleteimet emailben, kottákat, ének-zongora demókkal kiegészítve, és ő küldte vissza nekem az általa átszerkesztett zenei anyagot. Meglepően gördülékeny, hatékony és magától értetődő volt így is a közös munka. 

 

- Kristjan Randalu az ECM-nél ad ki lemezt. Ez érződik a ti lemezeteken is?

- Az ECM lemezek és köztük Kristjan lemezei, nekem is nagyon fontos inspirációt jelentenek. Ha nem is tudatosan, de valószínűleg ez érződik a zenei anyagon, mind a repertoár, mind pedig a hangzás, a játék és a megformálás terén is.

 

- Miért pont egy női hangszeres jazz-zenészt választottál? A kanadai trombitás nagyon híres muzsikusokkal dolgozott együtt, de nem annyira az ECM irányában mozog. Miben és hogyan tudja formálni a ti duótokat Ingrid Jensen? Mióta ismered?

- Szerettünk volna még egy hangszert az albumra, mely kiegészíti az ének-zongora hangzást egy új színnel. Több hangszer és több név is felmerült, Ingrid az én ötletem volt. Gyönyörű a sound-ja és a stílusa, úgy gondoltam szép színfolt lenne, mely jól illik a lemezanyaghoz. Nagy örömömre elfogadta a felkérést. Az pedig külön boldogság, hogy az április 5-dikei lemezbemutató koncerten élőben is hallhatjuk a játékát.

 

- A lemezen kívül készültök más dalokkal a Magyar Zene Hazában tartandó koncertetekre?

- Igen, a lemez repertoárját kiegészítjük néhány Bartók-átdolgozással, korábbi lemezemről, és talán lesz még más meglepetés is. Várunk mindenkit szeretettel, hiszen az album anyaga először fog megszólalni élőben, és aki eljön a koncertre, jóval a digitális megjelenés előtt (mely csak május végén lesz), hazaviheti és meghallgathatja, kezében forgathatja az albumot.

 

Karosi Júlia | Ingrid Jensen | Kristjan Randalu • Inner Voice - lemezbemutató koncert
Magyar Zene Háza • 2024. április 5. (péntek) • 20:00

  

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005