fbpx

A IX. AVL-Érdi Jazz Fesztivál ma indul Százhalombattán

2023. augusztus 14.

Régi terv valósult meg idén, így már augusztus 14-én elindul az érdi jazzfesztivál, méghozzá a pár kilométerre lévő Százhalombattán, ahol a harmincéves Summerfest folklór fesztivál programjaihoz csatlakozik idén először jazz-zene is, közös szervezésben az AVL-Érdi Jazz Fesztivállal.

IX. Érdi Jazz Fesztivál

A Summerfesten hétfőn este fél 9-kor egy jazz-folkot játszó zenekar, a Paár Julcsi vezette Uljana Quartet fog fellépni. Zenéjük kifinomult kamarazene, melynek fókuszában a magyar népdalok lírai hangvétele, érzékeny szöveg- és dallamvilága, valamint az egymással kölcsönhatásba lépő, rögtönzött hangszeres játék, a jazz áll. Az Uljana Quartet dalai tehát, erősen szövetelődnek az autentikus magyar népdalkincsből, valamint a jelenkor élő, lélegző zenei rétegeiből. Sűrű, de mégis friss muzsika, gondolatébresztő, kortárs jazz és magyar. A jazzt a szaxofonon, fuvolán, basszusklarinéton játszó Kováts Gergő fogja képviselni. A zenekar tagjai: Paár Julcsi - ének, Kováts Gergő – szaxofon, fuvola, basszusklarinét, Szabó Dániel - cimbalom, Bognár András - bőgő. A koncert ingyenes megtekinthető.

 

Szeptember második hétvégéjén, azaz szeptember 7-10. között folytatódik a jazzfesztivál Érden. Idén külföldi fellépők és egy kiállításmegnyitó is színesíti a műsort.

Hagyományosan az AVL Székházában kezdődik a fesztivál első napja a Jazz és irodalom műsorral, amelyen két sikeres nő fogja a közönséget elkápráztatni, egyikük, Szabó T. Anna író, költő a verseivel, a színpadon pedig társa lesz az oly kevés női hangszeres jazz-zenészek közül az egyik legkiválóbb, Pozsár Eszter, aki hol szaxofonon, hol fuvolán fog reflektálni a költő verseire improvizációival, időnként pedig saját kompozícióival.

 IX. Érdi Jazz Fesztivál

Másnap a Magyar Földrajzi Múzeum ős fás kertjébe, azon belül is a felújított, fedett kocsiszínbe költözik a fesztivál, ahol elsőként, pontosan 17:30-kor, az Angliában többször díjazott fiatal énekesnő, Polly Gibbons lép majd fel - köszönhetően a Harmónia Jazzműhelynek - a magyar jazzélet feltörekvő zongoristájával, Oláh Krisztiánnal, akikhez Orbán György és Serei Dániel csatlakozik.

IX. Érdi Jazz Fesztivál

A második zenekar ugyancsak egy külföldi-magyar koprodukció lesz, amely összeállításban a Lengyelországban élő és alkotó, de Érden felnővő Vas Bence hozza el különleges lengyel trióját és mutatja be legújabb lemezét, melyben a Hammond orgona mellett vibrafon is megszólal, de hozzájuk még két ismert zenész is társul, trombitán Fekete-Kovács Kornél, gitáron Gyárfás István.

IX. Érdi Jazz Fesztivál

Szombaton még az első koncert előtt, fél 5-től várja az érdi képzőművész, Homolya Gábor a kiállítására egy tárlatvezetéssel a közönséget a Múzeum kertjében lévő Érdi Galériába.

IX. Érdi Jazz Fesztivál

Fél 6-tól pedig indulnak a jazzkoncertek a kertben. Először az Ég Alatti 5 zenekar lemezbemutatóját hallgathatják meg az érdeklődők, melynek vezetője az Érden felnövő, jelenleg pedig a zenekar trombitása, Udvardi Márton. További fellépők: Ördög Krisztián - szaxofon, Baló Sámuel - zongora, Miskolczi Márk - bőgő, Baló István - dob

Majd ismét egy nemzetközi összeállítás lép színpadra. Halper László jazzgitáros Jimmy Hendrix emlékének adózva hozta létre a Halper-Hendrix Experimentet, hogy a Hendrix életművet jazzesítve, sajátos felfogásban adják elő. A jazz-rockot játszó zenekarhoz ez alkalommal az amerikai blues énekes, Ric Toldon és az egyik legjobb jazz-zongorista, Oláh Kálmán csatlakozik. A zenekar további tagjai: Kollmann Gábor - szaxofon, Kosztyú Zsolt - basszusgitár, Bér Zsolt - trombita, Hajas László – dob.

IX. Érdi Jazz Fesztivál 

Vasárnap fél 6-kor a már hagyománnyá vált kiemelkedően tehetséges egyetemisták koncertjét hallgathatja meg a nagyérdemű, amiben ugyancsak a kevés női jazz-zenészek közül az egyik legtehetségesebb basszusgitáros, Jákli Zsófi fog fellépni Majercsik Lilivel közös zenekarukban, ami kifejezetten az érdi fesztiválra áll össze. A zenekar zongoristája az Érden élő, nagy jövő előtt álló Horváth Szabolcs, a doboknál pedig a tavaly már bemutatkozó Fazekas Tamás fog ülni.

IX. Érdi Jazz Fesztivál

A kilencedik AVL-Érdi Jazz Fesztiválra a koronát vasárnap este a kubai énekesnő, Elsa Valle fogja feltenni, aki a különleges Rumba Caliente csapatával érkezik Érdre, így garantáltan senki nem marad ülve a székén a latin jazz koncerten.

A hétvégi programok koncertjei között, a szervezők játékra hívják a közönséget idén is értékes ajándékokért.

 

A kedvezményes jegyek augusztus 1-től elérhetőek, amíg a készlet tart.

 

A jazzfesztivált az AVL Hungary, az OTP és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Teljes műsor:

IX. Érdi Jazz Fesztivál

 

 

Fotó: Lázár Miklós, Elsa Valle, Irk Réka, Barabás Zsolt, Homolya Gábor, Polly Gibbons, Uljana Quartet

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005