fbpx

24. Nemzetközi dobos- és ütős gála - Cegléd, 2019. május 4. 19:00

2019. máj. 01.

Immár 24. alkalommal rendezzük meg a Nemzetközi Dobosgálát Cegléden. A sorozat 1993-ban a legendás dobos és tanár, Kovács Gyula tiszteletére rendezett emlékkoncerttel indult. Az elmúlt években a tengerentúli jazzdobosok nagy része már fellépett rendezvényünkön, de idén először fordul elő, hogy magyar sztárvendéget hozunk Amerikából!

A műsort a tavalyi németországi ifjúsági ütősverseny két győztese, Gregor Meissner és Diego Schätz nyitja.

 

Ezt követi az osztrák dobos-vibrafonos Martin Breinschmid zenekara, akik a legendás Lionel Hampton emlékét idézik.

Az 1970-ben született Martin Breinschmid a legjobb osztrák vibrafonos, de kiváló jazzdobos és nagyszerű szimfonikus zenekari ütőhangszeres művész is. A dobosgálán Radio Kings nevű zenekarával lép fel. Műsoruk tisztelgés a legendás amerikai vibrafonos Lionel Hampton életműve előtt. Miközben a harmincas évek ismert jazz slágerei szólnak, Martin beavatja hallgatóságát a dobok, a vibrafonok és az ütőhangszeres művészek izgalmas világába.

Martin Breinschmid – vibrafon/dobok
Frank Roberscheuten – szaxofon, klarinét
Herbert Swoboda – zongora
Harald Putz – bőgő
Gregor Beck – dobok

 

A Dobosgála sztárvendége idén is az USA-ból, ezúttal Los Angelesből érkezik, csakhogy most magyar! Mert ha valaki tehetségével az égboltot súrolja, akkor már csak a csillagok között lehet rátalálni! Borlai Gergő káprázatos játékát a László Attila Fusion Circus együttes élén láthatjuk.

Borlai Gergő 1978-ban született, hatéves korában került az ország egyik legjobb dobtanárához, Nesztor Ivánhoz, majd 1992-től 1996-ig Szanyi Jánostól vett órákat. 1998-ban jelent meg első lemeze „17” címmel. 2001 márciusában megalapította első zenekarát, a European Mantrát, 2004-ben pedig második, önálló albumát rögzítette Sausage címen. 2009-ben 58 perces portréfilm készült róla „Páratlan ritmusok” címen Simonyi Balázs rendezésében. M.M.M. című harmadik szólólemeze 2010-ben jelent meg. Profizmusának méltó bizonyítéka, hogy állandó tagja többek között Presser Gábor, Koncz Zsuzsa, Katona Klári, Charlie, Zorán, Jamie Winchester & Hrutka Róbert zenekarának. Magyarország legsikeresebb filmzenéiben is az ő dobjainak hangját hallhatjuk. 2007-ig több mint száz CD-n hallható játéka.

Kétszer választották az év dobosának és két életműdíjjal is megtisztelték, továbbá két aranylemezét produceri tevékenységei miatt kapta. 2001-ben az Arany Dobverő-díjat, 2004-ben az Artisjus előadóművészi díját vehette át. 2015 óta az Egyesült Államokban él. Két hangszer világmárka, a Gretsch dobok és a Zildjian cintányérok utazó nagykövete.

 

A László Attila Fusion Circus formáció a Liszt-díjas jazzgitáros-zeneszerző jellegzetes, energikus kompozícióit adja elő fúvósok közreműködésével. László Attila és Borlai Gergő éveken át a zenekarvezető kvintettjében, 10 évig a Charlie Bandben játszottak együtt, együttműködésük újabb állomása Cegléden igazi zenei csemegének ígérkezik.

Fotó: Sztraka Ferenc

Az ismert fusion gitáros kompozíciók ezúttal újfajta hangzásban jelennek meg, Borlai Gergő virtuóz és magával ragadó dobolásával, valamint fúvós hangzással – ahol az együttesben szereplő fúvósok egyben kitűnő szólisták is, csakúgy, mint a zenekar valamennyi muzsikusa. A ritmusszekció fontos szerepet kap ebben a zenében Lattmann Béla basszusjátékával és Nagy János szólóival, fantáziadús keyboard játékával.

 

Az együttes tagjai:

László Attila – gitár
Nagy János – billentyűs hangszerek
Lattmann Béla – bass
Csizmadia Dávid – trombita
Soso Lakatos Sándor – szaxofon
Csapó Krisztián – harsona 

km: Borlai Gergő – dob 

 

Az esemény Facebook-oldala:

https://www.facebook.com/events/2047248648685261/