Máté Péter-díjat kapott Gayer Ferenc

2020. március 15.

Ma adták volna át többek közt a Liszt Ferenc-, Erkel Ferenc-, Balázs Béla- és Máté Péter-díjakat.

A Máté Péter-díjat - a tavalyi szünet után - idén jazz-zenész is megkapta, mégpedig a Budapest Ragtime Band vezetője, a Magyar Jazz Szövetség elnökségének tagja: Gayer Ferenc.

Bővebb interjú júliusban készült a jazz-bőgős, zenekarvezetővel: Rendhagyó interjú Gayer Ferenccel

Valamint épp most készül a 2020-ban 40. évfordulót ünneplő Budapest Ragtime Banddel kapcsolatban egy újabb interjú, amit hamarosan megjelentetünk.

Máté Péter-díj a könnyűzene és jazz területén szerzett kiemelkedő előadóművészi tevékenységért adományozható állami kitüntetés.

A kiváló előadóművész, zeneszerző és szövegíró emlékére alapított Máté Péter emlékérem kitüntetés ugyanolyan állami művészeti középdíjnak számít, mint az Erkel Ferenc-; Jászai Mari-; vagy a Liszt Ferenc-díj. A díjat évente, március 15-én, három személy kaphatja. A kitüntetett adományozást igazoló okiratot, érmet és pénzjutalmat kap. A pénzjutalom (ez az illetményalap harmincszorosa) és nyugdíj-hozzájárulással jár, utóbbi a Magyar Művészeti Akadémiától. A díj birtokosai a miniszteri rendelet alapján jogosultak arra, hogy érdemes vagy kiváló művész elismerésre terjesszék fel őket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Máté Péter-díj megalapításával a könnyűzenei és dzsessz színtér szereplőit emelte ki a Liszt Ferenc- és az Erkel Ferenc-díj köréből, így ezen elismeréseket ezentúl csak komolyzenei művészek kaphatják. Minden évben három személy kaphatja a díjat.

A kitüntetést először 2018. március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adják át.

 

Gratulálunk Gayer Ferencnek és minden díjazottnak!

 

Fotó: Lázár Miklós