„a fejlődés az, amiben igazán hiszek” - Zolbert nagykoncert és interjú

2019. október 10.

Zolbert ma a legismertebb név a hazánkban a smooth jazzt játszó előadók között. Ez a Magyarországon kicsit háttérbe szorított stílus, őshazájában, az USA-ban nagy sikernek örvend, tematikus fesztiválokkal, szakmai díjakkal és többszáz rádióval, sőt a Billboard Top Jazz Albums listáján is rendszeresen megtalálhatóak smooth jazz lemezek az első 10-ben. Október 24-én egy különleges estén, egy speciális formációval lép fel a szaxofonos és nagyzenekara a Budapest Jazz Clubban.

Erről az alkalomról kérdeztem Zolbertet.

 

  • MagyarJazz: Először is kezdjük a bemutatásodat azzal, amit Iván Csaba írt az egyik nyári fellépésedről szóló cikkben: „Technikailag nagyon jó, pontos, a tenor és a szoprán szaxofon tónusa karakteres. Ami mindig a rengeteg gyakorlás eredmé A mesterétől kapta azokat a Mike Stern, Marcus Miller és Incognito lemezeket is, melyek a mai stílusához vezették.” Mikor dőlt el, hogy a smooth jazzt fogsz játszani, majd a képviselője leszel?
  • Zolbert: Hosszú út vezetett ide. Tanulmányaim kezdetén, tanárom, Kollmann Gábor a kiváló gyakorlatok mellett felhívta a figyelmemet a változatos zenehallgatás fontosságára, amiért a mai napig hálás vagyok. Elsősorban azért, mert szerintem egy szaxofonos saját hangjának (sound) kialakítása miatt elengedhetetlen, másfelől pedig - azóta gyakorló művészként tapasztalom - a megújulás belső igénye miatt, hiszen az inspiráció egyik legjobb forrása a jó zene. Visszatérve a kezdetekre, azt hiszem Gábor tudta akkor is, hogy nem vagyok egy tipikus "swing-arc", ezért bátran adott nekem lemezeket funk, jazz-rock vagy épp acid-jazz előadóktól is és milyen jól tette! A 80-as évek hard-bopja és Bob Berg hangja, játéka volt az első, amivel kapcsolatban azt éreztem, hogy igazán nekem szól, majd később természetesen jött a populárisabb vonal Grover Washington Jr.-al, David Sanbornnal, George Bensonnal, valamint a 90-es évek acid-jazz és funk zenekaraival. Most, hogy belegondolok, ha bármilyen jazzről van szó, akkor nyilvánvalóan Amerika jut eszünkbe, azonban mindig ráébredek arra, hogy a brit zene gyerekkorom óta a zenei vérkeringésem alapvető része.

 

  • MagyarJazz: Úgy érzem, van egy markáns fejlődés abban, ahogyan zenélsz. Ez abban is megnyilvánul, hogy a kezdetekhez képest, jóval több szólót játszol a koncertjeiden. Ez tudatos, pont az előbbiekben leírt háttérbe szorítás miatt vagy egyszerűen ennyit változtál az évek alatt?
  • Zolbert: Megtisztelő, köszönöm! Márcsak azért is, mert a fejlődés az, amiben igazán hiszek, hogy van mindig tennivalónk saját magunkkal, a hangszeres játékunkkal és a zenekar megszólalásával is, összességében ez egy igen komplex dolog. Másfelől ahogyan telik az idő, egyre többet tapasztal az ember és ha elég nyitott a körülötte lévő történésekre, akkor önmaga is egyre több mindent tud elmesélni a hangszerén keresztül, mely a szaxofonon kifejezetten nemes kihívás, rám motiválóan hat. Szerencsére olyan zenésztársak vesznek körbe, akiket mindig érdekel, hogy miként lehet egy produkciót jobbá tenni, sokat beszélgetünk erről. Egyébként nem gondolom azt, hogy feltétlenül háttérbe szorítja magát az ember, ha egy populárisabb műfajt választ magának, hiszen ennek az iránynak is megvannak a nagy kihívásai. Persze igaz, hogy maga a műfaj talán kissé méltatlanul háttérbe van szorítva, de mi továbbra is azon dolgozunk, hogy minél több embert nyerjünk meg a jazznek ezen az úton, melyből - bár a szakma nagy része sajnos nem így gondolja, de - szerintem hosszútávon a mainstream jazz és a további társműfajok is profitálhatnak.

  • MagyarJazz: A mostani rendezvény annyiban nem újdonság számodra, hogy magad is szervezel egy jazz és bor fesztivált. Az október 24-ei estén is a bor és a jazz zene párosítására kerül sor. Ez már a 7. Glass of Jazz esemény lesz — és tudomásom szerint majdnem mind telt házas rendezvény volt. Szerinted ez miért jó kombináció?
  • Zolbert: 2016-ban indult útjára a Zolbert Jazz & Wine Fest, mely arra vállalkozott, hogy egy újszerű megközelítést hozzon be a hazai fesztiváléletbe a populáris jazz és a minőségi borok segítségével. A fesztivál jelenleg "téli álmát alussza", bízom benne, hogy hamarosan újult erővel tér vissza, dolgozunk rajta. Szerencsére addig is rendszeres meghívásoknak teszek eleget zenekarommal, borral kapcsolatos eseményeken és kifejezetten örülök annak, hogy összesodort az élet a Cult in Glass profi és lelkes csapatával. A jazz és a bor kapcsolata szerintem továbbra sem "lerágott csont", viszont egy-egy sikeres rendezvényhez jó adag kreativitás is szükségeltetik, mely szerencsére most abszolút adott. A 7. Glass of Jazz különlegessége, hogy 9 pincészet és egy ételeket kiállító manufaktura kiváló borait és termékeit lehet majd kóstolni az este folyamán. Sőt, ez alkalommal mutatkozik be először, a kifejezetten erre az alkalomra palackozott, limitált példányszámú, sorszámozott Glass of Jazz bor. A koncerttel együtt ez önmagában már-már szinte egy nyarat idéző minifesztivál, ráadásul Budapest szívében.

 

  • MagyarJazz: Speciális zenekarral készülsz a koncertre. Egy 10 fős formációval fogsz színpadra állni. Mit hallhatnak tőletek, akik bejutnak a koncertre?
  • Zolbert: 2018-ban megjelent a "Live" című koncertalbumom, mely egy régi vágyam beteljesülése volt, hiszen egy 10 fős nagyzenekarral készíthettem el ezt az anyagot, amin 17 dal kapott helyet, köztük a legismertebb és legsikeresebb, amerikai rádiókban is játszott dalaim áthangszerelt változatai. A koncerten ennek a lemeznek az anyaga lesz hallható, különlegesség, hogy először lépek fel a fővárosban ezzel a formációval, szóval egyfajta premier részesei lehetnek a kedves látogatók, ha eljönnek a Budapest Jazz Clubba.

 

  • MagyarJazz: Miután az esemény a Glass of Jazz rendezvényeként van meghirdetve, van olyan jegy is, ami csak a koncertre szól?
  • Zolbert: Természetesen igen, figyeltünk arra, hogy mindenki megtalálja azt az opciót, ami számára a leginkább megfelelő, így a kombinált (borkóstoló+koncert) jegyek mellett "sima" koncertbelépőket is lehet vásárolni elővételben és a helyszínen is.

A koncerten közreműködő művészek:
Zolbert - szoprán-, alt-, és tenorszaxofon
Tóth Marcell - zongora
Horváth János - billentyűs hangszerek
Udvarhelyi Gábor - gitár
Gudics Martin - basszusgitár
Nagy Zsolt - dobok
Markos Miklós (Mikee) - ütőhangszerek
Puskás Csaba - trombita
Csapó Krisztián - harsona
Hoffer Miklós - tenorszaxofon

Azt tanácsolom azoknak, akik bármelyik vagy mindkét eseményen részt kívánnak venni, hogy időben szerezzék be a jegyeiket, mert a nagy érdeklődés miatt október 24-én már biztos nem fognak tudni venni.

 

https://www.bjc.hu/programok/eloado/glass-of-jazz-vol-7-egy-este-a-borok-a-jazz-szerelmeseinek/