Juhász Márton duplázik szeptemberben

2019. szeptember 09.

Juhász Márton külföldön élő jazzdobos ebben a hónapban kétszer is Magyarországon fog fellépni. Szeptember 19-én az Opus Jazz Clubban,  Alan Benzie Trioval, majd 21-én BJC-ben a Juhász Márton Quartettel.

Az Opus Jazz Clubban az Alan Benzie trioval fog koncertezni.

 

Az Egyesült Királyság egyik legizgalmasabb zenésztehetsége, Alan Benzie már 17 évesen megnyerte a BBC Skócia Fiatal Jazz-zenésze díjat. A most 30 éves zongorista azóta sorra gyűjti be a nívós kitüntetéseket, mint például a Berklee College of Music Billboard Awardot. Ennek a díjnak az egyik előző nyertese Hiromi volt. Az eredetileg hegedűsnek készülő Alan tizenéves korában fedezte fel a jazzt és a svéd EST trio hatására váltott zongorára. Merészen kísérletező, sokoldalú, ugyanakkor lírai beállítottságú zenész. A trio spontán kreativitása, a zenéhez való poétikusnak mondható viszonya időnként spontán energiarobbanással párosul. Alan Nagy-Britanniában, Európa-szerte és az Egyesült Államokban is sikeresen szerepelt. Mostani triója az elmúlt évek zenei munkájának a betetőzése.

Az együttes két másik tagja Alan régi barátai és zenésztársai. Juhász Márton dobos (Christian Muthspiel Orjazztra, Bacsó Kristóf Triad) 2011-ben végzett summa cum laude a Berklee College of Music-on, 2012-től Európa-szerte koncertezik. Andrew Robb bőgős 2009-ben nyerte meg a nívós BBC Skócia Fiatal Jazz Zenésze díjat. 2018-ban a lengyelországi BassEurope jazzbőgő versenyen első helyezést ért el. A trió debütáló, “Traveller's Tales” címet viselő lemeze 2015-ben jelent meg és kiváló kritikákat kapott (Jazzwise, Guardian, The Herald, The Scotsman). A lemez anyagát a trió egy európai koncertsorozaton mutatta be, melynek során többek között a London Jazzfesztiválon is felléptek.

Alan Benzie - zongora, Andrew Peter Robb - nagybőgő, Juhász Márton - dob

 

------------------------------------------------------

Budapest Jazz Clubban a Juhász Márton trióval lép színpadra.

 

A többszörös díjnyertes magyar dobos, Juhász Márton Európa-szerte lenyűgözte a közönséget nem csak mint világszintű dobos, de az utóbbi időkben mint zenekarvezető és komponista is. Kreativitásának rendkívüli burjánzása 2017-ben kezdődött, amikor egy évi intenzív műhely munka után rá esett Wolfgang Muthspiel választása, hogy ő legyen a dobos a hatalmas presztízzsel rendelkező, nemzetközi Focusyear zenekarban. Legutóbbi, átütő sikerű “Discovery” című albuma is ebből a zenei táptalajból nőtt ki. Ez a kvartett is ennek a Svájcban töltött intenzív évnek az eredménye.  Juhász Márton és a vezetésével  fellépő argentin trombitás, Sergio Wagner, a lengyel gitáros Szymon Mika és az amerikai bőgős Danny Ziemann olyan jazz óriások intenzív képzésén esett át, mint Django Bates, Lionel Louke, Avishai Cohen, Joshua Redman, Steve Swallow és Mark Turner, hogy csak néhányat említsünk. Ez a zenéből is bőven tükröződni fog.

 

Juhász Márton – dob, Sergio Wagner – trombita, Szymon Mika – gitár, Danny Ziemann – bőgő

 

Fotó: Irk Réka, Opus