fbpx

Ki mit hallgat / Kőszegi Imre

2020. augusztus 10.

A zenésznek a zene nem csak hivatás, kenyérkereset vagy megszállottság, de mindenek felett örömforrás. A MagyarJazz újabb sorozata keretében munkatársunk, Pallai Péter kérdezi a magyar jazzvilág nagyjait, mi az a tíz zenedarab, amit a legszívesebben hallgat saját épülésére, amikor éppen nem szakmázik?

Kőszegi Imre top 10-es listája:

Szeretem nézegetni is a zenéket. Ez a kor vívmánya. Amióta lehetőség van nézni is, lemezt már nagy ritkán hallgatok csak. Annak idején, mikor hallgattam, beültem a szobába Újpesten egy nád hintaszékbe, ittam netán valamit, besötétítettem, és Coltrane-t hallgattam. Az olyan volt, mint egy mese.

  

  1. Gospel: Le'Andria Johnson: Jesus

Az első a gospel legyen. Több gospel énekest hallottam, de ő a kedvencem jelenleg. Poriban nekem is volt szerencsém egy olyan vegyes quintettel játszani, amiben az egyik leghíresebb gospel énekesnő, Linda Hopkins énekelt velünk a Vukán-Berkes-Kőszegi Trióval, és plusz vendég volt a Jimmy Owens jazz-trombitás. Anno a gospelt nem is értettem, de pár éve megfogott nem csak a zene, hanem a szöveg is. A fekete zenészek fantasztikusan játsszák.

  1. John Coltrane és Johnny Hartman

John Coltrannek van egy lemeze, ami ballada lemez, gyönyörű standard nótákat énekel Johnny Hartman. Ezt talán ’63-ben hallottam először. Ezt néha előveszem, ha jó hangulatra vágyom. Coltrane többi lemezét is imádtam.

  1. Chick Corea - Roy Haynes - Miroslav Vitus

Chick Corea-tól nem a mai dolgokat hallgatnám, hanem a 60-as évek közepén lehetett, amiben Roy Haynes dobolt, Miroslav Vitus bőgőzött. Amikor Szakcsival kint voltunk külföldön, hanglemezboltban meg lehetett hallgatni. De miután meghallgattuk nyolcszor, tízszer, akkor már tudtuk kívülről, és hallgattuk a következőt.

  1. McCoy Tyner
Kedvenc zongoristám volt. Belgrádban játszottunk, mikor még Jugoszlávia része volt, és ott ült 10 méterre tőlem McCoy Tyner a triójával, odajött a dobos a végén és kezet fogott velem, gratulált (Tony Scott zenekarával játszottam).

  1. The Tony Williams Lifetime

Többek között a kedvenc dobosom Tony Williams. Rajtuk nőttem fel. Szakcsival elmentünk a nyugat-berlini fesztiválra, ahol Tony játszott a Lifetime triójával és személyesen is láthattam.

  1. Cannonball Adderley Sextet

Szintén láttam és hallottam élőben. Adderley mindenféle formációban fantasztikusan játszott. Joe Zawinullal volt szerencsém látni őket Frankfurtban – ’68-’69 körül. Utána Berlinben is hallottam, ahol már George Duke volt a zongoristája.

  1. Philly Joe Jones

Szintén nagy kedvencem volt. Stuttgartban volt egy bemutató ’69-ben egy kis jazz klubban, ahol 4 órás kurzust tartott. Ajánlom a következő felvételt.

  1. Wynton Marsalis Jazz at Lincoln Center + vendég

Müncheni Filharmóniában játszottunk, és utánunk a big band lépett fel. Egy folyosón volt az öltözőnk. Beszélgettem vele, mert kíváncsi voltam a trombitájára, más volt, mint a többieknek, és érdekelnek a hangszerek. Szeretem Winton Marsalist, aki már egy intézmény. A big bandje, ami a Jazz at Lincoln Center, kiváló zenekar.
Szeretem, hallgatni többek között a különböző nemzetek jeles képviselőivel, ahogy közösen játszanak. Például kubai zenét. Ilyenkor meghívják Kuba legjobb zenészéit, és velük zenélnek, itt például énekessel és kongással van koncertjük.

  1. Robert Glasper trio

Haladjunk az újak felé. Nagy kedvencem, bár nem minden megmozdulása. Village Vanguardban játszanak a felvételen, természetesen máshogy, mint egy megszokott standard jazz együttes, saját felfogásban, de jazz a javából.
Chris Daddy Dave –dobol, aki abszolút partnere Glaspernek, és szintén újszerű és nagyon tetszik. A bőgős basszusgitáros is, ő Derick Hodge, szenzációs.

9b. Robert Glasper új zenekara az R+R=NOW is nagyon érdekes zenét játszik, amiben Christian Scott trombitál. És a Christian Scott zenekarában a kedvencem, furcsa mód nő, aki egy fantasztikus fuvolista, a fogalmazása, ritmizációja egyedülálló, talán ő tetszik a zenekarban a legjobban: Elena Pinderhughes.

9c.  Chris Dave and The DrumHedz

Ezt is ajánlom: dobos, gitáros, basszusgitáros és egy trombitás  - kassai koncert talán:

 

  1. Roy Hargrove

Nemrég halt meg. Nagyon szerettem. Ő folytatta az Art Blakey és a Jazz Messengers trombitásainak, Clifford Braun és Lee Morgan hagyományát.

+1 Szabados György: The Wedding/Az esküvő

Még megemlíteném Szabados Györgyöt, akivel egy évet játszottam, és az elkészült lemez nagy siker volt, büszke vagyok rá. Szabados György – zongora, Kathy-Horváth Lajos – hegedű, Vajda Sándor – bőgő

 

 

 

Fotó: Irk Réka