fbpx

A Babos Gitárverseny győztese: Fehér Márió Fábió

2024. február 27.

A Magyar Jazz Szövetség idei első versenyét, hazánk egyik leghíresebb zenészének, pedagógusának, zeneszerzőjének, hangszerelőjének ajánlotta. Babos Gyula emlékére rendezték meg a Babos Gitárversenyt, melynek főszervezője az egykori tanítvány, Halper László volt.

Babos Gitárverseny

A Liszt-díjas jazzgitárművész, Babos Gyula egy hónap híján pont hat éve hunyt el, óriási űrt hagyva maga után. A nála tanuló diákok, akik közül sokan jól ismert jazzgitárosok ma már, azt emelték ki, hogy mesterük nemcsak a zenére, hanem az életre is tanította őket. Bennük az egyénit, a különlegeset kereste, soha nem akarta a saját elképzelését ráerőltetni senkire, a nyitottságát, a humorát és a maximalizmusát emelték ki. A közönség pedig imádta eredetiségét, ugyanakkor a hagyománytiszteletét, a nyitottságát a különböző zenei irányzatok felé, valamint a kompozícióit. Ahogy Szakcsi Jr. fogalmazott, a tegnapi nap a magyar jazzgitározás nagy ünnepe volt.

A verseny bemutatta milyen magas szintű a gitároktatás hazánkban, és mennyi remek jazzgitáros van. A zsűri tagjai maguk is oktatók, a Liszt-díjas László Attila a Zeneakadémia Jazz Tanszékének docense, Gyárfás István és Szakcsi Jr. mindketten középfokú zenei iskolák tanárai. László Attilát és Gyárfás Istvánt tanította is Babos Gyula, aki 1977-től oktatott gitárszakon az akkor még főiskolai, majd 2000-től egyetemi rangra emelt intézményben. László Attilával 31 évig voltak kollégák a Jazz Tanszéken, és a Babos-László-Tátrai Gitár Trióban öt évig játszottak együtt.

Babos Gitárverseny

A kísérőzenekarban fellépő Hárs Viktor bőgős, basszusgitáros évtizedeken át játszott Babos zenekaraiban, lemezein. A zongorista Tzumot segítette már egész fiatal korában, a Babos Project Romaniban és más zenekarban, illetve több lemezén is játszottak együtt, akkor még Cumo vagy Chumo néven. A dobos Csízi Lászlóval tudtommal nem volt közös pont.

Babos Gitárverseny

Babos Gitárverseny

Babos Gitárverseny

Halper László rövid felvezetője után átadta a szót Babos Gyula és Katona Klári közös gyermekének, Babos Juditnak, aki elmondta, hogy apukája otthon is jazzista volt. Szabadságra, önazonosságra, bátorságra, lazaságra nevelte, de közben a standardek tiszteletét tanította és az egymásra figyelést. Sok szerencsét kívánt minden versenyzőnek. A telt ház nem volt kétséges egy pillanatig sem, még a falak mellett is álltak, akik egyáltalán bejutottak a nagyterembe.

Babos Gitárverseny

Babos Gitárverseny

Mind a 11 döntőbe jutott gitárosnak két dalt kellett eljátszania. Akinél az egyik Babos Gyula szerzeménye volt, annál a fellépőnél kiírtam a címét. A trió nagyszerűen kísérte a fiatalokat, helyet hagyva nekik a kibontakozásra. Tzumo egyetlen egyszer kitört és remek szólóval hívta fel a figyelmet nemcsak magára, hanem az egyik versenyzőre is, aki épp a győztes lett. Biztos enélkül is megnyerte volna a versenyt, kicsit részrehajlónak éreztem ezt.

Babos Gitárverseny

Szabolcsi Bence: Zeneakadémián tanul. Szabolcsi „Fészek” Bence több jazz-zenekarnak is a gitárosa, de olyanoknak is, akik nem a jazzből meritkeznek, mint pl. az Azahriahnak és a Stardustnak.  Babos Gyulától a „Tira-Dara” kompozícióját választotta. Ő a koncerten a Babos-féle jazz-rockot hozta el a közönségnek.

Babos Gitárverseny

Rácz József: Rajkó Talentum Zeneművészeti Iskolának a tanulója, aki a legfiatalabb versenyző volt. Babos Gyulától a „Gelem” című dalt játszotta. Fiatal kora ellenére a technikai tudása nagyon magas szinten van, most már „csak” az érzelmek átadása és a közös muzsikálás az, amit meg kell tanulnia. Egész biztos, hogy hallunk még róla.

Babos Gitárverseny

Varga Balázs: A tavalyi Müpa Jazz Showcase döntőjébe jutott a gitáros quintetjével. Ablakos Lakatos Dezső ösztöndíjban részesült 2020-ban. Három hét múlva pedig a BJC-ben lép fel. Még úgy is magas szinten gitározott, hogy hallottam már jobb előadását ezelőtt.

Babos Gitárverseny

Bódi Róbert: Egressy Béni Művészeti Szakgimnáziumban tanult, jelenleg a Bartók Konziba jár. Babos Gyulától a „Bossa-Roma” című dalt játszotta.

Babos Gitárverseny

Négyessy Barnabás: A Bartók konzi után a grazi egyetemre nyert felvételt, majd Erasmus Programmal Lisszabonban tanul. Babos Gyulától a „Variációk” című kompozíciót játszotta, ami a Balance albumon jelent meg. Az ő gitározása abban tűnt ki a többiekétől, hogy nem a technikát helyezte a középpontba, hanem a lélek került előtérbe, merte átalakítani minkét eljátszott szerzeményt. A színpadi párbeszéd is jónak tűnt.

Babos Gitárverseny

A szünetben Medgyesi Tibor gitárjait lehetett megcsodálni, amiket helyben ki is lehetett próbálni. Ő volt, aki Babos gitárjait karbantartotta. Ahogy Halper László mondta, nemcsak kereskedő, hanem a gitárosok legjobb barátja, segítője. Emellett különdíjat ajánlott fel az egyik gitárosnak.

Babos Gitárverseny

Csány András: A Zeneakadémián tanul, harmadéves. Legutóbb kollégám írt Colin Cunninghammel közös koncertjükről.

Babos Gitárverseny

Horváth Botond: Zeneakadémia diákja ősztől. Tavaly a Sárközi Dina Quintettel lett döntős a Müpa Jazz Showcase-en, idén pedig a saját zenekarával, az Emingóval. Több versenyen is indult már, sokat fejlődött az évek alatt.

Babos Gitárverseny

Virág Benedek: A Zeneakadémiára jár. A tavalyi szakmai és közönségdíjat is elnyerő Symbiosis 5 zenekar tagja. Idén ugyancsak közönségdíjat nyert a Koncz Kriszta Grouppal.

Babos Gitárverseny

Fehér Márió Fábió: Egressy Béni Művészeti Iskolában tanult, majd felvételt nyert a Snétberger Központba. 2021-ben bejutott a Müpa Jazz Showcase-re triójával, valamint fellépett a Harmónia Jazzműhely és a Művészetek Völgye koncertjén is. 2020-ban az MJSZ Jazz Combo verseny döntőse volt. Babos Gyulától a „Bossa-Roma” című dalt játszotta. A legjobban ő működött együtt a zenekarral, gondolom ez a sok BJC-s jamnek is köszönhető. Érezhető volt, hogy kezd kiforrni az egyénisége.

Babos Gitárverseny

Babos Gitárverseny

Bán Péter Richárd: Bartók Konziba jár. Babos Gyulától a „Bossa-Roma” című kompozíciót játszotta el.

Babos Gitárverseny

Dimák Patrik: Kodolányi Egyetemen tanult. Babos Gyulától a „Bossa-Roma” c. dalt játszotta el. Patrik a smooth jazzben ért el sikereket, lemeze jelent meg, de ezen a versenyen a jazz más ágában is jól szerepelt.

Babos Gitárverseny

Minden jazzgitáros igen magasra rakta a lécet, ezen a versenyen nem voltak akkora különbségek, mint ahogy azt megszoktuk más vetélkedőkön, mindannyian remek jó gitárosok. Pedig 15 és 30 év közöttiek versengtek. Nem lehetett egyszerű a zsűrinek meghozni a döntést.

A zsűri tagjai személyes élményeket meséltek el röviden Babos Gyuláról a helyezések bejelentése előtt. Majd a Jazz Szövetség elnöke, Gayer Ferenc lezárta a versenyt. A díjkiosztó után a nyertes Fehér Fábió egy standardet eljátszott a trióval zárásként.

 

  1. helyezett: Fehér Márió Fábió
  2. helyezett: Varga Balázs
  3. helyezett: Szabolcsi Bence

Medgyesi Tibor különdíja: 50.000 Ft-os vásárlási utalvány: Rácz József
Szakcsi Jazz Egyesület különdíja: Négyessy Barnabás

Megkérdeztem Babos Gyula özvegyét, Katona Klárit, kit talált a legjobbnak: Négyessy Barnabás nevét mondta.

Babos Gitárverseny

Ahogy Babos lánya fogalmazott, ha a mester a felhőkről figyelte a versenyt, biztos, nagyon boldog volt. Úgy gondolom, ennél jobban nem lehet a fiatalság bevonásával ápolni emlékét, hagyatékát megismertetni, továbbvinni.

Reméljük, nem ez volt az első és utolsó Babos Gitárverseny, mert Babos Gyula szerzeményei így maradnak élőek, így dolgozzák fel és formálják a leendő gitárművészek a saját képükre, ízlésükre.

Babos Gitárverseny döntősök balról jobbra: Dimák Patrik, Négyessy Barnabás (különdíj), Horváth Botond, Virág Benedek, Varga Balázs (2. helyezett), Fehér Fábió (1. helyezett), Bán Péter, Szabolcsi Bence (3. helyezett), Bódi Róbert, Rácz József (különdíj), Csány András

Gratulálunk minden döntőbe jutott gitárosnak és a Jazz Szövetségnek a kiváló szervezésért, valamint a triónak a gondos, figyelmes kíséretért, főleg, hogy 1 órától éjjel fél 12-ig dolgoztak folyamatosan!  Külön köszönet a BJC-nek a helyszín biztosításáért, Baffia Boldizsárnak a tökéletes hangért.
Annyi megjegyzés talán belefér, hogy ha a döntőbe fele versenyző kerül, akkor is magas színvonalú versenynek lehetett volna a közönség tanúja, és talán belefért volna a zsűritől elemzés, ahogy a Combo versenyen megszoktuk, nem a monstre ötórás verseny után kellett volna még ott maradniuk meghallgatni a zsűri tanácsait a fellépőknek. Viszont a nyertes koncertje a végén kifejezetten előremutató újítás volt, még ha a 11 órás jelenlét utána a zenekarnak ez nem esett túl jól.

Még egy utolsó kép Halper László csodalámpájáról, melyet a BJC-ben lehet megtekinteni. Hamarosan készül vele interjú, és erről a műalkotásról is megkérdezem.

 

Budapest Jazz Club,  2024. február 26.

Fotó:  Sztraka Ferenc, Irk Réka (köszönjük Sztraka Ferencnek a fantasztikus fotókat!)

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005