Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
4
10
18
20
26
27
28
29
30

Gödi Jazz Napok: Dresch Quartet, Borbély Polygon

2019. július 17.

A fővároshoz közeli, mégis már vidéki jazz koncertek – amilyen az Érdi Jazz Fesztivál és a Gödi Jazz Fesztivál is – különlegessége pont a kettős távolságban rejlik. Most egy nagy klisével az “oly távol vagy tőlem, mégis közel” sor ugrik be. Ez a távolság pont elég ahhoz, hogy lebeszélje vagy rábeszélje az embert, hogy nekivágjon az útnak, és a budapesti színtéren oly jól ismert formációkat meghallgassa egy csendesebb városban is.

A hallgatóság létszámát tekintve a várakozásokat felülmúló Syrius Legacy & Rákfogó után a Gödi Jazz Napok június 28-án a Dresch Quartet koncertjével folytatódott, július 12-én pedig a Borbély Polygon játékával zárult. Mind a két eseményt helyi kezdeményezésű zenekarok rövid koncertjei egészítették ki.

 A Dresch Quartet a szokásos formáját hozta. Ez a gond azzal, ha az egyik legjobb magyar zenekar évente érkezik Gödre, és minden alkalommal hibátlanul játszik – nem látom értelmét ismételni azokat a szavakat, melyek méltatják a dallamvilág, az improvizációk és a játék tökéletességét. Lukács Miklóst, ahogy két évvel ezelőtt, úgy idén is két formációban hallhattuk, így zsenialitása több köntöst is ölthetett.

A cimbalmos, Borbély Mihály és Dés András kalandozásának, tökéletes egyensúlyban zajló “trilógusának” szemtanújaként egyre többször indítom el a lemezüket,

várom a következőt, és figyelem, mikor lépnek fel ismét, és szerintem nem csak én vagyok így ezzel.

A közönség a koncerteken tapsviharral méltatta a zenészek kiapadhatatlan kreativitását. 

 

A Gödi Jazz Napok történetében először került arra sor, hogy a Belga Sörház termében ültünk az időjárás miatt. Azt hiszem, fogunk még találkozni mind a három zenekarral Gödön, és reméljük, hogy azokkal is, akiket az eső ezúttal elijesztett!

Dresch Quartet fotók: Wagner Sara

 

 

Borbély Polygon fotók: Wagner Sara