fbpx
Print this page

Ki mit hallgat / Szakcsi Lakatos Béla Jr.

2020. szeptember 07.

A zenésznek a zene nem csak hivatás, kenyérkereset vagy megszállottság, de mindenek felett örömforrás. A MagyarJazz újabb sorozata keretében munkatársunk, Pallai Péter kérdezi a magyar jazzvilág nagyjait, mi az a tíz zenedarab, amit a legszívesebben hallgat saját épülésére, amikor éppen nem szakmázik?

Szakcsi Jr. top 10-es listája:

  

  1. Władimir Horowitz - Return to Chicago - Mozart: Piano Sonata No. 10 In C Major, K. 330 - 1. Allegro Moderato (Live)

Halottam olyan véleményeket is, hogy ez már lerágott csont, meg idejét múlta (sajnos……), de engem meg mindig lenyűgöz ez a szabad zongorázás, ami ilyen szempontból formabontó és nagyon is improvizatív jellegű! Sokszor úgy érzem, mintha rubatóban zongorázna, de mégis tempóban, ez nagyon nehéz! Nem beszélve a zongora hangszínek, amiket meg tud szólaltatni, sokszor elképedek, hogy így is tud szólni a kedvenc hangszerem!

  1. Bill Evans - Another Time - The Hilversum Concert -  1968 Alfie By Burt Bacharach 

Bill Evans - piano
Eddie Gomez - bass
Jack DeJohnette - drums 

Bill Evans nagyon nagy hatással volt rám már gyerekkoromban is és azóta is tart ….. szerintem ő maga a tökéletesség minden szempontból! 

Azok a fontos dolgok, amik meg kell, hogy legyenek egy jazz-zongoristában, azok nála mind a megfelelő arányban oszlanak meg! 

Ez egy élő felvétel, amit nemrégen adtak ki. A kamaramuzsikálás legfelső szintje, a társai Eddie és Jack nagyon nagy alázattal kísérik, és Evans minden rezdülésére odafigyelnek,  ehhez egy nagyon nagy adag intelligencia kell! Érdemes meghallgatni az egész lemezt, én azért választottam ezt a dalt, mert gyerekkoromhoz kötődik, és a zeneszerző az egyik nagy kedvencem Burt Bacharach! 

  1. John Coltrane - Crescent - by John Coltrane 1964.

John Coltrane - sax 
McCoy Tyner - piano
Jimmy Garrison - bass 
Elvin Jones - drums  

Ezt a lemezt majdnem minden héten felteszem hosszú évek óta, mert annyira szeretem. Gondolom, nem kell hozzáfűzni sok mindent, de annyit azért elmondok, hogy ez a zene abszolút időt álló, mint mondjuk Bach! Világzene 1964-ből! Mellesleg véleményem szerint, a legszebben szóló Coltrane lemez. Persze Rudy Van Gelder vette fel Coltrane legtöbb Quartet lemezét, de ez talán a legjobban sikerült munkája! 

  1. Csik Laura - Liszt Ferenc - Waldesrauschen - Bartók Béla  Conservatory Live 1982

Csik Laura - piano

Lehet, hogy sokan azt gondolják, hogy elfogult vagyok, de akik igazán ismernek, azok tudják, hogy a zene az életem, és soha nem tudnék elfogult lenni, ha a zenéről van szó! Laura a párom már több mint tíz éve, sokszor hallgatom őt, sajnos élőben egyre kevesebbet… (ennek az okait egyszer leírom talán egy másik fórumon),  de mindig lenyűgöz a játéka, gyönyörű billentés, virtuozitás, lélek előadás mód és egyéniség! Ezen a felvételen egészen fiatal, Laura Kocsis Zoltán növendéke volt, számtalan díjat nyert, és koncertezett Európában és a tengerentúlon is! 

  1. Art Blakey The Jazz Messengers - Buttercorn Lady - My Romance by Richard Rodgers - Live at the Lighthouse Hermosa Beach , California 1966.

Art Blakey - drums
Chuck Mangione - trumpet 
Frank Mitchell - sax 
Keith Jarrett - piano 
Reggie Johnson - bass  

Hát ehhez a lemezhez külön történetem van. Gyerekkoromban nehezen lehetett hozzájutni lemezekhez, YouTube sem volt, de én mindig azért keresgéltem, és tudtam is nagyon sok lemez létezéséről, és ezeket kerestem mindig abban a pár lemezboltban, ami volt! De azért már lehetett rendelgetni is horror áron!!!! Talán 1990-ben történt, hogy sétálgattam egy nyári napon a belvárosban, és a Kecskeméti utcában megálltam egy lemezbolt előtt, ahol többnyire pop és rock lemezeket árultak. Gondoltam benézek (megérte), kérdem az eladót jazz nincs? Azt mondja nincs, már fordultam ki, mikor utánam szólt, várjon, 1 van, ami le van értékelve (gondolom nem kellett senkinek), erre a kezembe nyomta ezt a lemezt, majd elájultam, mikor ránéztem hogy kik játszanak rajta, ennek a létezéséről sem tudtam, persze azonnal megvettem. Keith Jarrett az egyik kedvenc zongoristám, imádom, itt egészen fiatal, nem sokat töltött ebben a zenekarban, de hála istennek ez a felvétel megmaradt! Ez a szóló, amit játszik, egy tanulmány, sokszor nyaggatom a tanítványaimat, hogy tanulják meg. Engem is újra és újra inspirál annak ellenére, hogy tudom az összes hangot, amit játszik! Mostanában újra fel szoktam tenni! 

  1. Freddie Hubbard: Outpost 1981 - The Outpost Blues by Freddie Hubbard 

Freddie Hubbard - trumpet
Kenny Barron - piano 
Buster Williams - bass 
Al Foster - drums  

Imádom ezt a lemezt és a közreműködőket is. Négy ember, aki egyszerre vesz levegőt, szinte táncolni is lehet rá …… kemény de laza óriási lüktetés!
Post Bop a legjobbaktól! 

  1. Herbie Hancock: River - The Joni Letters  2007 - Solitude by Duke Ellington 

Herbie Hancock - piano
Wayne Shorter - sax 
Lionel Loueke - guitar
Dave Holland - bass 
Vinnie Colaiuta - drums  

Herbie fantasztikus, a legsokoldalúbb zenész. Mikor felteszem a lemezeit, mindig hallok benne újat és olyan pici részleteket, amit csak akkor veszel észre, ha nagyon figyelsz! Ezen a felvételen Duke Ellington klasszikusát játssza az ő elképzelése szerint. A gyönyörű billentés, a harmóniák kicserélése és Hancock előadása leírhatatlanul hat rám! Nagyon sokat tanultam tőle és tanulok a mai napig is. Ezen a felvételen azt a nagyon érzékeny és lírikus arcát mutatja, amitől én libabőrös vagyok mindig!

  1. Alexander Scriabin - Prelude No. 2. A Minor Op 11.

Az egyik kedvenc zeneszerzőm és a kedvenc darabom!

  1. Sonny Rollins: Now’s The Time - 1964. Round Midnight by Thelonious Monk 

Sonny Rollins - sax
Herbie Hancock - piano
Ron Carter - bass 
Roy McCurdy - drums  

Rollins az örök kedvenc, maga a jazz, tényleg egy kolosszus, a tenor királya.


  1. Ben Webster - Meets Oscar Peterson Trio 1959. - The Touch of Your Lips by Ray Noble

Ben Webster - sax 
Oscar Peterson - piano
Ray Brown - bass 
Ed Thigpen - drums 

És a végén, amit én igazán jazz-zenének hívok, mostanában nagyon sokat hallgatom! Természetes utánozhatatlan!

 

Fotó: Somogyvári Péter