fbpx

Ki mit hallgat / Berkes Balázs

2020. június 22.

A zenésznek a zene nem csak hivatás, kenyérkereset vagy megszállottság, de mindenek felett örömforrás. A MagyarJazz újabb sorozata keretében munkatársunk, Pallai Péter kérdezi a magyar jazzvilág nagyjait, mi az a tíz zenedarab, amit a legszívesebben hallgat saját épülésére, amikor éppen nem szakmázik?

Berkes Balázs top 10-es listája:

Nehéz volt kiválasztanom a tíz „zenedarabot”, mert tízezer is lenne, amit szeretek, vagy szívesen hallgatnék.
Mindig valami apropó szerint hallgatok zenét. Például: lemezjátszómat nem használtam húsz - huszonöt év óta. Nemrégen megcsináltattam, így újra lehetőségem lett régi  gyűjteményembe belehallgatni. Bizony sok kedvencemre találtam. Napról napra is változó igényeim támadhatnak „szakmai” szükségből vagy  véletlenül pl. youtube-on nézelődve. Általában nem a darab, a „nóta” érdekel, hanem a hogyan-milyen! A kialakulható „ társasjáték”, elsősorban!!
Ezek szerint már könnyebb volt a pillanatnyi választás!

 

  1. Tom Harrell - Sail Away /megtalálható a youtube-on/

Sokat hallgattam az utóbbi félévben, talán édesbús hangvétele, nagyszerű előadója miatt.

  1. NO SPA jazz quintet - Getting Together /LP 1990/

A lemezeim között találtam, de újdonságként hatott: - milyen jól muzsikáltak  a fiúk már akkor itt, Magyarországon! Czvikovszky Gábor, Héder Imre, Oláh Kálmán, Czvikovszky György, Balázs Elemér. – Az egész lemezt ajánlom, de az első  oldal 3. és második oldal 1. számát mindenképpen: Hot Shot és Fitful Fifth.

  1. CAE TRIO /Vukán György/  - Fragment for My Mother - / THE HUNGARIAN JAZZ ANTHOLOGY 1991- A old. 5./

Kedves zenésztársam, Ávéd János az elmúlt napokban mondta egy beszélgetés alkalmával, hogy ifjú korában meghatározó volt a 91-es Magyar Jazz Antológia! Meghallgattam és megértettem! A sokféleség, minőség, bőség, korkép tényleg jó, ma hallgatva is! És bocsáttassék meg, nekem is személyes emlékem a CAE triónk „házi” zeneszerzője által írt darab, melyben én is részt vehettem.
Sokat játszottuk ezt a számot, szerettük! S talán a mélysége mellett, a „társasjáték is jól, spontán létrejött. Ezért merészeltem saját produkciót is a sorba tenni.

  1. Dave Brubeck - In Your Own Sweet Way

Bill Evans IN HIS OWN WAY c. lemezéről /2. szám/ és nem a szerző előadásában, hanem a Bill Evans, Eddie Gomez, Elliot Zigmund trió által játszott formát ajánlom, mint kuriózumot!
A darabot magam is nagyon szeretem játszani! ---/Természetesen a Jarrett trio általit is szeretem!!!/

 

  1. Ferde Grofé - Grand Canyon Szvit

Nekem a ROYAL PHILHARMONIC ORCHESTRA előadásában van meg, ENRIQUE BÁTIZ vezényletével.
Gyerekkorom óta kedvencem! A Természet ábrázolás és mesteri hangszerelése korán megfogott!
Természetesen mind az öt tétele meghallgatását javaslom, de a 3. tétel, Az ösvényen című, jazz apropóval is bír!

  1. Oscar Peterson - Digital At Montreux - On The Trail – /1980 Pablo Records/

A lemez 2. oldal utolsó száma az említett, de természetesen érdemes a meghallgatása a csodálatos duettnek: Oscar Peterson és Niels-Henning Orsted Pedersen által!!!

  1. Charles Lloyd - Forest Flower /SUPRAFON lemezen az 1. oldalon: SUNRISE – SUNSET/

Egyik legnagyobb élményem volt látni-hallani az 1967-es Montreux-i Fesztiválon a Charles Lloyd Quartetet! Magam is játszottam ezen a fesztiválon, tehát hivatalosan is ott voltam! Hála Istennek! /négyszer voltam meghívottja a Montreux-i fesztiváloknak/ Charles Lloyd ts , Keith Jarrett p , Cecil McBee b , Jack De Johnette ds  volt együtt ezen a lemezen, számomra először. A helyettes bőgős a koncerten Ron McClure volt!
Fantasztikus új zenét játszottak akkor! A darabot - innen kezdve mi is repertoárunkba vettük…

  1. Hubert Laws - Where is the Love-Morning Star c. lemezéről - /akár csak az 1. old. 1. szám, a MORNING STAR !/

Nagyszerű fuvolista a Hubert Laws! De miért szeretem ezt lemezt? A megszólalásáért, az építkezéséért, ahogy a szólistát megkíséri a Bob James, Ron Carter, Billy Cobham ritmusszekció a kibontakozásig, a Don Sebesky nagyszerű arrange megjelenéséig! Remélem másnak is tetszik!...

  1. Dave Brubeck - The Duke - Miles Davis + 19 – Miles Ahead / GIL EVANS

Mind a tíz kompozíció a kedvencem! Ajánlom is annak, aki nem ismeri!
Legegyszerűbben csak ezzel a 10 számmal jelentkeznék! Csodálatos muzsika!
Davis mint szólista fantasztikus kíséretet kap ezúttal, korábban szokatlan hangszerek pasztell színű megszólaltatásával, ami Gil Evans hangszerelésének, kompozícióinak köszönhető! Nem vagyok méltó, hogy analizáljam, ezt már sokan megtették helyettem… A CBS-lemezt illeti, az első old. 3. száma a THE DUKE, hogy legalább ezt hallgassa valaki, ha mást nem. /de ezt játszottam én is legtöbbet a múltamban, persze szolidabb változatban!.../

  1. Miles Davis Quintet—Live at Teatro dell Arte in Milan, Italy on October 11, 1964 / Miles with: Wayne Shorter, Herbie Hacock, Ron Carter, Tony Williams/

Tegnapelőtt akadtam rá a YouTube-on véletlenül! Egy jelöltemet töröltem azonnal és ezt tettem a helyébe! Ez borzasztó jó ma is, modern és lesz is!

ÉS MICSODA TÁRSASJÁTÉK!!!

>

 

Fotó: Irk Réka