fbpx

Ki mit hallgat / László Attila

2020. április 27.

A zenésznek a zene nem csak hivatás, kenyérkereset vagy megszállottság, de mindenek felett örömforrás. A MagyarJazz újabb sorozata keretében munkatársunk, Pallai Péter kérdezi a magyar jazzvilág nagyjait, mi az a tíz zenedarab, amit a legszívesebben hallgat saját épülésére, amikor éppen nem szakmázik?

László Attila top 10-es listája:

 

  1. Weather Report: Barbary Coast

A Weather Report számomra minden idők egyik legjobb jazz zenekara. Nagyjából ennyi…
A csillagok állása is olyan volt ennél az összeállításnál…

 

  1. Oregon in Moscow / Oregon with the Moscow Tchaikovsky Symphony Orchestra

Különleges hatású lemez, az Oregon együttes Moszkvában vette fel a Tchaikovsky Symphony Orchestrával. Egy időben „széthallgattam” ezt a tételt, nem tudtam betelni vele. A zene, a hangszerelés, a megszólalás… Amikor 2013-ban Németh Ferivel Los Angelesben vettük fel közös lemezünket, a keveréshez egy ottani zseniális hangmérnököt ajánlottak, Richard Breen-t. Mikor beléptem a stúdiójába és megláttam a falon ezt a lemezt a munkái, trófeái között, rajta a Grammy-díj szalagjával, lehidaltam.  Már tudtam, hogy jó helyen vagyunk!

László Attila és Németh Ferenc közös albumán, a Bridges of Souls-on is a hangmérnök Richard Breen (a szerk.)

 

  1. Hubert Laws, McCoy Tyner: Shades Of Light

Hubert Laws kompozícióját olyan egyéniségek játsszák vele a felvételen, mint pl. McCoy Tyner vagy Stanley Clarke. Ez a szám vagy 10 éve állandó standard az L.F.Z.E. improvizációs gyakorlatain is, szívesen tanítom minden alkalommal, mert igazi jazz-zene. Fantasztikus szólók, zenész egyéniségek, mindenki máshogyan közelít hozzá. A harmóniaköre első ránézésre egyszerűnek tűnik, aztán kiderül, hogy nem az : ) De, hát ezen a felvételen zseniális zenészek játsszák.

  1. Pat Metheny: All The Things You Are

Felvétel a hőskorból, Pat Metheny gitározása ezen a felvételen is magával ragadó. A különleges intenzitás, egyéni út, amit elkezdett a játékában, itt már kiteljesedett. (A gitárszóló 4:30-nál kezdődik a felvételen.)  

 

  1. L.F.Z.E. Big band diplomakoncert Müpa: Blue Daniel

Ezt a darabot Rob McConnell hangszerelésében az L.F.Z.E. diplomakoncertjén játszottuk a Müpában 2007-ben. Rob McConnell mestere a hangszerelésnek, és ebben a darabban a harsonakórus és a szólisták kiemelt szerepet kapnak. Egy kis adalék ahhoz, hogy milyen jó pozanosaink vannak idehaza. Az egész felvételt kedvelem, mert kicsit arról is árulkodik, hogy milyen jó légkör uralkodott a zenekarban.

 

  1. Joni Mitchell: The Dry Cleaner from Des Moines

Emblematikus felvétel, Joni Mitchell, Jaco Pastorius, Michael Brecker, Don Alias játékát együtt hallgatni sok év után is élmény!

 

  1. George Benson, McCoy Tyner: Stella By Starlight

George Bensontól sok minden felkerülhetne erre a listára, korszakalkotó gitáros. Ezt a felvételt most azért választottam ki, mert – mikor kb. 10 éven keresztül minden olyan koncertjére elmentem, ahol a „környéken” játszott – láttam közös zenekarukat McCoy Tynerrel. Wiesenben a Jazz Fesztiválon a Stellát is játszották. A színpad oldalánál Chick Corea és John Patitucci nagy odaadással figyelte őket, Corea látható gesztusokkal éppen Tyner különleges billentéséről magyarázhatott valamit Patituccinak.

 

  1. Eric Gales: Voodoo Child

Eric Gales! Olyan sok nagyszerű blues gitáros van a földön. Számomra mégis a világító csillag köztük Eric Gales, már jó pár éve. Először koncert videófelvételeket láttam róla, érezhetően teljesen belülről jövő módon törnek elő a dallamai, ritmusai.
Na, ez az! Jimi Hendrix óta várja a közönség azt a természetes őserőt, eredetiséget, amit ő hozott a blues gitározásba. Sokan és sok mindent megtanultak tőle, és a blues zenéről általában. De itt nem megtanulásról van szó!
Ez maga a blues… csak éppen úgy, ahogy ő szereti.

 

  1. Miles Davis & The Gil Evans Orchestra: The Duke / Dave Brubeck

Legendás darab! Micsoda szerzemény, micsoda hangszerelés, micsoda megszólalás… 

 

  1. Prince: The Everlasting Now

Legyen egy funky is a listán, a zseniális Prince Miles Davis egyik kedvence volt. Egyébként evezés közben a Dunán ilyet a legjobb hallgatni. Ki van próbálva.

 

 

Fotó: Nagy Attila/Müpa