fbpx

Miklós Gányi Trio: The Angle of Reflection

2019. október 25.

Ezen az egyszerű, de nagyszerű albumon – két kivétellel – jazzstandardek helyett popdalok jazzes átdolgozásait és saját szerzeményeket hallhatunk modern mainstream felfogásban, egy olajozottan működő triótól, amelyben minden zenész érvényesülhet anélkül, hogy elnyomná a többieket.

Ez sokat elmond a zongorista Gányi Miklósról, az együttes vezetőjéről.  A számok a Thelonious Monk emlékének ajánlott, szvingelő nyitó darabtól eltekintve, elmélyültek és visszafogottak. A szóban forgó „Blues For Monk” Gányi saját szerzeménye, és kisebb flottademonstráció a trió erényeiből. A második szám, a Swedish House Mafia slágere, a „Don’t You Worry Child” balladisztikus átdolgozása már tükrözi az album fő vonulatát, a különböző műfajok közötti átmenet lehetőségeinek feltárását. Pecek Lakatos András poliritmikus és ötletes dobjátékára épül fel a téma, Oláh Péter rövid, de roppant ízléses bőgőszólójával fűszerezve. Megjegyezném, a Gányi Trió kezelésében jobban kidomborodik a téma szépsége, mint az eredetiben.  Simon and Garfunkel emlékezetes „Sound Of Silence”-e szintén gyönyörű átdolgozásra talál, melynek hangulata közel áll az eredetihez. Gányi saját szerzeménye, a „Tango” engem leginkább az egykori Dave Brubeck Quartet klasszicizáló megközelítésére emlékeztet. Ezt követi egy remekbeszabott főhajtás a nálunk érdemtelenül kevéssé ismert, korát megelőző zongorista, a néhai Paul Bley előtt. A két Stevie Wonder-szám, a „Ribbon In The Sky” és az „I Can’t Help It” szívhez szóló, megható, színtiszta jazzballada, de valamilyen szinten teljesen hű a nagy énekes–komponista szelleméhez. Az albumot az elején említett két jazzstandard, a múlhatatlan szépségű „I Fall In Love Too Easily” és a „Stella By Starlight” fejezi be, az utóbbi Gányi Miklós szólótolmácsolásában.

Gányi játéka pontos, nagyon kifejező, minden sallangtól és maszatolástól mentes. Oláh Péter bőgő játéka maga a tömör gyönyör, és Pecek Lakatos András az ötletesség és visszafogottság magasiskoláját nyújtja. Akinek derogál magyar lemezt venni, emlékeztetném, hogy ez már a második albumuk, amely a japán Atelier Sawano kiadó gondozásában jelent meg.  A kiadó Szőke Niki öt albumát forgalmazza, amelyből három az utolsó szálig elkelt, Robert Lakatostól (Szakcsi Robi) pedig nyolcat, amelyből szintén hármat már felvásárolt a közönség.

 

Atelier Sawano

AS166

 

  1. Blues for Monk
  2. Don’t You Worry Child
  3. Sound of Silence
  4. Tango
  5. Rhythm-Luap Yelb-
  6. Ribbon in the Sky
  7. I Can’t Help It
  8. I Fall in Love Too Easily
  9. Stella by Starlight

 

Közreműködnek:

Gányi Miklós - zongora

Oláh Péter - bőgő

"Pecek" Lakatos András - dob

 

 Gramofon másodközlés