fbpx

Möntör Máté etűd-válogatásai

2021. augusztus 08.

Möntör Máté jazzgitáros 2019-ben végzett a Zeneakadémia jazzgitár szakán. Ebben az évben jelent meg szólólemeze: Alone with the Past.

A pandémia ellenére a tavalyi éve sűrűn telt, mert Vas Bence lemezén is szerepelt, de a Jazz Friends legújabb lemezén is fontos szerepet vállalt.

Nemrég jelent meg 13 db-ból álló transzkripció (etűd)-válogatása könyv alakban: Jazz Guitar Etudes 

 • MagyarJazz: Nem ez az első, hogy transzkripcióid (kiadvány, könyv) jelennek meg. Melyik volt az első kiadványod?
 • Möntör Máté: A 2019-ben megjelent Hungarian Jazz Transcriptions című anyag volt az első hasonló kiadványom. A könyv magyar jazzművészek lekottázott improvizációit tartalmazta magyar és angol nyelvű életrajzokkal, valamint CD melléklettel kiegészítve. A jelenlegi kiadvány ettől elsősorban abban különbözik, hogy kifejezetten gitárra íródott, és a hangszeres játék fejlesztésének céljával megalkotott etűdöket tartalmaz.

 

 • MagyarJazz: Miért tartod fontosnak az etűdöket?
 • Möntör Máté: Alapvetően mindig is lekötöttek a kottázáshoz vagy zeneelméleti fejtegetésekhez kapcsolódó tevékenységek. Amióta elkezdtem hangszeren játszani, azóta folyamatosan része az életemnek a transzkripciók és etűdök gyakorlása, szeretem ezzel tölteni az időmet. Azt hiszem, hogy a koncerteken, próbákon, utazásokon zajló tapasztalatszerzés mellett a transzkripciójáték adja az egyik legnagyobb zenei rálátást. Nagy iskola ilyen formában megismerkedni ez előttünk járó generációk zenei elképzeléseivel.

 

 • MagyarJazz: Az új könyved milyen átiratokat tartalmaz?
 • Möntör Máté: Az új könyv tizenhárom jazzgitár etűdöt tartalmaz kotta és tabulatúra formájában. Hat négyeshangzat bontásra épülő egyszerűbb darabot, valamint hét élőzenei lüktetésű, kvázi transzkripció jellegű etűdöt. Mindegyik egy-egy jazz standard harmóniakörére íródott.

 

 • MagyarJazz: Mondanál egy-két példát a könyvből?
 • Möntör Máté: Az alkotás során lényeges szempont volt, hogy népszerű és sokat játszott standardek szerepeljenek a könyvben. Néhány példa a személyes kedvenceim közül: All The Things You Are, It Could Happen To You, Oleo, Bebop Blues.

 

 • MagyarJazz: Azt írod, hogy magyar és angol nyelvű szöveg található a könyvben. Milyen szövegeket írtál?
 • Möntör Máté: Mivel a könyv lényegi részét adó kották és tabulatúrák nyelvtől függetlenül értelmezhetőek minden zenész számára, indokoltnak tűnt, hogy a szöveges részek is megjelenjenek angol nyelven, így adva lehetőséget az esetleges külföldi használatra. Emiatt a kiadványban az általam írt előszó, a rövid magyarázatok, valamint a Horányi Sándor által írt ajánlás is megtalálható mind angol, mind magyar nyelven. A fordításért hálás köszönet illeti Petneki Ábelt!

 

 • MagyarJazz: Kiknek ajánlod? Hol lesz kapható?
 • Möntör Máté: A kiadvány elsősorban azoknak készült, akik a jazzgitározást haladó szinten tanulják/művelik, de nagy szeretettel ajánlom bármilyen más hangszeresnek is. Annak ellenére, hogy bizonyos gitárra írt dallamvezetések esetenként nem kompatibilisek például a fúvós hangszerek hangterjedelmével, úgy gondolom, hogy más hangszereseknek is érdekes lehet belelátni kicsit a gitár adta szólisztikus lehetőségekbe. A könyv július közepe óta elérhető a Kaláka Zeneboltban, a Liszt Ferenc Zeneműboltban, valamint a Kodály Zoltán Zeneműbolt és Zenei Antikváriumban.

 

 • MagyarJazz: Úgy ismerlek, hogy már megvan a következő terv a fejedben. Elárulod, mi lesz az?
 • Möntör Máté: A következő kiadvány egy elektronikus zenei nagylemez, amely szeptemberben érkezik a Vinyl Digital német kiadó gondozásában. Az album és a keverés már elkészült, csak a promóció és a megjelenés van hátra. Az anyagon a sokszínű gitárhangzásoké a főszerep. Zenei szerkezetében nem feltétlenül áll közel a jazzhez, szabadsága és improvizatív jellege miatt azonban annál inkább.

 

 • MagyarJazz: Hol fogsz legközelebb koncertezni?
 • Möntör Máté: Jazzt legközelebb augusztus 11-én játszom, a Dürer Kertben a Jazz Friends zenekarral leszek hallható.

 

Fotó: Möntör Máté