Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
4
10
18
20
26
27
28
29
30

GetCloser JazzFest – Harcsa Veronika - Gyémánt Bálint interjú

2020. február 28.

A GetCloser JazzFest jövő héten kezdődik. Március 4-én egy kevésbé ismert osztrák zenekar nyitja a fesztivált, ám másnap, március 5-én csütörtökön három jól ismert jazz-zenésszel találkozhatnak, akik ellátogatnak a MoM-ba. Ezen az estén két zenekar fog fellépni, egy duó és egy trió. Az első Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint közkedvelt duója, a második Lukács Miklós új nemzetközi triója.

Az estről nincs sok információnk, ezért megkértem Harcsa Veronika énekesnőt és Gyémánt Bálint jazz-gitárost, meséljenek egy kicsit műsorukról.

 

 • MagyarJazz: Nem is volt olyan rég, mikor megalakítottátok közös duótokat a Zeneakadémián. Mi az, ami anno összehozott benneteket?
 • Harcsa Veronika: Bálinttal 2008-ban együtt diplomáztunk a Zeneművészetin, ekkoriban kezdtünk együtt dolgozni, de eleinte sosem duóban. Az akkori quartetembe hívtam vendégként Bálintot, majd az évek során fokozatosan egyre szorosabb szakmai és baráti kapcsolat alakult ki köztünk, együtt alapítottuk másik két zenésszel a Bin-Jip zenekart, majd 2011 végén kezdtünk kifejezetten duóban zenélni. Az első próbáktól valódi játszótérnek éreztük ezt a minimalista felállást, Bálintnak nagyon jól áll a perkusszív technika, és mindketten számos szerepet fel tudunk venni, bármelyikünk lehet szólista, kísérő vagy épp egyenrangú társ a zenei párbeszédben.

 

 • MagyarJazz: A teltházas koncertek azt mutatják, hogy ennyi év után is meg tudtok újulni, még mindig friss és modern zenét tudtok játszani. Nyolc közös lemezetek készült az évek folyamán. Mi az, ami szerintetek változott, és mi az, amit nem engedtek megváltozni?
 • Harcsa Veronika: A nyolc közös lemezünkben benne vannak a régi quartetem és a Bin-Jip lemezei, és persze a három duólemez, amiből az utolsót egy fantasztikus belga ritmusszekcióval vettük fel, tehát csak a magja a duó. Ami a sokféle felállás és változatos témájú dalok során nem változott, az a felfedezőszándék, hogy mindig új izgalmat keresünk a zenében, elsősorban saját magunk számára, amiből persze a közönség is részesül. A másik állandóság az egymásba vetett bizalom, ami egyben bátorságot is ad a felfedezéshez.
 • Gyémánt Bálint: Szerintem Veronikával nagyon hasonlóan gondolkodunk alapvetően a zenélésről és az improvizációról. Zenei ízlésünknek hatalmas közös metszete van, de épp a különbözőségeink teszik igazán izgalmassá a munkánk gyümölcsét. A kísérletezés és a megújulás fontos alappillérei a duónknak. Mindig a saját hangunkon szeretnénk megszólalni a zenénkben, az pedig külön öröm, hogy ebben a közönség is követ bennünket.

 

 • MagyarJazz: Az énekhang és a gitárhang felismerhető, azonosítható rögtön minden kompozíción, tehát maga az előadó felismerhető, a személyiség átjön, ami szerintem az egyik legfontosabb. Szerintetek ez a sikeretek titkának egyik összetevője? Fontos egy előadó személyisége?
 • Gyémánt Bálint: Az, hogy valaki a lehető legmagasabb szinten tud a hangján vagy a hangszerén megszólalni, manapság alapkövetelmény. A Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban is rengeteg tehetséges fiatallal dolgozom, akik felkészültek, virtuózok, néhányan pedig a világ bármelyik iskolájának felvételijét is sikerrel teljesíthetik.
  A legfontosabb összetevő ebben a műfajban, mindig az egyéniség lesz. Az, hogy van-e saját történeted, amit szeretnél átadni a hallgatónak. A Jazz műfajában szerintem ez nem fontos, hanem a legfontosabb.

 

 • MagyarJazz: A március 5-ei koncerten is várhat különleges meglepetést a közönség? Mivel készültök?
 • Harcsa Veronika: Mindig előre nézünk, és már dolgozunk új dalokon, amikből egy csokornyit a GetCloser fesztiválon mutatunk be. Szeretjük a közönséget bevonni az alkotói fázisokba, a visszajáró hallgatók tanúi lehetnek, ahogy formálódnak, érnek a dalok, már a lemezfelvétel előtt.

 

 • MagyarJazz: Mikor jelenik meg a következő közös lemezetek? És hol koncerteztek még együtt?
 • Harcsa Veronika: Augusztusban vesszük fel a következő lemezt, az előző, Shapeshifter címűhöz hasonlóan Nicolas Thys bőgőssel és Antoine Pierre dobossal. A duó kibővített verziójaként fut a nemzetközi quartet felállás, amivel ebben a szezonban elsősorban Nyugat-Európában koncertezünk, de a nyáron a Kobuci kertbe és a Művészetek Völgyébe is eljön velünk a belga ritmusszekció. Bálinttal duóban is folyamatosan koncertezünk, a soron következő állomásokról a facebook oldalunkon a legegyszerűbb tájékozódni.

 

 • MagyarJazz: A nemzetközi quartettel lesz még hazai koncertetek, esetleg új lemezetek?
 • Gyémánt Bálint: Ahogyan már Veronika is említette, mindig a jövőbe tekintünk, így a március 5-i koncerten már adunk ízelítőt a 2021-ben megjelenő lemezünkről. Ezt is quartetben rögzítjük, de annak sem kell aggódnia, aki a duó intimebb hangvételét keresi.
  Lesznek koncertek egész Európában mindkét formációval, de legközelebb találkozunk március 5-én. smile