fbpx

Csapó Krisztián hazaérkezett és „All Star” csapattal ad koncertet csütörtökön

2022. április 25.

Művésznevén, azaz KRIZ néven jelenik meg első nagylemeze a harsonás Csapó Krisztiánnak. Ez alkalomból a belvárosban lévő Akváriumban tart nagyszabású koncertet csütörtökön (április 28-án), amin több sztárvendég is fellép.

  • MagyarJazz: Hányadik lemezed ez a mostani, mint jazz-zenész?
  • Csapó Krisztián: 25-30 lemezen játszottam már, ezek között rengeteg jazz is van, de saját nevem alatt ez az első jazzlemez. Számtalan filmzenét, videójáték zenét is rögzítünk folyamatosan. Érdekesség, hogy a közelmúltban megjelent, rekordnézettséget hozó Netflix sorozat, a Squid Game zenéjének big band részét is mi játszottuk fel: https://www.youtube.com/watch?v=XfbXuKT2_KA
    Visszatérve a jazzfelvételekre: a saját albumom mellett éppen aktuális a nemrég debütáló Nart Orchestra album, a smooth jazz szaxofonos Zolbert közelmúltban megjelent korongja, a hamarosan megjelenő László Attila Fusion Circus CD és például a fúziós zenét játszó, Nagy Ádám gitáros által vezetett Wörk Projekt, ahol többek között Pecze Balázzsal és Borlai Gergővel zenéltünk együtt.

 

  • MagyarJazz: Mi a címe a lemeznek? Miért pont így nevezted el?
  • Csapó Krisztián: A címe: The Journey Home. A lemez kapcsán háromféle hazaérkezésre asszociáltam.
    Az egyik a fizikai utazás. Sokat dolgoztam óceánjáró luxushajókon amerikai- és brit színházi zenekarokkal. Ezalatt az idő alatt több, mint 90 országba eljutottam (persze ebben zenekari turnék, koncertek is voltak), ami meghatározta az életemet. Az elmúlt években már fizikailag itthon vagyok, mégis úgy érzem, hogy az életem most halad igazán előre.
    A második gondolat azzal függ össze, hogy eddig kizárólag más előadók lemezein, koncertjein játszottam, hosszú volt az út, mire a 30-as éveim második felére összejött egy általam megálmodott csapat és zenei anyag. Remélhetőleg ezt még sok szóló lemez követi!
    A harmadik gondolat magánéleti-jellegű. Amikor a feleségemre Zsófira és a két csodálatos gyermekünkre, Olivérre és Hannára gondolok, egyértelműen érzem, hogy a helyemen vagyok, végre hazaérkeztem!

 

  • MagyarJazz: Jelenleg a Budapest Ragtime Bandben, a László Attila Fusion Circusban, a Nart Orchestrában és a BJC Big Bandben is játszol. Milyen jazz-zenészekkel leptél már fel eddig?
  • Csapó Krisztián: Big bandek és kisebb létszámú formációk tagjaként olyan előadókkal volt szerencsém koncertezni, mint a Latin Grammy-díjas Nestor Torres fuvolista, Ed Neumeister, Ryan Quigley, Eric Miyashiro, Louis Dowdeswell, Alistair White, Trevor Mires... de kiemelkedő hazai muzsikusokkal/énekesekkel is volt lehetőségem együtt muzsikálni, mint Gyárfás István, Deseő Csaba, Szakcsi Lakatos Béla, Tommy Víg, Szőke Nikoletta, Elek István, Fekete-Kovács Kornél, Makovics Dénes, Németh Ferenc... és zenekarokkal, mint a Modern Art Orchestra, a Stúdió 11 vagy a Budapest Jazz Orchestra.
    Természetesen a felsorolásból nem hiányozhatnak a lemezen és a koncerten szereplő további muzsikusok sem, de róluk majd később beszélek.

 

  • MagyarJazz: A csütörtökön megjelenő lemez anyagát még ősszel kezdtétek felvenni.
  • Csapó Krisztián: A lemezfelvétel szeptember elején volt a törökbálinti SuperSize stúdióban, két nap alatt rögzítettük az albumot. Ez persze jellemző a jazzformációkra, de az apparátus nagy méretéhez képest meglepően gyorsan és gördülékenyen ment a felvétel azzal együtt is, hogy mindenki egyszerre játszott.

 

  • MagyarJazz: Milyen koncepcióra építetted fel az anyagot? Kiknek a kompozíciói, hangszerelései kerültek rögzítésre? Mire számíthat a hallgató, milyen stílusok lesznek hallhatóak, milyen világba csöppennek bele?
  • Csapó Krisztián: A koncepció az volt, hogy ez egy olyan szóló lemez legyen, ahol a zenésztársak is nagy szerepet kapnak. Biztosan lesz olyan album is, amit az elejétől a végéig csak a harsona ural majd, de itt kaptak bőven szerepet a trombitások, a szaxofonosok, a gitárosok, a rhodes, a basszusgitár és a dob is.
    Az albumra rajtam kívül Tálas Áron, Varga Dániel, Borlai Gergő, Ladányi Gábor és Soso Lakatos írt kompozíciókat.
    Hogy mire számítson a hallgató? Ami számomra fontos volt: a fúvósok használata, a rhodes hangzása, a groove és a kiemelkedő szólók.

 

  • MagyarJazz: Miért volt fontos, hogy saját lemezed jelenjen meg?
  • Csapó Krisztián: Úgy éreztem, hogy mostanra kristályosodott ki bennem, hogy mik azok a zenei nüanszok, amik fontosak számomra, mi az a stílus, amiben igazán jól érzem magam és persze felgyülemlett a zenei mondanivaló is. Emellett most volt minden adott: lehetőség volt egy all-star csapattal muzsikálni, mögénk állt egy kiadó (Hunnia Records) és adott volt egy kiváló stúdió is.

  • MagyarJazz: Kik játszanak a lemezen? Kik fognak a lemezbemutatón fellépni?
  • Csapó Krisztián: Borlai Gergő, Hadrien Feraud, László Attila, Ryan Quigley, Fekete-Kovács Kornél, Tálas Áron, Pecze Balázs, Soso Lakatos, Ladányi Gábor, Mike Gotthard, Kováts Gergő, Meggyes Ádám, Gudics Martin, Varga Dániel és Gyurics Tamás játszanak a lemezen.
    A lemezbemutatón az albumon szereplő muzsikusok döntő többsége ott tud lenni, nagy örömömre Borlai Gergő és Hadrien Feraud is csatlakozik, közvetlenül a Frank Gambale európai turné után.

 

  • MagyarJazz: Hol és mikor lesz hallható a lemez anyaga?
  • Csapó Krisztián: Április 28-án 20:00-tól az Akvárium klub. Mindenkit sok szeretettel várunk, nagyszerű este lesz!
    https://www.facebook.com/events/921626321758957
    https://akvariumklub.hu/programok/kriz/

    Nagyon köszönöm a Hunka Róbert és a Hunnia Records, valamint Bolyki György és a Szikra Projekt nélkülözhetetlen támogatását, amivel lehetővé tették a lemez és a koncert létrejöttét is!

Egy kis kedvcsináló:

Fotó: Bolyki Marci, Csapó Krisztián, Zsilinszky Flóra

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005