fbpx

Interjú Bacsó Kristóffal a saját vírushajtásáról

2021. december 06.

Ismét koncertre készül a Modern Art Orchestra. A tavaly elindított Art of Virus program #7-es ágát fogják bemutatni december 12-én, vasárnap a BMC Házban.

Ahogy arról már többször írtunk, a MAO izgalmas ötletet indított el tavaly májusban, a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél 9 hangból hozott működésbe 9 ágat, neves szerzők bevonásával, melyhez nemcsak hazai, hanem külföldi komponisták is csatlakoztak meghívás útján. Ehhez készült egy program a Phonic Chat jóvoltából, amivel könnyű nyomon követni, ki mit alkotott. Egyik ágat már tavaly augusztusban meghallgathattuk a Nexus Lineup jóvoltából. Azóta pedig rendszeresen műsorra tűzi a big band az egy-egy ágból született, meghangszerelt kompozíciókat. Ezúttal a Zeneakadémia Jazz Tanszék vezetőjének, Bacsó Kristóf ága következik, ahol általa a programba meghívott, a cseh jazz szcéna egyik vezető gitárosa lesz a vendég, David Dorůžka.

  • MagyarJazz: Mit szóltál, mikor Kornél elárulta, mire készül a vírus miatti lezárás alatt? Előre megbeszéltétek, hogy nem csak hazai zenészeket kértek fel, sőt, hogy nem csak jazz-zenészeket kértek fel?
  • Bacsó Kristóf: Először nem igazán értettem az egész koncepciót, de hosszú átbeszélések után kirajzolódott a projekt lényege és a benne rejlő lehetőség. Azt kell, hogy mondjam a végeredmény messze felülmúlta az elképzeléseimet, szerintem egy nagyon izgalmas és magas színvonalú dolog jött létre, mely
    nemzetközi viszonylatban is különlegesnek számít, nem véletlen, hogy ilyen sok zeneszerző vesz részt benne a világ minden tájáról.
    Kornél mindenkire rábízta, hogy kinek küldi el a maga mutációját. Mivel a vírus maga sem ismer határokat, így azt gondoltam, hogy én is így teszek, egy cseh jazzgitárosnak és egy magyar klasszikus zeneszerzőnek küldtem tovább az anyagot, így az országhatárt és a jazz műfajának határait is átléptem. Egyébként Kornél már az elejétől fogva tudatosan ebben gondolkozott, hiszen az első ág Eötvös Péter nevéhez fűződik, a második, harmadik negyedik és ötödik ág vírusait pedig egy angol, egy lengyel, és két amerikai zenész szórta szét a világban. Nem titkolt célja és hozománya ennek a projektnek, hogy a nemzetközi kapcsolatokat felmelegítse, és új zenei összefonódások szülessenek.

 

  • MagyarJazz: Eddig mely ágak hangzottak el koncerten?
  • Bacsó Kristóf: Eddig Brian Cherette és Korb Attila ága hangzott el, illetve nyáron adtunk egy koncertet, amelyen az összes ág anyagából kapott a közönség egy kis ízelítőt.

 

  • MagyarJazz: Két zeneszerzőt nomináltál. Miért pont rájuk esett a választás?
  • Bacsó Kristóf: Igazából az volt a koncepcióm, hogy Kornél hangjaiból egy nagyon mainstream – a tőlem megszokott zenei hangzáshoz nem annyira közel álló - jazz big band darabot írok és két teljesen más irányba küldöm el, kíváncsian várva, hogy mi lesz belőle. Az egyik ágat Horváth Balázs zeneszerző növesztette tovább, mely egy kortárs zenei közegbe vitte el a hangzást, és számos izgalmas kortárs darab született. A másik ágat David Doruzka vitte tovább, aki egy modern jazz hangzás felé vitte el a darabom folytatását.
    Nagyon megörültem annak, hogy ez az ág eljutott egészen Dél-Amerikáig, ahol az ottani zenei hagyomány is beépült a mutációkba.

 

  • MagyarJazz: Mennyire vagy elégedett a saját ágaddal?
  • Bacsó Kristóf: Nagyon elégedett vagyok, 5 földrészről 51 zeneszerző írt erre az ágra.

 

  • MagyarJazz: Subicz Gábor egyik koncerten elárulta, hogy nem is olyan könnyű a sokféle és összefüggéstelen zenéből egységet kovácsolni. Komponálás szempontjából, milyennek tartod az ágadat? Úgy látom, hogy van finn, norvég, svéd, szlovák, cseh, osztrák, olasz, német, kolumbiai, egyiptomi zeneszerző.
  • Bacsó Kristóf: Hát nem egyszerű ilyen kicsi és különböző zenei gesztusokból egy önálló hosszabb darabot összefércelni, de az biztos, hogy egy izgalmas feladat. Egyébként számos olyan darab született, amely önmagában megállja a helyét.

 

  • MagyarJazz: A fejlesztői, programozói munkába mennyire láttok bele? Gondolom nem mindent lehetett automatizálni, hogy adatbázisba kerüljenek rögtön a hangfájlok, a biográfiák. Nektek sok munkátok van a projekttel?
  • Bacsó Kristóf: Az elején, amikor fel is vettük a darabokat, sok munkánk volt vele. De maga a technikai megvalósítás az nem a mi dolgunk volt, mi a felvételek előkészítésén és befejezésén dolgoztunk. A webfelület nagyon jól van kitalálva, így minden zeneszerző maga meg tudja oldani ezen feltöltéseket.

 

  • MagyarJazz: Ha esetleg valakit többször is felkértek, akkor ő kapcsolódhat másik ághoz is? Vagy csak egyik ágon alkothat egy zeneszerző? És mi volt a koncepciótok azzal az esettel, ha megakad egy ág növesztése, ahogy látom, van egy pár ilyen hajtás?
  • Bacsó Kristóf: Nem voltak ilyen szabályok lefektetve, ahogyan a vírus ugyanazt az embert többször is megfertőzheti és ahogy elpusztulhat, az ebben a projektben is lehetséges.

 

  • MagyarJazz: December 12-én a hetes ágat fogjátok bemutatni az Art of Virusból. Ezen kívül még mit tűztök repertoárra?
  • Bacsó Kristóf: Lesz néhány önálló darab, illetve lesz egy pár darab melyeket egy hosszú zenei egységbe próbáltam összefűzni. Még nyáron írtam az én mutációmhoz egy folytatást, ezt szintén előadjuk. Az este második felében David Doruzka kompozícióit szólaltatjuk meg, melyek között van nagyzenekari és kiszenekari felállásra meghangszerelt darab is.

 

  • MagyarJazz: Közel egy éve vezeted a Zeneakadémia Jazz Tanszékét. Hogy érzed, jól halad a munka? Amiket elterveztél, meg tudtad valósítani? Marad annyi időd a saját zenekaraidra és a MAO-ra, amennyit szeretnél?
  • Bacsó Kristóf: Úgy gondolom, hogy jól vettem az első évet: számos dolog megvalósult abból amit terveztem – terveztünk a kollégáimmal. Fiatal kollégák kezdték meg a munkát a tanszéken – Tzumo, Ávéd János, Oláh Krisztián és Tálas Áron személyében, idáig két nagyon jó mesterkurzusban volt részünk Dré Pallemarts és Dresch Mihály vezetésével, David David Doruzka adja a következőt december 13-án. Létrejött egy együttműködés az Egyetem kamaraegyüttesével, melynek debütálása szintén 13-án este lesz a Solti-teremben. Sok más egyéb dolog mellett az infrastruktúránk is fejlődik: novembertől egy gyönyörű új dobfelszerelés áll a növendékek rendelkezésére. Sajnos a pandémiás körülmények nem teszik könnyebbé a munkát, de ez van, örülök, hogy ezt a szemesztert  nagyrészt élőben tudtuk megoldani. Az utolsó kérdésedre reflektálva: idő az mindig egy problémás tényező az életemben, nehéz ilyen sokféle tevékenységet koordinálni, de igyekszem a legjobbat kihozni belőle.

 

  • MagyarJazz: Milyen terveid vannak? Lemezetek fog megjelenni? Idén még lesz koncerted?
  • Bacsó Kristóf: Terveim szerint február közepén veszünk fel egy lemezt a Bacsó Kristóf Triaddal. Bízom benne hogy minél több helyen be tudjuk majd mutatni ezt az új anyagot a nyár folyamán. A közeljövőben december 14-én a Debrecenben adjuk elő Oláh Kálmán Modern Renaissance programját a Kodály Filharmonikusokkal.

 

További információ, jegyek: https://bmc.hu/programok/mao-art-of-virus-7-bacso-kristof-feat-david-doruzka

 

Fotó: Irk Réka, MAO

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005