fbpx

Ron Carter, Jack DeJohnette, Gonzalo Rubalcaba – Skyline

2022. február 08.

A kubai zongorafenomén 91-es Dominikai Köztársaságba emigrálása után 1996-ban Miamiban a kubai diaszpóra kellős közepén telepedett le. Addig a látóhatáron Gatsby zöld fényét láthatta jó látási viszonyok mellett, akkor pedig olyan partnerekkel játszhatott azonnal, mint Ron Carter és Jack DeJohnette. Nem véletlen, hogy a 2010-ben a közreműködésével alapított 5Passion kiadónál (15 év és 13 lemez után szakított Rubalcaba a Blue Note-tal). Az egyik első ötlet az volt: csinálnak a triumvirátussal egy trilógiát. Mondhatnánk akkor, hogy a pianista sorrendben 34. albuma egy nosztalgialemez – de nem az. Inkább egyéni karakterű mainstream jazz, lendületes ritmusszekcióval és jellegzetes groove-val. Vagy, ha úgy tetszik, lenyűgöző zenés beszélgetés afro-kubai ritmusban.

Ez nem az a trió, amikor egy kivételes tehetséget szolgált ki kellő alázattal két partnere. Ez a kegyelmi pillanatok triója, mikor három egyenrangú, egymásra figyelni tudó teremtő tehetség ült le a hangszerek mellé.  

Mi adja a kubai jazz igazi egyedi ízét és zamatát? Az, hogy ott soha nem szakadt el a jazz és a tánc egymástól. Egy fieszta sosem fordul köldöknézős elborultságba, mert a közösség élni akarásának és életörömének kifejezése. Pallai Péter kérdésére tehát, hogy lehet-e táncolni a jazzre, ők a világ legtermészetesebb módján válaszolják: kell. Aki kételkedik ebben, az hallgassa meg a nyitó felvételt érvként: ez a Lágrimas Negra. Az 1920-as évek kubai slágere hamisítatlan afro-kubai boleróvá változik, még annak is meglepetést okozva, aki ismeri a Buena Vista Social Club interpretálásában. Rubalcaba két szerzeménye a Promenade és a Siempre Maria a kubai lélek melankolikus árnyalatát teszi fel a vászonra, jól passzol ebbe a trendbe a lemezen a másik kubai standard a Novia Mia is. A trióprojekt első lemezén Carter is kettőt tett a közösbe a Gypsy-t (eredetileg 1979-ben került fel a Chick Coreával közös albumára) és a Quite Place-t, DeJohnette hozta a Silver Hollow-t (a New Directions interpretálása 1978-ból megszállottaknak ismerős lehet) és Ahmad the Terrible kottáját.

A végére pedig egy valódi kuriózum került. A felvétel véget ért, de a triumvirátus úgy döntött, hogy örömködnek egyet. A hangmérnök is merjen rögtönözni, Jeff Anderson kiment a stúdióból, de minden műszert bekapcsolva hagyott. Az utolsó felvétel, a RonJackRuba tehát neki köszönheti lemezre kerülését.  

A swing örök újjáéledésének ünnepe ez a lemez. Nem lehet megunni.

 

Album: Skyline
Kiadó: 5Passion Records
Megjelenés: 2021

 

A felvételek:

  1. Lagrimas Negras 6:52
  2. Gypsy 9:02
  3. Silver Hollow 6:42
  4. Promenade 6:44
  5. Novia Mia 3:26
  6. Quite Place 4:46
  7. Ahmad the Terrible 7:36
  8. Siempre Maria 7:55
  9. RonJackRuba 7:37

    Teljes hossz: 60:40

Zenészek:

Ron Carter - bőgő
Jack DeJohnette - dobok
Gonzalo Rubalcaba - zongora

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005