fbpx

Esti jazzpremierek Szentendrén

A tavalyi nagy sikerű Jazz- és Borfesztivál után a szentendrei Barcsay udvarban idén a pünkösdi hétvégén lesz jazzfesztivál a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében. A programot a premierek fémjelzik – írja a Magyarjazz.hu munkatársa, Zipernovszky Kornél, aki a program szervezője.

 

            Az első nap lép fel a Coltrane Legacy, a fiatal nemzedék egyik legígéretesebb együttese. Nevükhöz méltóan a klasszikus hatvanas-hetvenes évekbeli amerikai jazz élő hagyományát folytatva az Orbán György nagybőgős vezette zenekar különlegessége, hogy három szaxofonos játszik: Soso Lakatos Sándor altszaxofonon, Molnár Sándor tenorszaxofonon, ifjabb Oláh Kálmán pedig szopránszaxofonon, részben a Coltrane-i, részben az új repertoárnak megfelelően Charles Mingus-i világot életre keltve. A hangszerelések nagy részét, ahogy a Fonó Recordsnál megjelent új lemezen is, Oláh Krisztián, az együttes zongoristája készítette.  

            A Harmónia Jazzműhellyel együttműködésben lép fel a fesztiválon Liane Carroll, akit természetesen nem kell bemutatni az olvasóknak, sem a Budapest Jazz Club közönségének. Hiszen ahogy ezen a hétvégén is, a Hollán Ernő utcában már többször szerepelt és mindig kirobbanó sikerrel. Carroll, aki énekel és magát kíséri zongorán, olyan temperamentum, amiről sok minden eszébe juthat az embernek, de talán az legkevésbé, hogy brit vagy angol. A vérbő, örömteli és izgalmas improvizációival Carroll a műfaj egyik legcsodálatosabb képviselője. Nem véletlen, hogy a Ronnie Scott’s, a Pizza Express és a 606 mind olyan londoni klubok ahol boldogan felléptetik akár szólóban, akár trióban. Pénteken Szentendrén szólóban, később pedig a Budapest Jazz Clubban trióban fog fellépni.

            A második napra is jut premier, ugyanis Lachegyi Máté az Amszterdamban élő, választékos zeneszerző–zongorista–zenekarvezető fog játszani az újjáalakított vagy inkább átalakított kvartettjével, amelynek nevet is adott: Ensemble Borealis. Ebben ugyanis a szintén Amszterdamban élő magyar Kovács Miklós a dobos, a nagybőgős Omer Govren Izraelből és Natalio Sued a tenorszaxofonos Argentínából. Valójában határozottan az új európai jazzhagyománynak megfelelő irányba tájékozódnak.

            Ezután a kifejezetten intellektuális, de azért vadnak nem nevezhető produkció után következik a Gitármágia – igazi ritkaság. Ez a zenekar eddig összesen háromszor játszott ebben a felállásban a Budapest Jazz Clubban, de idén például még nem voltak hallhatóak. László Attila gitáros Juhász Gábor gitárossal és Gyárfás István gitárossal állnak a zenekar frontvonalában. Azt lehet mondani, hogy ez talán módot ad valamiféle vetélkedésre is, persze ez a három gitáros olyan jóban van, annyira szeretik és tisztelik és főleg jól is ismerik egymás stílusát, számait, hogy meg se próbálják lejátszani egymást a színpadról, inkább lehet arra számítani, hogy egymás alá adják majd a lovat. Mind a három szólista kiváló zeneszerző is, mindegyikük saját zenekart vagy zenekarokat vezet. Egyszóval aktív és leendő gitárosoknak kötelező, annál is inkább, mert még egy ritmusszekció is erősíti ezt a produkciót, amelyben Lattmann Béla basszusgitározik és Gyárfás Attila – István fia – dobol.

            A harmadik napra is elég izgalmas produkciók következnek és ebben is lesz lemezbemutató.  Június 5-én ugyanis a Négy Hang – Négy Évszak ősbemutatója következik. Ezt a zenekart, vagy inkább azt kéne mondani, hogy énekkart ugyanis Vörös Niki alapította. Volt már egy hasonló produkció egyszer, de nem ezzel a felállással, úgyhogy most Niki (ősz) mellett Bolba Éva (tavasz), Karosi Júlia (nyár) és Bence Alma (tél) fognak szerepelni, mindegyikük az adott évszakot megtestesítve, eljátszva, elénekelve.  Ami a produkció világszínvonalú érdekessége, hogy amikor az egyik évszak bemutatkozott, az adott énekesnő úgy fogja átadni majd a helyét a következő évszaknak, hogy azért egy-két duett beleférjen. Számíthatunk arra is, hogy a négyes amolyan igazi vokálegyüttes produkcióval zárja majd a koncertet. Igazán rutinos és nagyon keresett zongorás trió adja az énekeseknek a kíséretet Cseke Gáborral, Bögöthy Ádámmal és Jeszenszky Györggyel.

            A záró produkció egy kicsit haza is beszél, hiszen Borbély Mihálynak évtizedes hagyománnyal rendelkező jazzklubja van éppen Szentendrén. De ezúttal nem a szokásos Borbély Műhely fellépésre számíthatunk, hanem Borbély Mihály Polygon néven egy szintén csupa zenekarvezetőből álló produkció fog fellépni, Borbély mellett Lukács Miklós cimbalmozik és Dés András ütőhangszereken játszik. Mind a hárman fantasztikus zeneszerzők a saját zenekaraik élén, mindig nagyon izgalmas és bátran útkereső zenék megalkotásában vesznek részt, de a Polygon más világ. Most vették föl tavasszal a trió új lemezét, úgyhogy ennek is bemutatója lesz és ahogy a Coltrane Legacy, úgy talán a Borbély Mihály Polygon is valószínűleg elhozza majd az új lemezt, hogy abból a közönség vásárolhasson is.

            A szabadtéri fesztivál idén a Barcsay udvarban belépős, de elővételben a karszalag olcsóbb. Ennek komoly vonzerőt ad, hogy a házigazda Ferenczy Múzeumi Centrum a karszalagra az érvényesség napjára ingyenes belépést ajándékoz az összes kiállítására, amely központi múzeumon kívül közel egy tucat tárlatra érvényes, a városban található közel tíz tárlatra, részletek: femuz.hu
            A Jazz Estek Szentendre kedvcsináló pódiumbeszélgetés sorozatot is indított a fesztivál előtt. Május 28-án szombat délután ötkor Fülöp Péter, a www.mikrokosmos.com szerkesztője lesz a házigazda vendége a Barcsay udvarban. Fülöp 1970 óta gyűjti a Mahler-lemezeket, Mahler Diszkográfiája számít a világon a legalaposabb referenciának. Meg fogjuk kérdezni tőle, hogy gyűjt-e jazzlemezeket is, ki vezényli a legjobban Mahlert, és hogy ki a kedvenc festője.   

 

A Ferenczy Múzeumi Centrum bemutatja: 

Jazz Estek Szentendre
Fesztivál a Barcsay udvarban (Szentendre, Dumtsa Jenő utca 10.) 

Barcsay udvar

Június 3. péntek

Június 4. szombat

Június 5. vasárnap

18:00

Liane Carroll

Lachegyi Máté

Ensemble Borealis

Négy Hang – Négy Évszak

19:30

Coltrane Legacy

Gitármágia

Borbély Mihály Polygon

Jegyárak: napijegy: 2900 Ft, elővételben május 28-ig: 2600 Ft 

 További információ: https://femuz.hu/jazz-22/

 

Fotó: Irk Réka, FB, YT

 

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005