fbpx

4. Sárkányszelídítő jazz napok – július 30. - augusztus 1.

2021. július 26.

Már a negyedik fejnél tart a sárkány Esztergomban. Vörös Laci szervezésével és az Olvasókör rendezésében kerül sor július 30. és augusztus 1. között a Sárkányszelídítő jazznapokra.

Július 30. PÉNTEK

18.00 DAS Trio

A fiatal virtuózokból álló csapat 2014-ben kezdte munkásságát, céljuk az izgalmas zenei elemek kombinálása és érzéseik zenei nyelven történő megfogalmazása. Alapvetően jazz-fusion zenét játszanak és a közöttük lévő bámulatos összhang az első pillanattól átjön, fiatalos lendületük magával ragadja a közönséget. A pimaszul technikás groove-ok és a virtuóz előadásmód meglepő könnyedséggel párosul, amire nem lehet nem odafigyelni.
Fábry Adonis/Donka – dob
Nagy Ábel – billentyűk
Sárdi Ádám - basszusgitár

20.30 Gyárfás István Trió feat. Molnár Enikő

Gyárfás István (Gyafi) több mint 30 évvel ezelőtt alapította első gitár-bőgő-dob összeállítású trióját. A zenekar játékát swinges lüktetés, színekben és tempóváltásokban gazdag előadásmód jellemzi, mely a “bebop” stíluselemeit hordozó, virtuóz szólókkal társul. Erre a koncertre a gyönyörű hangú énekesnő, Molnár Enikő is csatlakozik a csapathoz, akinek előadói stílusát a dalok érzékeny, finom megformázása mellett bájos visszafogottság jellemzi.
Molnár Enikő – ének
Gyárfás István – gitár
Oláh Zoltán – bőgő
Cseh Balázs – dob

 

Július 31. SZOMBAT
10.00 Kokopelli Jazz Matiné – ingyenes gyermekkoncert

A 7 tagú jazz formáció Magyarországon egyedülálló módon közvetíti a gyerekeknek az igényes jazz-zenét. A dalok gyermekköz-pontú szövegezése, bábok és kellékek használata és a folyamatos interakció következtében a gyerekeket észrevétlenül öleli körbe a jazz-zene telített harmóniavilága, változatos ritmusképletekkel, pezsgő instrumentális improvizációs részekkel és a jazz zenetörténet jelentősebb szólóinak megszólaltatásával.
Vörös Niki – ének
Strausz Eszter - fuvola, szoprán szaxofon
Sélley Szabolcs - altszaxofon
Varga Nóra - harsona
Vörös László – zongora
Bögöthy Ádám Viktor - bőgő
Cseh Balázs - dob

17.00 Bolba Éva Trio

A jazz műfaj egyediségét a benne rejlő szabadságnak köszönhetjük. Ennek oka nem csupán az improvizáció, hanem az örök érvényű sztenderd dallamok és harmóniák variálhatóságának kimeríthetetlen tárháza. A Bolba Éva Trió „Transcript” című műsorát első alkalommal hallhatja a közönség Esztergomban. A produkcióban elhangzó fordulatokban gazdag, kiváló hangszerelések, teret engednek a zongora, bőgő és az ének kreatív kibontakozásának.
Bolba Éva - ének
Cseke Gábor - zongora
Sárkány Sándor – bőgő

19.00 Juhász Gábor Trio

Juhász Gábor jazzgitáros és zeneszerző, 2006-ban alapította trióját. Műsorukban saját szerzeményei, valamint finoman megmunkált jazz örökzöldek egyaránt fellelhetők. „Azok a dalok, amiket az ember megír, kicsit olyanok, mintha saját szülöttei lennének: támogatni kell őket. Zenetudósok próbálták megfejteni a zene lényegét, és rengeteg analógiát találtak a szerves létezőkkel – ez nem lep meg, hiszen minden egyes zeneművet egy szerves létező, történetesen egy ember hozott létre.” (Juhász Gábor)
Juhász Gábor – gitár
ifj. Tóth István – bőgő
Jeszenszky György – dob

21.00 Borbély Mihály Balkán Jazz Project

A Borbély Mihály vezette Balkán Jazz Project zenéjében a Kárpát-medence, a Balkán és a jazz energiáit ötvözi. Koncertjeiken a népzene, jazz és világzene rajongói különleges élményre számíthatnak: erőteljes ritmusok, finoman áttetsző, lírai melódiák és fergeteges táncdallamok egyaránt megszólalnak.
Borbély Mihály – szaxofon, klarinét, tárogató, furulyák
György Mihály – gitár, buzuki
Lukács Miklós – cimbalom
Horváth Balázs – bőgő
G. Szabó Hunor – dob, ütőhangszerek

AUG. 1. VASÁRNAP
10.00 Bolba Éva és a Jazzterlánc – ingyenes gyermekkoncert

Három kiváló jazz-zenész alapította a zenekart azzal a céllal, hogy a gyerekek az élő zene segítségével interaktív módon ismerkedhessenek meg a műfajjal. A gyerekek maguk is bekapcsolódnak a hangok utánzásába, hol békakórusként, hol hangerővel segítve a zenekar munkáját. A nézők mini hangszerbemutató keretei között ismerkedhetnek meg a harsonával – a muzsikusokkal együtt vizsgálják meg a tokot, nyitják fel, mint valami csodaládát, és rakják össze.
Bolba Éva – ének
Bera Zsolt – harsona
Szili Róbert – gitár

17.00 Rafael Mário Trio

A trió 2014 tavaszán alakult, még a Zeneakadémia falai között, s azóta rendszeres fellépői a budapesti jazzéletnek. Stílusokon átívelő zenei világuk saját szerzeményeken alapul, melyekben egyaránt fellelhető a balkáni zene nyolcados lüktetése, a jazz lágy harmóniavilága és a mai hip-hop. A csapat komoly hangsúlyt fektet a kollektív improvizációra, s a számos forrásból merítő, az effekteket széleskörűen és bátran használó hangzásuk eredetiségére.
Rafael Márió - zongora, rhodes
Bartók Vince - basszusgitár
Hidász Tamás – dob

19.00 Kovács Linda-Bögöthy Ádám Duo

Kovács Linda igazi útkereső muzsikus, aki megtalálta saját hangját a jazzben. Az általa fémjelzett produkciók egyik fő ismérve a kompromisszummentes önkifejezés. Bögöthy Ádámmal alkotott duó formációjuk műsorában egy komplex és változatos zenei anyag szólal meg, melynek gerincét saját kompozíciók alkotják. Minimál ambient vagy lüktető groove egy kórusnyi énekkel megspékelve.
Kovács Linda – ének
Bögöthy Ádám – bőgő

21.00 László Attila Fusion Circus

A László Attila Fusion Circus a hazai jazz kiemelkedő szólistáit integrálja a zenekarvezető saját kompozícióit megszólaltató legújabb formációjába. Újdonság, hogy a már ismert darabok közül is jó néhány hangszerelése itt három fúvósra és ritmus szekcióra íródott, melyekben a gitár hangzása továbbra is kiemelkedő szerepet játszik. Dinamikus, ritmikus zene, melyben László Attila eredeti hangzású, sodró lendületű szerzeményei hangzanak el.
László Attila – gitár
Nagy János – billentyűk
Lattmann Béla – basszusgitár
Zombori Attila – dob
Pecze Balázs – trombita
Soso Lakatos Sándor – szaxofon
Csapó Krisztián – harsona

 

JEGYÁRAK:
Pénteki napijegy: 2000 Ft
Szombati napijegy: 3000 Ft
Vasárnapi napijegy: 3000 Ft
14 év alatt, valamint a délelőtti gyermekkoncertekre a belépés ingyenes!

 

Helyszín: Szentgyörgymezői Olvasókör, Esztergom, Andrássy u. 23.

 

Fotó: FB

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005