Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
3
7
10
27

East Gipsy Band online

2020. június 20.

Az esemény egy online koncertsorozat első állomása. A virtuális térben megvalósuló eseménysorozat azon zeneszerető közönségnek is lehetőséget biztosít az élményre, akik a távolság vagy az elfoglaltságuk miatt nem tudnak ellátogatni az élő fellépésekre. East Gipsy Banddel indul ez a sorozat június 24-én 20 órakor.

Számos művelődési ház és klub üdvözölte a kezdeményezést, hiszen megfelelő technikai eszközökön saját közönségüknek külön-külön is tudják közvetíteni a produkciót. A közösségi oldalakon megszokott online eseményektől eltérően a koncert kiváló hang- és képminőségben kerül rögzítésre, ideális internet hozzáféréssel, valós zenei élményben lehet része a nézőknek. Jelen esemény az East Gipsy Band weboldaláról, a www.eastgipsyband.com-ról érhető el, ahol egy rövid és egyszerű regisztrációt követően, jelképes belépési díj megfizetésével lehet csatlakozni az élő koncerthez. Egyéni regisztráció díja 2 EUR, szórakozóhelyek, intézmények regisztrációja 15 EUR.

Az East Gipsy Band nagyszabású produkció, mely ötvözi a roma zenei hagyományt és a jazzt. A csapat teltházas koncerteket adott hazánkon kívül is, többek közt Kanadában és az Egyesült Államokban. Hatalmas sikert arattak a legendás New York-i Blue Note-ban és a Detroit Jazz Fesztiválon is.

A zenekar vezetője Balázs József, a közép generáció egyik legtehetségesebb zongoristája, számos versenyen aratott győzelmet, például a Krakkói Jazz Juniors Versenyen a legjobb szólista díját nyerte el, de bátyja, Balázs Elemér több zenekari formációjának húzóembere. Játszott többek között Erik Truffaz-val, Stephane Belmondóval, Bobbie Watsonnal, Charlie Marianoval, Robin Eubanks-szel és Steve Houbennel, Tim Ries-szel is.

A hegedűs/gitáros Sárközi Lajos 2006-ban, 15 éves korában nyerte meg a Magyar Rádió országos jazzhegedű versenyét, fejlődése azóta is töretlen. Junior Prima díjas hegedűművészként a műfaj egyik legkeresettebb zenésze.

Oláh Vilmos, a kitűnő cimbalmos, kiválóan érzékkel hozza a tradicionális elemeket, ezzel megadva a produkció autentikus hangulatát.

Balogh Guszti énekes, gitáros, az innovatív világzene, urbánus és az autentikus cigányzene prominens képviselője. A Nomada zenekar vezetője, a Fabula Rasa zenekar tagja, de emellett számos egyéb hazai és külföldi zenekar állandó vendégzenésze is.

A bőgős Orbán György az ország egyik legkeresettebb zenésze hangszerén, lendületes, virtuóz, lehengerlő muzsikus, számtalan együttesben játszik. 2005-ben tagja volt az Avignon Nemzetközi Jazz Fesztiválon nagydíjat és közönség díjat nyert Bolla Quartetnek.

Balázs Elemér dobosként és zeneszerzőként több évtizede meghatározó alakja a magyar és nemzetközi jazzéletnek. Olyan legendás zenekarok tagja volt és tagja a mai napig, amelyekkel kiemelkedő sikereket arattak. Ilyen például a No-spa zenekar, mellyel harmadik helyezést értek el a brüsszeli Jazz Hoeilaart versenyen 1989-ben és egy évvel később az elsőnek járó díjat hozhatták el a leverkusen-i nemzetközi jazz fesztivál versenyéről. Szép eredményeket értek el a már 25 éve működő és aktív Trio Midnight együttessel is a zeneszerző-zongorista Oláh Kálmánnal és Egri János bőgőssel. A Trio Midnight saját generációjának meghatározó formációja. Ilyen siker például a Jazz Hoeilaart verseny első helyezése. Fontos szerepet töltött be Elemér életében a szintén közel 25 évet működő Creative Art Trio, amelyben a híres zeneszerző-zongorista Vukán Györggyel és a kiváló bőgőssel, Berkes Balázzsal játszott együtt. Kiemelt zenekarai voltak még: Joy, Gadó Gábor Trió, Babos Gyula Trió, Szakcsi Lakatos Béla Trió, Dés László Septet, Oláh Kálmán Sextet. Balázs Elemér részt vett számos nemzetközi jazzfesztiválon, egyebek közt Perugiában, Marciacban, Nürnbergben, Zürichben, Münchenben, Koppenhágában, Tallinban, Pozsonyban, Cineyben, Dinantban, Detroitban, Getxoban, Brüsszelben, Bécsben, Bangkokban, Torontoban, Quebecben és Londonban. Dolgozott Anette Lowmannel, Stepko Gutt-tal, Zbigniew Namyslowskival, Jukka Perkóval, Paolo Fresu-val, Stephane Belmondoval, Steve Houbennel, Lee Konitz-cal, Art Farmerrel, Pat Metheny-vel, Rick Margitza-val, Charlie Marianoval, Randy Breckerrel, Al Jarreau-val, Nicholas Paytonnel, Ben Monderrel, Dave Liebmannal, Darryl Jones-szal, Joe Lovanoval és Tim Ries-szel.

Az esemény sztárvendége Roby Lakatos, magyar hegedűvirtuóz; világzenész, a híres cigány hegedűsök egyike, Bihari János egyenes ági leszármazottja. Hatévesen a Dankó Pista emlékkoncerten a művész hegedűjével lépett fel. Tizenegy éves korában már Járóka Sándor zenekarában játszott. 1984-ben, első zenekarával Belgiumba szerződött. Tizenkét évig játszott Brüsszelben a Les Ateliers de la Grand Ile klubban. Ott alakult ki a klasszikus zene, a cigányzene és a jazz ötvözetéből álló saját stílusa. Megismerkedett világhírű muzsikusokkal, mint Yehudi Menuhin, Stéphane Grappelli, Zubin Mehta, Esa-Pekka Salonen, Maxim Vengerov. Menuhin a pártfogásába vette, mentorként segítette. Amerikai és német szerződések nyomán utolérte a világhír. Tündöklő előadói tehetsége virtuóz technikával párosul. A szaksajtó Paganinihez hasonlítja.

Az East Gipsy Band különleges, egyedi, semmihez se fogható zenei hangzásra felfigyelt a Rolling Stones legendás fúvósszekció vezetője, Tim Ries is. Tim világhírű szaxofonos, zeneszerző, zenekarvezető, zenepedagógus, a torontói egyetem jazz tanulmányainak professzora. Az East Gipsy Banddel történő közös munkájukról, és a zenekarról pedig dokumentumfilm készült, melyet az HBO Csillagfény távolság címen mutatott be több országban is.

  

A koncert kezdési időpontja 2020. június 24, 20 óra, időtartama kb. 70 perc.

Facebook esemény: https://facebook.com/events/s/east-gipsy-band-featuring-roby/3412596968764012/?ti=icl

 

Fotó: East Gipsy Band