Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
3
7
10
26
27
28
29
30
31

Fiatal zenekarok versenye lesz vasárnap a BJC-ben

2019. november 14.

A Jazz Combo Versenyt a Magyar Jazz Szövetség írta ki, és a szövetség egyik vezetője, Kollmann Gábor szervezi.

A versenyre olyan zenekarok jelentkezhettek, melyben a zenekar tagjai, sőt a zeneszerző is 35 év alatti, és még nem került a beküldött kompozíció kereskedelmi forgalomba. 5 - 10 perc hosszú versenyművekkel jelentkezhettek. Zenekari összeállítás szerint trió - oktett, vagyis 3-8 taglétszámú zenekarok jelentkezését fogadták el. Három kötelező darabot is kell játszaniuk a zenekaroknak a saját kompozíciók mellett: Chick Corea "Windows", Jerome Kern "Yesterdays", Herbie Hancock "Toys". Az első 3 helyezett pénzjutalomban részesül, és külön díjazzák a legjobb szólistát és a legjobb hangszerelést. A döntőbe jutott zenekarok versenyét vasárnap 15 órakor tartják a Budapest Jazz Club színpadán.

Kollmann Gábor szaxofonost, a Budapest Jazz Orchestra vezetőjét kérdeztem a versenyről, a döntőbe jutott versenyzőkről, és egy kicsit a saját projektjeiről is.

 • MagyaJazz: Kérlek mondj néhány szót a versenyről.
 • Kollmann Gábor: Több mint egy évtizede veszek részt szervezőként a Magyar Jazz Szövetség versenyein. Aktívan oktatok, így nekem is mindig izgalmas látni, hogy milyen produkciókkal lépnek fel, térnek vissza a fiatalok, akiket ismerek. Emellett mindig izgalmas új, egyéni zenekari ötleteket, megszólalásokat ( sound-okat ) hallani.

 

 • MagyaJazz: Az évek során, kik nyertek vagy szerepeltek ezen a versenyen, akik később szép sikereket értek el?
 • Kollmann Gábor: Határon túli és magyarországi fiatalok között is vannak szép számmal, akik itt jó eredményeket értek el. Nem szívesen emelek ki senkit a névsorból, de a mai fiatal generáció markáns egyéniségei mind voltak díjazottak vagy különdíjasok.

 

 • MagyaJazz: Hány zenekar jutott a döntőbe? És kik ők?
 • Kollmann Gábor: A Döntőbe jutott formációk:

  Dorchipelago
  Hütter Dóra – ének, kazoo
  Pethő Csaba – gitár
  Botos Norbert – zongora
  Siklai István – basszusgitár
  Borbély Bence Regő – dob


  Bolyki Tamás Quartet
  Bolyki Tamás – gitár
  Bejan Norbert – zongora
  Pál Gábor – basszusgitár
  Fábry Adonisz – dob

  Rozbora Ádám Quartet
  Rozbora Ádám – trombita
  Pohl Nándor – zongora
  Szabó Kristóf Márk – basszusgitár
  Mohai Szabolcs – dob

  Mihalovics Dávid Quartet
  Garay Anna Elza – szopránszaxofon
  Möntör Máté – gitár
  Mihalovics Dávid – basszusgitár
  Kiss Tamás – dob

 

 • MagyaJazz: A döntőbe került zenekarokat is ugyanaz a zsűri választotta ki, akik vasárnap a legjobbakat megnevezik? Kik a zsűri tagjai?
 • Kollmann Gábor: Így van, a zsűri elnöke Gayer Ferenc, tagjai Révész Richárd és Gyémánt Bálint.

 

 • MagyaJazz: Miként fog zajlani a verseny napja?
 • Kollmann Gábor: November 17-én 15:00 órakor a Budapest Jazz Clubban (XIII., Hollán Ernő u. 7.) kezdünk, majd mindenki eljátssza a pályaművét, majd a kötelező darabokból egyet. 16.30-kor eredményhirdetés, majd a győztes darabot zárásként meghallgatjuk ismét.

 

 • MagyaJazz: Pontosan mi lesz a nyertesek nyereménye?
 • Kollmann Gábor: Pénzjutalmakat ajánlott fel a Magyar Jazz Szövetség, a legjobb kompozíció és a legjobb szólista különdíjat kap, illetve fesztivál fellépési lehetőségek is lesznek a díjak között.

 

 • MagyaJazz: Hadd kérdezzelek a saját zenekaraidról is. Rengeteg zenekarban zenélsz és még a Budapest Jazz Orchestrát is vezeted. Milyen terveid vannak a közeljövőben?
 • Kollmann Gábor: Terveim mindig vannak, tulajdonképpen azon dolgozom, hogy ebből minél több megvalósuljon!
  November 24-én Zsoldos Béla szerzeményeivel, a szerző közreműködésével, december 8-án Tóth Verával egy meghitt karácsonyi programmal lép fel a Budapest Jazz Orchestra a Budapest Jazz Clubban. 2020 elején Várdai Istvánnal készülünk egy nagy meglepetésre, illetve most már biztos, hogy ismét koncertezik a BJO Peter Erskine-nel. Halper László barátommal pedig minden reményünk szerint Randy Breckerrel állunk majd egy színpadon a nyár végén. Nagyon várom a 2020-at!

Köszönöm!

 

További információk: https://www.bjc.hu/programok/eloado/jazz-combo-verseny/

Zsoldos Béla szerzői est: https://www.bjc.hu/programok/eloado/budapest-jazz-orchestra-zsoldos-bela-szerzoi-est/

Karácsonyi koncert Tóth Verával: https://www.bjc.hu/programok/eloado/budapest-jazz-orchestra-feat-toth-vera-christmas-special/