Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
3
7
10
27

Fény és árnyék – Lukács Miklós és a Cimbiózis a Müpában

2019. máj. 14.

Lukács Miklós nemzetközi szinten is ismert és elismert cimbalomművész, aki otthonosan mozog minden zenei műfajban, legyen szó kortárs klasszikus zenéről, jazzről vagy akár különböző népek zenéjéről. A Cimbiózis 5tet elnevezésű formációjával ad koncertet május 25-én a Müpa Fesztivál Színházában.

Már a ’90-es évek közepétől megkerülhetetlen tényezője hazánk zenei életének és 1998-ban az Egyesült Államokban is fellépett szólistaként, ezzel elindítva külföldi karrierjét. Azóta olyan zenekarok vendégszólistája volt, mint a BBC Symphony Orchestra, az Orchestre de la Suisse Romande, vagy épp RAI National Symphony Orchestra, a Ligeti Ensemble, az UMZE Kamaraegyüttes és a THReNSeMBle, a jazzisták közül pedig mások mellett Charles Lloyd, Archie Shepp, Steve Coleman, Bill Frisell, Chris Potter, Uri Caine és Frank London is zenésztársai voltak.

Kivételesen sokszínű stílusismeretének és technikai felkészültségének köszönhetően Eötvös Péter, Bella Máté, Fekete-Kovács Kornél, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, Bacsó Kristóf és Vukán György komponáltak neki cimbalomversenyt, illetve Borbély Mihály szintén neki dedikálta cimbalomra és tárogatóra írt kettősversenyét.

Bár régóta és rendszeresen játszik együtt Dresch Mihállyal, Tóth Viktorral, Juhász Gáborral és Balogh Kálmánnal, 2013-ban Orbán György bőgőssel és Baló István dobossal közösen létrehozott formációja áll a középpontban. A triónak Lukács Miklós a Cimbiózis nevet adta. A Fonó kiadásában két sikerre vitt lemez után úgy döntöttek, új utakat nyitnak a közös zenélésében és a határokat tágítva kvintetté alakították az együttest.

„Klenyán Csaba klarinétművész barátomat azért hívtam meg a zenekarba, mert nagyon nyitott muzsikus, sohasem stílusokban vagy műfajokban gondolkodik, s közel áll hozzá az improvizáció. Jankó Attila fagottművészt Csaba ajánlotta, bár mi is régóta ismerjük egymást, a konziban évfolyamtársak voltunk” – mondta Lukács Miklós a Népszavának. 2018-ban Cimbiózis 5tet néven jelenttették meg Lux et Umbra című lemezüket, melyet a Gramofon folyóirat kritikusa így értékelt: „A fantasztikus magot alkotó alaptrió gravitációs mezejébe Klenyán Csaba klarinétjátéka és Jankó Attila fagotténeke organikus módon, szinte magától értetődve szerveződik. A zenei és hangszeres tudás azon szintjén, amit ez a kvintet képvisel, jelentőségét veszíti a műfaji behatárolásra vonatkozó próbálkozás. Világosan hallható, hogy a lemez anyagának számos területe a kortárs klasszikus zene hangulataiból táplálkozik, máskor pedig a jazz, vagy akár a groove kerül előtérbe.”

Májusi koncertjükön is a fény és árnyék kontrasztjából kialakuló sokszínűség, szabad, tabukat és műfaji határokat döntögető, a legmagasabb színvonalú örömzenélés várható.

 

Fotó: Raffay Zsófia