fbpx

Világzenei és Improvizációs Tábor augusztusban – interjú Nagy Jánossal

2020. június 25.

Idén is megrendezik a Világzenei és Improvizációs Tábort, de egy kicsit később, július helyett augusztus 21-27. között.

Nagy Jánost kérdezem, a tábor szervezőjét, mire számíthatnak a jelentkezők.

 • MagyarJazz: Tavaly Dominique Di Piazza, a John McLaughlin Trió basszusgitárosa volt az egyik oktató. Idén is vállalta ezt a szép feladatot?
 • Nagy János: Igen, idén is vállalta, így már harmadik éve tanít nálunk.

 

 • MagyarJazz: A 11. éve rendezitek meg a tábort. Idén kik lesznek a tanárok?
 • Nagy János: Idén augusztus 21-27. között rendezzük meg táborunkat 11. alkalommal. Ebben az évben is az Óbudai Népzenei Iskola ad helyt a tábornak. Tavaly is itt volt, fantasztikus helyszín. Az iskola igazgatója, Szerényi Béla, a kezdetektől, immáron 11. éve tanít a táborban népzenét, tekerőt. Az Ő szellemisége nagyban meghatározza az irányvonalat. Idén erős változás lett a tanári karban. Az ütőhangszer helyét felváltotta a dob, kiváló muzsikus, Kertész Ákos fogja oktatni a résztvevőket. Igen széles látókörű, magas szinten képzett zenész, sokat játszottam, játszok vele a Balkán Union zenekarban, nagyon szeretem mind a játékát, mind az emberségét. Vincent Mascart francia muzsikus, ő a szaxofon tanár. Mózes Tamara tanít éneket, Kéri Gábor gitárt, Szerényi Béla és Savanya István pedig népzenét. Jómagam a billentyűsöket istápolom. Ami idén különlegesség, két kurzus is lesz. Borlai Gergő dobos és Anton Davidyants basszusgitáros látogatnak el hozzánk egy-egy workshop erejéig augusztus 24-én. Előző nap ugyanazon a fesztiválon, a Gyulai Vár Jazz Fesztiválon játszunk, Gergőék az Electric Shock formációval, mi pedig a Nagy János Trióval, melynek vendégeiként lép fel Dominique Di Piazza és Vincent Mascart.

 

 • MagyarJazz: Miért különleges a táborotok?
 • Nagy János: Különlegessége a népzenei megközelítése a zenének, az improvizációnak. Ez a mi zenei anyanyelvünk. Ennek ismerete nélkül zenei analfabéták vagyunk. Ez a közös gyökerünk, a népzene az, aminek kapcsán minden tudásszintű növendék elkezdheti a közös játékot. A zene egy nyelv, amin beszélünk, mesélünk. Ennek a használatáról szól többek közt a tábor. Innen indulunk el, majd mindenki hozzá teszi, amit hozott, amit tanult.

 

 • MagyarJazz: Milyen korosztályt vártok Óbudára? Idén is lesz továbbképzés?
 • Nagy János: A tábor eddig is kezdőktől akár a profikig szólt mindenkinek, miután nem kifejezetten jazz tábor, hanem improvizációs tábor a magyar népzenét alapul véve így mindig a jelentkezések után raktuk össze a zenekarokat, nagyon jól sikerült eddig. Most, hogy van dob, igen erős ritmus szekciós kurzusok lesznek, így most több basszusgitárosra, dobosra számítunk. Bátran jelentkezhet kezdő is, haladó is, meg fogja találni a neki megfelelő társakat zenekarban, az egyéni főtárgyórákon pedig garantált a haladás. Nagyon barátságos, családias a hangulat, mondhatnám szeretetteljes, mint közösségi élmény is csodás, az eddigi visszajelzésekben ezt emelik ki a résztvevők.

 

 • MagyarJazz: Hol és meddig lehet jelentkezni a táborba?
 • Nagy János: A Mi Zenénk Alkotóműhely (amzam.net) vagy a tábor honlapján(vilagzeneitabor.com) lehet jelentkezni. Július végéig lehet jelentkezni, de érdemes minél hamarabb, mert egy idő után betelnek a helyek. A tábor díja nappali tagozatos diákoknak 25000 Ft, felnőtteknek 35000 Ft. Szállás és étkezés nélkül.

 

 • MagyarJazz: Nem volt egyszerű ez a három hónap a zenészeknek. Bár a tanítás biztos lekötött, hogyan teltek a napjaid a karantén időszak alatt?
 • Nagy János: Egyébként sem vagyok nagy társasági ember, így bizonyos értelemben nem volt nagy változás. A koncertek és a próbák természetesen hiányoztak. Gyakorlok sokat, többet törődök a ház körüli munkákkal. Mindhárom gyermekem itthon volt, feleségem is itthonról dolgozott, így sok értékes időt tudtunk együtt tölteni, amire már régen volt lehetőség, különösen ilyen hosszú időn keresztül. A fiaimmal sokat zenélünk együtt itthon, készülünk az augusztusi koncertre. Tanítottam is, bár nem sokat, az utóbbi pár évben sokkal kevesebbet tanítok. Kéthetente tartottam egy online kurzust azoknak, akik évközben is jártak a kurzusokra. Most júniusban és július elején csinálunk egy hosszú hétvégés improvizációs kurzust, már élőben.

 

 • MagyarJazz: Látod már, mikor lehet az első koncertetek?
 • Nagy János: Az első koncert júliusban lesz a Djabe együttessel, Olaszországban. A vicces, hogy nem érek rá, mert már előtte leszerveztem a háromnapos workshopot, így fiam, Ábel megy helyettem. Augusztusban játszunk Pannonhalmán és Gyulán a Trióval, Dominique Di Piazzával és Vincent Mascarttal.

 

Jelentkezés: https://www.amzam.net/events/xi-vilagzenei-es-improvizacios-tabor
Időpont: 2020. augusztus 21 - 27.

Helyszín: Óbudai Népzenei iskola

 

Fotó: tábor honlapja