fbpx
Print this page

„Beszélhetek akárhány nyelven, ha nincs kinek elmondanom” – Gyárfás István 60

2022. máj. 14.

Gyárfás István, a hazai swing gitározás királya, mestere ma tölti be a 60. életévét. Népszerűségét nemcsak kiváló jazzgitározásának, hanem közvetlenségének is köszönheti. Nála a koncertélmény nemcsak a csodás játékról, hanem a közönséggel való kommunikációról is szól. Egész biztos, hogy sok jazzkedvelőt hozott a szakmának.

A Szabó Gábor-díjas gitáros tavaly év végén kapott Budapestért díjat, a jazz népszerűsítéséért, a pedagógiai tevékenységéért és a főváros zenei életében betöltött szerepéért. Vezeti a Gyárfás Triót, a Gyárfás-Premecz Organ Triót, és fellép rengeteg állandó és alkalmi formációban is. De honnét indult Gyafi?

 

  • MagyarJazz: Azt hiszem, aki jókedvű, az fiatal marad. Mikor Schön Gyuri a Háló klub vezetője áprilisban mondta, hogy kerek születésnapodra készülnek, nem hittem neki, aztán utánanézve rájöttem, valóban a 60-at töltöd be idén. Fiatalít a zene? És a jókedv?
  • Gyárfás István: Alapvetően optimista alkat vagyok, igyekszem mindig reménységgel nézni a jövőre. Már szüleimtől és nagyszüleimtől is ezt tanultam. Ők a kesergés helyett inkább tettek azért, hogy jobbra forduljanak a dolgok. Szerencsésnek tartom magam azért is, hogy ilyen fantasztikus emberekkel vagyok körülvéve: Család, barátok, kollégák... Hálás vagyok értük!

  Regős István Zenekara: Regős István, Juhász Zoltán, Baló István, Borbély Mihály, Munkácsi Bea, Gyárfás István

  • MagyarJazz: Miért pont gitár és miért pont jazzgitár? Miért a swing a kedvenc?
  • Gyárfás István: Gyerekkoromban hegedülni tanultam. Állítólag tehetséges voltam, legalábbis azt mondták, amikor bejelentettem, hogy abbahagyom.
    Aztán egy BRG szalagos magnetofon segítségével beköszöntött Gyárfáséknál a beatkorszak. A szomszéd utcában volt néhány napig egy szovjet család, akik hoztak magukkal egy gitárt. Odaadtam érte az összes „bélásomat”, azaz az akkoriban bevezetett kétforintosokból álló gyűjteményemet. Úgy ötvenvalahány forintot. Szerintem nem ért annyit. Használhatatlan volt, olyan nyakkal, mint egy villanyoszlop.
    De az alakja és a gitárhúrok egy életre lenyűgöztek.
    Középiskolás koromban szüleim segítségével ezerötszáz forintért megvásároltam a csehszlovák csodát, az erősen viseltes, bordó Jolana Tornádót! Nemsokára néhány osztálytársam unszolására elkezdtünk járni a Marczibányi téri jazz klubba. Dés, Másik, Berki, Tomsits, Babos... Teljesen elvarázsolt a zenéjük. Otthon próbálgattam ebből valamit áttenni a gitárra. (Nem sok sikerrel...)
    Hamarosan jött az első nyugati hangszer – keletről. A japán Les Paul maga a csoda volt. Az eladó váltig állította, hogy Ibanez, csak nincs ráírva... Közben szorgalmasan vettem fel a rádióból a jazzműsorokat. Ekkor hallottam először George Bensont és Joe Passt.
    Beszippantott a jazz!

   Gyárfás István, Pege Aladár, Deseő Csaba (2006)

  • MagyarJazz: Mióta játszol és mi volt az első zenekar, amiben részt vettél? Melyik volt az a zenekar, amivel nevet szereztél magadnak? 
  • Gyárfás István: Általános iskolásként, apukám Zorkij fényképezőgépével már készítettünk magunkról zenekari fotókat. Megbeszéltük, hogy melyikünk lesz az énekes vagy a dobos. Van, aki azóta játszik az akkor ráosztott hangszeren. Nem is akárhogy!
    A középiskolában szerveződő zenekarunkkal már voltak kezdetleges, jazz-rockos kísérleteink. Készültünk megváltani a világot. A zenekarnak a „Chameleon” nevet adtuk, hiszen próbálkoztunk Herbie Hancock, Chick Corea, Billie Cobham dalokkal. Tizennyolc évesen bevonultam katonának Ceglédre, ahol egy évig a híradós század „Morse Beat Zenekar” nevű csapatát erősítettem.
    És aztán a főiskolai (kandós) évek alatt végképp megpecsételődött a sorsom: megszerveztük az „Aquarellt”. György Ákos - zongora, Darvas Attila - bőgő, Kuli Ferenc - dob volt a felállás. Egyetemi és főiskolai rendezvényeken léptünk fel, így játszottunk először az Újvár Jazz Klubban. Később énekest kerestünk. Jött Winand Gabi, és egy életre szóló barátság!

 

  • MagyarJazz: Melyik az az időszak, amire a leginkább szeretsz visszaemlékezni?
  • Gyárfás István: A jazztanszakos évek meghatározóak voltak. Huszonnégy órában azzal foglalkozni, amit szeretsz: klubok, próbák, gyakorlás, koncertek (is), rengeteg zenehallgatás, számtalan új barát. Szinte mindenben meg tudtam próbálni magam, kinyílt előttünk a világ.
    Ekkoriban hívott el a zenekarába Kovács Gyula, Nesztor Iván, Tomsits Rudolf és Regős István. Hatalmas iskola volt!
    Megszerettem a kamarazenélést, kísérleteztem kisebb, duó, trió formációkkal. Ekkor már javában működött a Gyárfás István Trió Darvas Attilával és Kuli Ferenccel. Feri helyét később osztálytársam, Jeszenszky Gyuri vette át, Attila Kanadába költözése után pedig a bőgősünk Czakó Peti lett. A triómban jelenleg Oláh Zoli bőgőzik és Cseh Balázs dobol.

  Szalóky Béla és a Gyárfás Trio

  • MagyarJazz: Hány lemezen játszottál közreműködőként, hány lemezed jelent meg a saját neveden, és kik voltak azok a zenészek, akikkel nagyon szerettél fellépni?
  • Gyárfás István: Nem túl sok, úgy 40-50 lemezen működtem közre. Sok szép emlék, fantasztikus kollégák. Sosem felejtem el, amikor Deseő Csaba elhívott, hogy játsszak a lemezén. Bizsergető érzés volt, óriási megtiszteltetés. Azóta is töretlen a barátságunk!
    Első saját anyagunk 1989-ben készült „Captive Dreamer” címmel Winand Gabival, Hárs Viktorral és Sramkó Janival. Ez még bakelit! Aztán jött a CD korszak, és már senki nem vett LP-t.
    A Gyárfás István Trióval eddig hat lemezünk jelent meg (Live at the Jazz Café, Midnight in Pest, Tale, Nairobi Romance, Old Amsterdam és Cartoon Jazz) olyan szólisták közreműködésével, mint Deseő Csaba, Fábián Juli, Fekete István, Regős István, Szalóky Béla, Tűzkő Csaba, Winand Gábor vagy az amerikai szaxofonos, Big Red Ron. Legújabb lemezünkön magyar rajzfilmzenék hallhatók.

 Winand Gábor, Gyárfás István

 Gyárfás Trió (2022): Gyárfás István, Cseh Balázs, Oláh Zoltán

  • MagyarJazz: Mindig fontos volt a közönség? Sok jazz-zenész azt mondja, hogy az önkifejezés az első, a közönség pedig nem határozhatja meg, mit játsszon, miközben a közönség fizeti a belépődíjat. Te hogyan látod ezt a visszásságot?
  • Gyárfás István: Számomra a zene egy kivételes lehetőség, kommunikáció akár Istennel, akár a muzsikus partnereimmel, akár a közönséggel. Lehetnek akármilyen világmegváltó gondolataim, beszélhetek akárhány nyelven, ha nincs kinek elmondanom.
    Azért gyakorlok, azért próbálom fejleszteni a szókincsemet, tökéletesíteni az eszköztáramat, hogy minél jobban átadhassam azt, ami a szívemben van. Felemelő érzés, amikor sikerül!

 Gyárfás-Premecz Organ Trió (2022): Premecz Mátyás, Gyárfás István, Jeszenszky György

  • MagyarJazz: A XVII. kerületi Bartók Béla AMI-ban tanítasz. Miként tudsz kedvet csinálni a fiataloknak a jazzhez? Mikor jön el az az idő, mikor megértik a jazzt?
  • Gyárfás István: A tanítványaimból nem akarok mindenáron jazzistákat nevelni. És azon sem görcsölök, hogy feltétlenül zenész pályára állítsam őket. Sokkal többet jelent számomra, ha azt látom, hogy szívesen nyúlnak a hangszerhez, és szeretik a zenét.
    Kodály azért küzdött, hogy a zene legyen mindenkié. Nem csak a profiké, hanem minden arra nyitott emberé. Azt látom, hogy minden növendékem személyiségének fejlődésére jótékony hatással van a zenetanulás. Ruttka Feri barátom írta egyszer a nekem írott levelének a hátuljára: „A zene gyógyít!”. És ez így igaz.

Gyárfás István, Deseő Csaba

  • MagyarJazz: Hány éve vezeted a XVII. kerületben a jazzklubot? Már mindenki járt nálatok?
  • Gyárfás István: A Vigyázó Sándor (leánykori nevén: Dózsa György) Művelődési Házban közel harminc éve működik a Jazzpresszó. Ezalatt rengeteg magyar és jónéhány külföldi produkció is bemutatkozott itt. Én néhány éve vettem át, nem is a klub vezetését, hanem inkább a házigazda szerepét a klub megálmodójától és atyjától, Martonosi Gyuri bácsitól. Örömmel mondhatom, hogy a klubot látogató kerületi és környékbeli jazzbarátok között továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek ezek a meghitt, gyertyafényes esték.

 

  • MagyarJazz: Fiaidra is büszke lehetsz! A közönség a karantén alatt ismerte meg őket igazán, óriási sikert arattatok az online koncertekkel. Hogy látod, egyszerűbb most ismert lenni, mint mikor te kezdted a zenélést?
  • Gyárfás István: Az internet korában teljesen megváltoztak a lehetőségek. Amíg „az én időmben” kézzel kellett levelet írni, azt postán feladni, addig ma egy-két kattintással szinte bármit el tudsz intézni. Könnyebb eljutni a közönséghez, a szervezőkhöz, de sokkal nagyobb a konkurenciaharc is, mivel sokkal több a versenyző a pályán.
    Büszkeséggel tölt el, ahogy látom a fiaim sikereit. Attila a Zeneakadémián tanít, eközben rengeteget komponál, hangszerel és koncertezik idehaza és külföldön egyaránt. Peti pedig jövőre diplomázik a Helsinkiben az akadémián, nemrég jelent meg az első lemeze.

  Gyárfás Péter, Gyárfás Attila, Gyárfás István, Berkes Balázs

  • MagyarJazz: Mire készülsz mostanában? Lesz újabb lemezed?
  • Gyárfás István: Sok terv forog a fejemben! A triómmal készülünk egy „Cartoon Jazz 2”-re, ahol már nemcsak magyar szerzők darabjai lennének, hanem lengyel, csehszlovák vagy akár amerikai kompozíciók is. A Gyárfás-Premecz Organ Trióval is vannak nagy terveink. A csodálatos énekesnővel, Lukács Eszterrel is lemezfelvételt fogunk készíteni, eközben dolgozom a „Modern Zsoltárok 5.” dalciklusom megírásán is.
    Az utóbbi időben erősen foglalkoztat a negyven éve elhunyt hős, Szabó Gábor művészete. Nagyszabású művet komponálok az ő emlékére, amelyet szeretnénk majd CD-n is megjelentetni.

 

 Boldog születésnapot kívánunk Gyafi!

 

 

Fotó: Irk Réka, Siklós Péter, Szalóky Béla, Kalocsai Richárd, Gyárfás István archívum