fbpx

Oláh Krisztián lép fel először a Magyar Zene Házában

2022. január 08.

A portálunkon megválasztott év fiatal jazz-előadója lép fel először a hónap végén nyíló Magyar Zene Házában. Ez azért nem egészen igaz, mert a március 19-ei koncert előtt még Gyárfás Attila dobos is fog játszani a frissen nyíló helyszínen, mégpedig Hayden Chisholm szaxofonossal és Hock Ernő bőgőssel, de valamiért a crossover kategóriába helyezték ezt a koncertet.

A tegnapi sajtótájékoztatón a közel hatvan dolgozóból négyen adtak tájékoztatót a Ház műsoráról a könyvtárban. Batta András, a Zene Háza ügyvezető igazgatója, Severinghaus (Polonyi) Artemisz, aki a zenepedagógusokat és a gyerekprogramokat fogja össze, és online Halmos András, aki a koncertprogram vezetője, a jazz, pop, rock programokat fogja össze, és akinek ezúton kívánunk jobbulást. Horn Márton operatív igazgató volt a délelőtt moderátora.

A tájékoztatón a házról nem hangzott el újabb információ, csak a programokra koncentráltak.

Batta András elmondta, azért fontos a Zene Háza, mert zenét játszanak, zenével játszanak, játszanak zenét, bevonják a hallgatóságot, megmutatják a zene szépségét, érdekességét, különlegességét. A népek zenéjét próbálják bemutatni egy-egy hangszeren keresztül. Hézagpótló az újabb zenei intézmény az ismeretterjesztés, a rendhagyó zenepedagógia, a beavatás terén. Az első esti koncert január 28-án lesz, de az első jazzkoncertre március 1-ig kell várni, amikor az előbb említett Hayden Chisholm triója lép színpadra. Természetesen várható, hogy akár ezelőtt is lesznek kisebb koncertek, mert sok üres nap van még a koncertnaptárban, de egyelőre tavasz végéig csak csütörtöktől vasárnapig terveztek programokat, a hétfő szabad nap lesz, mint általában a múzeumoknál.
Az ügyvezető kiemelte, hogy szeretnének külföldi-magyar produkciókat is meghonosítani - amit már Pallai Péter évtizedek óta sikerrel tesz a Harmónia Jazzműhelyben,- hogy kialakuljon nemzetközi együttműködés a zenészek között.

Fiatalokat is meghívnak koncertezni. A naptár szerint, erre már január 23-tól fognak érkezni a Zeneakadémiáról növendékek, de még bővebb információ nem található, vajon a Jazztanszékről is választottak-e hallgatókat.

Lesznek kurátori hétvégék márciustól, ami azt jelenti, hogy egy muzsikusnak odaadják a hétvégét, és ő dönthet a fellépőkről, így megadva a hétvége arculatát. Az első ilyen hétvégére március 19-én és 20-án kerül sor, amikor a kurátor Harcsa Veronika énekesnő lesz. Szombaton Oláh Krisztián lemezbemutatóval készül, méghozzá a zenekarához vendéget is hív, Lukács Miklós cimbalmost, aki a lemezükön is szerepel. Utánuk Nagy Emma Quintetjét lehet meghallgatni, majd másnap az a zenekar kapott meghívást, akiket a Művészetek Völgyébe is elhívott Veronika, a MagyarJazz portál a Facebook oldalán pedig közvetített is egy részletet a Budapest Modern Jazz Collective műsorából.

Aki nem tudott a Balatonnál ott lenni tavaly július végén, nekik itt az alkalom, hogy meghallgassák őket. A hétvége zárásaként Harcsa Veronika állandó zenésztársát hívta vendégül, és a tíz éve megjelent lemezüket fogják újból bemutatni, ami ugyancsak elhangzott a Balaton-felvidéki fesztiválon.
A májusi kurátor Lukács Miklós lesz, de az ő programjáról még nem található információ a tegnap indított weboldalon.

A koncerttermekről bővebben nem kaptunk adatot (meg sem nézhettük), de egy fotót igen. Kisebb és nagyobb koncerttermekről is beszélt Batta András.

Halmos András a külföldi jazz előadók közül Delvon Lamarr Organ Triot emelte ki, akik április 8-án fognak színpadra lépni. A zenéjüket a hatvanas-hetvenes évek souljazzes hangzása jellemzi. Április 22-én pedig Ben Wendel szaxofonos érkezik hazánkba, Michael Mayo énekessel és Shai Maestro zongoristával.

Lesznek sorozatok is a Házban, mint a Dalszerzők köre vagy a Kontrasztok és Források, melynek első jazzhez köthető fellépője a Los Angelesben élő, de Budapesten és Pécsett is oktató Szabó Dániel zongorista, komponista. Az április 7-én Bartókra és Benny Goodmanre épülő két koncert a jazz és klasszikus zene találkozását, párhuzamait követi figyelemmel.
A Tabula Rasa sorozatban az improvizáció kerül előtérbe, megnézik, hogyan jelenik meg a zenében, valamint keresik a kapcsolódási pontokat a jazzben és más műfajokban.

Talán az egyik legrégebb óta húzódó koncertre is idén sor kerül, amit a járvány sodort el 2020 áprilisában: Makoto Ozone és Szaniszló Richárd zongora-vibrafon duója. Online már rengeteg részletet hallhatott a közönség tőlük a videószerkesztő programoknak köszönhetően, de élőben május 1-jén hallgatható meg a japán-magyar együttműködés. (Gondolkodtam, hogy odamontírozzam-e Szaniszló fotóját is a reklámra.)

Hallottunk még Kaltenecker, Roby és Tony Lakatos koncertekről is, de a programok között még nem szerepel.

Ezután nagy meglepetésemre Severinghaus Artemisz, zenepedagógiai vezető beszélt a gyermekeknek és gimnazistáknak szánt programokról, akit Polonyi Artemiszként ismertem meg, és készítettem vele interjút tavalyelőtt a Grammy-díj előjelölése kapcsán.

Végül a kérdésemre, hogy lesznek-e kültéri programok nyáron, egyértelmű igen volt a válasz. Sőt ezek ingyenesek lesznek és jazz-zenekarok fognak fellépni az ígéret szerint. A helyszínét is megtaláltam, pont az egyik koncertterem mellett. Veisz Gábor, a Bartók rádió szerkesztője megjegyezte, hogy reméli, összehangolják a kinti koncerteket a Vajdahunyad várában lévő nyári fesztiválokkal, hogy ne üssék a programok egymást.

A sajtótájékoztató végén bemutatták a Hangdóm nevű helyet, melynek elképzelése Gőz László, a BMC Ház vezetője fejéből pattant ki. Ez sajnos fotókkal bemutathatatlan, még videóval sem lehet szemléltetni, mert a dóm közepén ülve, a kupola alakú terem mindegyik részére vetítenek, és a hang csak azon a részen érkezik a közönséghez, ahol valami történik éppen. Nekünk egy rövid Zeneakadémián készült felvétellel, és egy balatoni horgász videóval próbálták érzékeltetni, a technikai bravúrt: miközben a horgászt nézte az ember, a háta mögött egy hal kiugrott a vízből, majd csobban egyet, ahogy visszaér a vízbe, de ezt csak a hangból érzékeltük, ami a hátunk mögül érkezett.  Olyan, mikor a színházban a színészek a nézők között mozogva adják elő a színművet, és a nézőknek kell forogniuk, hogy le ne maradjanak az előadásról. Ez a terem filmeseknek óriási lehetőséget tartogat szerintem, hiszen egyedi vizuális és zenei élményt nyújt.

A koncertterem, Hangdóm, zenepedagógiai termek mellett kiállítás is kapott helyet az épületben.

Január 23-án már várja a látogatókat a Magyar Zene Háza kiállítással, Hangdóm vetítéssel és Zeneakadémisták koncertjeivel.

Már a weblapjuk is elérhető.

Programok, koncertek

 

 

Fotó: Irk Réka (mobil), Palkó György 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005