fbpx

Művészetek Völgye 2021 - free jazz kedvelők figyelem

2021. július 01.

Idén már 30. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb összművészeti fesztiválját. Ezen elszórva bár, de lesz néhány jazz koncert is.

Idén július 23. és augusztus 1. között érdemes Kapolcsra és a környező falvakba kirándulni, ahol minden generációnak próbálnak élményt adni, összesen 1869 programmal. Lesznek a 10 nap alatt kézműves programok, jóga, színházi előadások, néptánc, filmvetítések, workshopok, gyerekeknek előadások, komolyzenei koncertek, természetvédelem, irodalmi estek, tánctanítás és sok pop és rock koncert.

Egyelőre a weblapon a Jazz kategóriába minden olyan be van ömlesztve, ami máshova nem kerülhetett, vagy esetleg egy jazz-zenész szerepel a zenekari tagok között, tehát van pophoz közeli zene, techno, irodalmi előadás, népzene, kocsmazene, kortárs zene.
Azonban sok olyan produkció is akad, mely akár a folkba, akár a komolyzenébe van besorolva, pedig jazz-zenét játszanak a zenekari tagok.

Idén a free jazzt kedvelők örülhetnek, leginkább az ő kedvüket elégíti ki a programcsomag.

Az események 3 balatonfelvidéki településen zajlanak: Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

Idén új helyszínek is nyílnak, mint pl. Vecsei H. Miklós Poket zsebkönyvek udvara, Petőfi Udvar, az Irodalmi Múzeum udvara. A sajtótájékoztatón, az Eiffel Műhelyház impozáns épületében jelentette be Ókovács Szilveszter, hogy egy napra még az Operaház is a Völgybe érkezik kamionon, ahol vígoperát mutatnak be.
A sajtótájékoztatón Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója, kormánybiztos is felszólalt. Elmondta, hogy tavaly ősszel kereste meg a MV-t, felajánlva segítségét a kultúra újraindításához, melyben részt venne a Petőfi Irodalmi Múzeum is, és ennek érdekében 5 Udvarba szállt be (Kőbánya Udvar, Kaláka Versudvar, Hangfoglaló Udvar, Fonó Udvar és Petőfi Udvar).
Kapolcs polgármestere, Márvány Péter elmondta, hogy nagyon várják a fesztivált, és hogy minden ott lakó részt vesz, készül a tíznapos forgatagra.

 

És akkor lássuk a jazz programokat (még változhat).

Amikor a honlapon megnézzük a programok menü alatt a jazz kategóriát, akkor örömmel láthatunk néhány jól ismert nevet, mint Juhász Gábor, Pastel Contemporo, Bacsó Kristóf, MAO, Gadó Gábor. Ám feltűnnek ismeretlen nevek is, mint Mondongo Fusion, akik magukat az instrumentális rockhoz sorolják, etno zenével tarkítva, vagy a Freakin' Disco, ami ne szépítsük, techno a javából, de még a RandomTrip is inkább jazzt játszik, mint a Freakin’ Disco, és még sorolhatnám. A Muflon Jazz Udvarban (inkább Muflon Kocsma Udvarnak nevezhető a zenék alapján), aminek a nevében ott a jazz szó, csak pár jazz-zenekar fog fellépni, mint a már említett Pastel Contemporo, Muflon 4 zenekar Ajtai Péterrel, Baló Istvánnal, Ördög Krisztiánnal és Baló Sámuellel, és hallható lesz Tóth Viktor remek előadása a jazzről.

A Harcsa Veronika udvarban is lesznek valamiért jazzbe sorolt, ám inkább a világzene irányába mutató fellépők, mint a Terra Profonda, ami magát sámáni folk zenét játszó együttesnek aposztrofálja, vagy a W.H. formáció, ami kortárs zenét játszik saját bevallása szerint (akik meghallgatják őket, biztos nem fognak évközben feltűnni a Budapest Jazz Clubban sajnos).
Ide egyébként a free jazz szerelmeseit várják, sok-sok kiváló szabad zenét játszó együttessel.

Sok programnál nincsenek kiírva a fellépők, így nem tudni, kiket takar a zenekari név. Ilyen pl. a The Sosinas együttes is, akiket ki ne hagyjanak, akik július 27-én, kedden arra járnak 18 órakor, mert ők Soso Lakatos Sándor és lánytestvéreinek a zenekara.

Akiket viszont nem találhatunk a jazz kategóriában, pedig bizony azt játsszák, az Borbély Mihály, Dresch Mihály, Barabás Lőrinc, Gereben Zita stb.

Gereben Zita:
július 24., szombat, 18:30, Kőbánya Udvara

Subtones
július 25., vasárnap, 18:30, Kőbánya Udvara

Random Szerda
július 28., szerda, 23:15., Kőbánya Udvara

Barabás Lőrinc Live Act
július 29., csütörtök, 23:00, Pest-Buda Udvar

Binder-Borbély Duó
július 26., hétfő, 19:00, Völgykomolyzene, Artisjus-nap (ez időközben a jazzbe is bekerült)

Borbély-Dresch Quartet
július 27., kedd, 23:00, Fonó Udvar

Tóth Viktor Arura Trió
július 29., csütörtök, 18:30, Fonó Udvar

Dresch Quartet
augusztus 1., vasárnap, Fonó Udvar

 

Amit sajnálok, hogy a fiatal feltörekvő jazz-zenekarok (Oláh Krisztián, Coltrane Legacy, Varga Tivadar, Sebestyén Patrik, Varga Dávid, Varga Dani, Farkas Zsolt, Raboczki Balázs, Szalóky Balázs, Nagy-Babos Rebeka stb. zenekarai) idén nem kaptak lehetőséget, hogy ezen a nagy tömeget vonzó fesztiválon megmutathassák magukat, zenéjüket.

 

10 napos bérlet:

2021.06.12 – 2021.07.11-ig: 42 000 Ft

2021.07.12 – 2021.07.16-ig: 45 000 Ft

Napijegy:

2021.07.12 – 2021.07.16-ig: 6000 Ft

2021.07.17 – tól: 7000 Ft

 

Védettségi igazolvány kötelező!

 

Részletes műsort közöljük majd a fesztivál előtti napokban.

További információ: https://www.muveszetekvolgye.hu/programs?categories=3&type=detailed&page=3

 

 

Fotó: Irk Réka

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005