Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
4
10
18
20
26
27
28
29
30

Jazz-funk az A38 tetőteraszán – interjú Csapó Krisztiánnal

2020. július 31.

Csapó Krisztián harsonás a BJC Big Bandben és még sok-sok formációban lép fel. KRIZ névre hallgató együttese igazi ritkaság, 4 fúvós is szerepel az összeállításban. Az A38-on lépnek fel augusztus 10-én, meglepetés vendéggel.

Élő közvetítés a koncertről:

Csapó Krisztián a zenekarával mindig a populáris irányt követte, a fúziós jazz irányában mozgott. Ezúttal az A38 Hajó fedélzetén megvalósuló szabadtéri koncertjéről kérdezem.

 • MagyarJazz: Még mielőtt rátérünk a különleges felállásra, lőjük le a poént, ki a vendégetek?
 • Csapó Krisztián: A legmagasabban jegyzett magyar dobos, a Los Angelesben élő Borlai Gergő.

Volt már szerencsém együtt játszani vele Barabás Lőrinc Random Szerda sorozatában és a László Attila Fusion Circusban is, mégis, ha nincs a vírus okozta helyzet, akkor azt gondolom, hogy nagyon nehéz lett volna őt vendégként elhívni.
Folyamatosan járja a világot, turnézik a műfaj legnagyobbjaival (idén például Frank Gambalével is), így szinte lehetetlen lett volna olyan időpontot találni, amikor ráér. Úgy voltam vele, hogy ha már Európában rekedt és augusztusban a Barcelonai otthonából Magyarországra látogat, megkérdezem, hogy lenne-e kedve vendégként becsatlakozni hozzánk. Nagyon örültem, amikor igent mondott és az egész zenekar nagyon várja a koncertet!

 

 • MagyarJazz: A zenekar fúvósai a fiatal generáció legjobbjai, rajtad kívül Csizmadia Dávid, Pecze Balázs és Soso. Miért gyűjtöttél magad köré ennyi fúvóst? Kik a zenekar további tagjai?
 • Csapó Krisztián: Valóban, nagyszerű fúvósok lesznek hallhatóak a koncerten, a nagy létszám oka pedig az, hogy olyan fúvós-centrikus fúziós- és funky zenéket szeretnénk eljátszani (pl. Stanley Clarke és Tower of Power szerzemények), amikhez két trombita is szükséges. Ezzel a szekcióval nem a „puha, füstös” jazz klub hangzást igyekszünk megvalósítani, sokkal inkább a „precíz és dús” funky állásokat. Mindkettő nagyszerű, de ilyen zenét talán ritkábban és kevesebben játszanak itthon. Mindezt segíti a kiváló dobolás Borlai Gergőtől és a többi zenész: a Junior Prima díjas Tálas Áron billentyűkön, ifj. Tóth István gitáron és a csapat legfiatalabbja, a korábban a Berklee-re felvételt nyerő Péter Tamás.

 

 • MagyarJazz: Milyen zenét játszotok?
 • Csapó Krisztián: A cél az volt, hogy olyan dalokat találjunk, amiket egyrészt örömmel játszunk, másrészt Gergő dobolását és a jó erőkből álló fúvósszekciót is kellőképpen előtérbe helyezi. A fent említetteken kívül lesznek George Duke, Brecker Brothers, Vinnie Colaiuta, Dennis Chambers és például John Scofield szerzemények is. A program legnagyobb részét Gergő válogatta erre az alkalomra.
  Ilyenekre lehet számítani:

Tower of Power - Mr Toad’s Wild Ride

Janek Gwizdala- Aphelion

Brecker Brothers- Some Skunk Funk

John Scofield - Ideofunk
 

Stanley Clarke - Hot Fun

 

 • MagyarJazz: Miért ajánlod a koncertedet?
 • Csapó Krisztián: Kezdjük a zenei részével! Azt gondolom, hogy ilyen repertoárt, pláne ilyen erős csapattal nem nagyon lehet hallani itthon. A funky zene lüktető könnyedsége és a fúziós jazz virtuozitása keveredik, ráadásul egy olyan dobos vendéggel, aki a műfaj hazájában állja meg a helyét a legnagyobbak között.
  Ezen kívül látjuk, hogy a sok elmaradt fesztivál és koncert közepette nehéz olyan élőzenei eseményt találni, ahol az ember kiváló körülmények között és biztonságos helyszínen érezheti jól magát néhány órára. Az A38 tetőterasza egyrészt kilátást nyújt az esti Budapest fényeire, másrészt a szabad levegő alatt jobban biztonságban érzi magát az ember a vírusoktól is. A tetőterasz befogadókészsége egyébként 250 fő, szóval nem érintik a korlátozások sem.

 

 • MagyarJazz: Az elmúlt időszak nem volt egyszerű a zenészeknek sem. Mi volt az, aminek örültél a karantén alatt, mit dolgoztál, és milyen koncertjeid vannak?
 • Csapó Krisztián: A karantén legjobb hozadéka az volt, hogy többet lehettem a családommal és a most már 1 éves kisfiammal. Természetesen hiányzott a koncertezés, de egyrészt az A38-on rögzítettek egy élő koncertünket is, másrészt gyakoroltam minden nap és több felvételt is készítettünk másokkal. Többek között Charlie új lemezének felvétele is ezidőtájt fejeződött be, ez a héten jelent meg László Attila zenei rendezésében és Borlai Gergő közreműködésével.

Koncert: A38 Hajó, 2020. augusztus 10., 20:00 

További információ: https://www.a38.hu/hu/program/kriz-hu

https://www.facebook.com/events/568766920482404/

 

 Fotó: Csapó Krisztián