Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V

DASH! ismét Magyarországon ad koncertet - interjú Maarten Ornsteinnel

2020. január 03.

Az amsterdami DASH! zenekar 2012-ben debütált a Szigeten. Január 9-én, csütörtökön az Opus Jazz Clubban ad újra koncertet. A trió tagjai megtévesztően egyszerű anyagból teremtenek saját zenei univerzumot. Intenzív, minimalista, szinte hipnotikus zenekari hangzás jellemzi muzsikájukat.

A zenekar vezetőjét, zeneszerzőjét, Maarten Ornsteint kérdeztem a koncertjükről, aki szaxofonon, klarinéton, basszus klarinéton, időnként tárogatón játszik.

  • MagyarJazz: Úgy emlékszem, jártatok már Magyarországon. Mikor és hol léptél fel?
  • Maarten Ornstein: A DASH! 2012-ben a Sziget Fesztiválon lépett fel, majd 2013-ban a Budapest Jazz Clubban. Én 2017-ben duóban léptem fel Sunna Gunnlaugs izlandi zongoristával az Opus Jazz Clubban. Nagyon örülök, hogy ismét játszhatom ezen a nagyszerű helyen. Úgy gondolom, hogy az Opus Jazz Club remek helyszín, jó akusztikával, kedves emberekkel és nagyon befogadó közönséggel.

 

  • MagyarJazz: Mivel készültök a budapesti koncertre?
  • Maarten Ornstein: A januári Opus koncerten a két legutóbbi albumunkról fogunk játszani: „BOOGIE” és „Rewired”. Úgy gondolom, hogy egy igazán izgalmas koncert lesz. Biztos vagyok benne, hogy a közönség élvezni fogja, és nagyon készülünk rá, hogy visszatérjünk a gyönyörű Budapestre.

 

  • MagyarJazz: Mondanál néhány szót erről a két albumról?
  • Maarten Ornstein: A „BOOGIE” című lemezünk 2017-ben jelent meg, mint ingyenesen letölthető album.
    A „Revired”-et 2019 októberében jelentette meg a Zennez Records kiadó. Mindkét album egyfajta minimalista megközelítés felé halad. Csak azokat a hangjegyeket játssza, melyeket le kell játszani, és kihagy mindenféle felesleges virtuozitást.

 

  • MagyarJazz: A holland sajtóban a következő kritika jelent meg rólatok: „…az a finom lazaság, amely azt a benyomást kelti, hogy a zene, habár kontroll alatt tartják, mégis teljesen áramló.” Kik lesznek a társaid a színpadon január 9-én?
  • Maarten Ornstein: A DASH! 2004-ben oktettként indult. 2012-ben újraindítottam trió formációban, velük fogok most is játszani az Opusban: Alex Oele basszusgitáros és Eric Hoeke – dobos. Mindketten a The Netherlands-ban játszanak, és olyan zenekarok tagjai, mint SFeQ, Kraak & Smaak and Zuco103. 

 

https://opusjazzclub.hu/koncertek/dash

 

BOOGIE album meghallgatható itt:

https://maartenornstein.bandcamp.com/album/boogie